Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Rocco e i suoi fratelli

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Un (alt) miracol la Milano - Rocco e i suoi fratelli


martie 2013
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
"Filmele mele redau adesea istoria unei familii, autodistrugerea şi descompunerea ei. Întotdeauna m-a interesat examenul unei societăţi bolnave." (Luchino Visconti) La sfârşitul anilor '50, o familie de ţărani din sudul Italiei (agrar, patriarhal) se mută la Milano (industrial, cosmopolit, emancipat) să scape de sărăcie. Rădăcinile bune, în lipsa cercetării şi cultivării lor, ajung să fie năpădite de burunieni: fiecare din cei cinci fraţi începe să aibă probleme, iar familia, solidară şi unită, începe să se destrame. Duşmanii omului - se spune la un moment dat în film - sunt casnicii lui.

 
Annie Giradot & Alain Delon

De Rocco şi fraţii săi te apropie fie atmosfera sa neorealistă (o observaţie socială directă, crudă, ca în La terra trema / Pămăntul se cutremură), fie nuanţata explorare a psihologiei personajelor (ca în Moarte la Veneţia) şi tonurile - pe alocuri - melodramatice, fie farmecul interpreţilor principali (Alain Delon, Annie Giradot, Renato Salvatori), fie fluiditatea imaginii lui Giuseppe Rotunno (autor al imaginii şi la Ghepardul, Nopţi albe, Satyricon, Roma, Repetiţia de orchestră, Oraşul femeilor, All That Jazz), fie muzica lui Nino Rota. Sau toate la un loc.

 
Renato Salvatori & Alain Delon

Ceea ce te copleşeşte însă - atunci când te mai poţi lăsa copleşit de puterea bunătăţii - este personajul jucat de Alain Delon. Rocco este un "idiot" dostoievskian (ce aminteşte deopotrivă de Alioşa Karamazov şi de prinţul Mâşkin), un intrus, parcă, în lumea dezlănţuită a metropolei moderne. Este singurul care vrea (şi poate simţi) milă, iar nu asprimea unei judecăţi şi răsplătirea răului cu rău. Doar el îşi asumă vinovăţia şi se gândeşte neîncetat la salvarea fratelui său aflat în rătăcire (senzualitatea lui Simone este la fel de autodistrctivă ca în cazul lui Rogojin şi Dimitri Karamazov). Făptuieşte asemenea, cu o stranie putere de sacrificiu, un (alt) miracol la Milano. Căci miracol şi pricină de mirare este nu să cazi, ci - prin tenacitate şi credinţă în viaţă - să rămâi în picioare, atunci când cei din jurul tău - dintr-un orgoliu exagerat, din slăbiciune - se prăbuşesc sau sunt indiferenţi.    

 Toate articolele despre Rocco e i suoi fratelli


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


ÎN PROGRAM

TVR 2
Miercuri, 18.09.2019 - 21,10; 01,15


Resurse

Sageata Alte linkuri: imdb.com
 Alte articole de Marian Rădulescu


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer