Tabăra de Dramaturgie a Cotidianului deschide selecţia pentru ediţia a X-a.
Tabăra de Dramaturgie a Cotidianului deschide selecţia participanţilor pentru cea de-a zecea ediţie, care va avea loc în perioada 1-10 august 2013, la Baru (judeţul Hunedoara). Ca în fiecare an, participarea la tabără este deschisă tuturor celor interesaţi de scrierea de piese de teatru, scenarii de film, reportaje sau realizarea de filme documentare şi de ficţiune.
Dacă ediţia 2012 a fost marcată de tema "Rol şi joc", cea din 2013 stă sub semnul "Adaptării" şi oferă ocazia participanţilor de a-şi transforma cercetarea şi creaţia non-ficţională în produse de ficţiune, în cadrul masterclass-urilor de regie de film, susţinut de Adrian Sitaru; dramaturgie / regie de teatru, susţinut pentru al doilea an consecutiv de Gianina Cărbunariu şi scriitură ficţională şi non-ficţională, realizat de Miruna Runcan.
Spre deosebire de ediţia 2012, când cei interesaţi de cinematografie şi-au perfecţionat aptitudinile de realizare a unui film documentar sub îndrumarea lui Andrei Ujică, în anul 2013 provocarea este dublă şi presupune atât realizarea unei serii de filme documentare / reportaje video pornind de la cercetarea de teren, precum şi realizarea mai multor scurtmetraje de ficţiune, în timpul masterclass-urilor susţinute de Adrian Sitaru.
Selecţia participanţilor se va desfăşura în trei etape, după cum urmează:
22-23 martie 2013
Prezentarea programului de Dramaturgie a Cotidianului
Workshop de investigaţie
Stabilirea temelor de investigaţie de teren (prezenţa obligatorie a tuturor celor interesaţi).
13 aprilie 2013
Prezentare intermediară a rezultatelor cercetării de teren (interviuri scrise sau filmate, bruturi material documentar etc.)
Dramaturgie: Trimiterea online a materialului documentat şi a felului în care acesta se poate reflecta în viitoarea piesă - prezenţa la Cluj nu este necesară
18-19 mai 2013
Prezentarea materialelor pentru selecţie, după cum urmează:
a. Dramaturgie: Trimiterea online a structurii piesei şi a cel puţin două scene şi a materialului documentar - prezenţa la Cluj nu este necesară
b. Cinematografie: Prezentarea unei prime variante de montaj a materialului care urmează să devină film documentar / reportaj, însoţită de o propunere de ficţionalizare (proiect) şi un fragment de scenariu scris.
c. Scriitură ficţională şi non-ficţională: prezentarea investigaţiei de teren şi a unui reportaj scris rezultat din documentare, însoţite de o propunere de transformare a materialului în text de ficţiune.
21 mai 2013
Anunţarea listei finale a participanţilor.
Despre masterclassuri:
Dezvoltarea unui proiect dramaturgic: Gianina Cărbunariu (regizor, dramaturg)
Absolventă a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică şi membră a grupului dramAcum, Gianina Cărbunariu s-a afirmat drept unul dintre cei mai importanţi tineri regizori şi dramaturgi. Piesa sa mady-baby.edu a fost tradusă în mai multe limbi şi pusă în scenă în cele mai importante teatre din Berlin, Munchen sau Paris. Cele mai recente şi discutate proiect ale Gianinei Cărbunariu sunt: Roşia Montană - pe linie fizică şi pe linie politică, realizat în colaborare cu Radu Apostol şi Andreea Vălean la Teatrul Maghiar din Cluj sau 20/20, spectacol românesc selectat de London International Theatre Festival.
Regie de scurtmetraj de ficţiune: Adrian Sitaru (regizor)
Tânărul regizor român Adrian Sitaru a intrat în atenţia publicului şi criticii cu scurtmetrajul Valuri, în 2007, premiat la Locarno pentru cel mai bun film de debut, festival la care se va întoarce în 2011 pentru a câştiga premiul pentru Cea mai bună regie cu Din dragoste cu cele mai bune intenţii. La aceste succese se adaugă cele aduse de Pescuit sportiv (2007) şi Colivia (2010), prezentate şi premiate în festivaluri naţionale şi internaţionale.
Scriere ficţională şi non-ficţională: Miruna Runcan (eseist, prozator, poet)
Cunoscută în special pentru scrierile despre teatru, Miruna Runcan este un cunoscut eseist, poet şi prozator român. Profesor al celor mai importante facultăţi de jurnalism din ţară în perioada 1994-2003, a susţinut cursuri de Tehnici narative, Jurnalism cultural, Jurnalism de opinie şi Etică şi legislaţie mass-media. Din 2003 este profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune din Cluj. Pe lângă volumele de specialitate (incluzând volumul Cinci divane ad-hoc, publicat şi de LiterNet), Miruna Runcan a publicat piese de teatru, povestiri şi poeme în volumele: Bungee Jumping, Odaia de asediu şi Hermandria (publicat şi de LiterNet).
Alte amănunte despre Tabără şi Laboratorul de Dramaturgie a Cotidianului găsiţi pe adresa:
www.dramaturgiacotidianului.ro