Cosmopolitan / decembrie 2004
Cînd vine vorba despre anumite aspecte din viaţa ei privată, Angelina e ca o carte deschisă. Există însă cîteva necunoscute care se cer explorate şi care justifică perfect această nouă incursiune (a cîta oară pentru COSMO?) în universul pasionant al uneia dintre cele mai spectaculoase actriţe de azi.

De-a lungul anilor, Angelina Jolie ne-a fascinat cu fiecare mişcare şi ne-a convins, fără prea mare efort, să-i dedicăm pagini bune din revistă, inclusiv cîteva coperte. Nu-ţi da ochii peste cap. Această nouă abordare a fenomenului Jolie nu-şi propune să actualizeze lucrurile care te-au intrigat pînă acum: mania ei poate prea apăsată pentru cuţite, sărutul (poate prea) temerar dintre ea şi fratele ei la Oscarurile din 2000 şi afişarea (poate prea) stridentă a sentimentelor pentru Billy Bob Thornton. Cu ocazia celor trei filme care o vor readuce din nou în atenţie (Alexander, Sky Captain and the World of Tomorrow şi Shark tale - animaţia în care nu-i decît o voce), COSMO ignoră toate poveştile pe care le-ai auzit deja de o sută de ori şi scoate la iveală altele, întregind portretul unei actriţe despre care credeai că ştii tot ce se poate.



  Întrebare: Am tot auzit despre relaţia turmentată cu tatăl ei, dar mai nimic despre mama ei. În ce relaţii se află cu ea?
  Răspuns: Marcheline Bertrand are astăzi 54 de ani şi a renunţat la cariera de actriţă pentru a-i creşte pe Angelina şi pe fratele ei mai mare, James Haven, după ce tatăl lor, Jon Voight, a părăsit familia pe cînd Angelina avea doar 6 luni. Cei doi părinţi au divorţat la scurt timp după, iar Marcheline a primit custodia ambilor copii. Tot ea este cea care a încurajat-o pe Angelina în cariera de actriţă, şi nu tatăl ei. Contrar celor scrise în presă în repetate rînduri, Marcheline nu este franţuzoaică. "Toată lumea crede asta din cauza numelui, dar maică-mea a crescut în Chicago, declară Angelina. Cei doi copii n-au avut o copilărie uşoară, deşi era de presupus că reputaţia de actor a tatălui lor le-a fi asigurat un trai confortabil. Neajunsurile din trecut şi eforturile mamei de-a o creşte i-au transmis Angelinei aceeaşi mentalitate de "noi împotriva restului lumii", iar între cele două există şi astăzi o legătură foarte strînsă. Marcheline călătoreşte deseori împreună cu fiica ei şi are grijă de băieţelul ei adoptiv, Maddox. Tot maică-sa, şi nu vreun bărbat, e cea care i-a făcut cadou inelul pe care-l poartă pe deget. "Mama e foarte mîndră de mine", zice Angelina. "E o tipă foarte inimoasă şi de la ea am învăţat tot ce ştiu."


  Cocteil genealogic
Frumuseţea aproape nepămînteană a actriţei se datorează unui metisaj foarte interesant. Bunicul lui Jon Voigh a fost ceh, iar rubedeniile din partea mamei sînt de descendenţă irocheză şi au venit din Quebec.


  Întrebare: Cît timp au fost împreună, Angelina şi Billy Bob păreau suflete-pereche. Cum de relaţia lor n-a durat mai mult?
  Răspuns: De-a lungul celor doi ani de mariaj, Angelina şi Billy Bob nu şi-au ascuns niciodată puternicele sentimente pe care le aveau unul pentru celălalt. Tatuajele de pe bicepşi cu numele fiecăruia n-au fost un secret pentru nimeni - poate doar cel de-al doilea cu numele lui Billy Bob, plasat undeva în zona pubiană a Angelinei. Au făcut nu doar "schimb" de nume, ci şi de sînge, pe care l-au purtat într-o capsulă metalică la gît. Aceste extreme afective au făcut-o pe Angelina să declare: "Ne iubim la nebunie... N-avem ochi decît pentru celălalt. Curînd, o să explodăm." Întreabă însă orice specialist în terapie şi o să-ţi explice că toată această energie explozivă poate fi uneori deturnată. Angelina face parte din categoria persoanelor pasionale care, atunci cînd se dedică cuiva, o face trup şi suflet. De unde şi extraordinara comuniune cu Billy Bob. Problema e că atunci cînd ambele părţi dintr-un cuplu sînt la fel de pasionale e greu să întreţii o relaţie de lungă durată, pentru că nu-ţi mai rămîne suficientă energie care să-ţi susţină cariera şi, eventual, viitorul familiei. Şi-atunci te "dez-drăgosteşti" cu aceeaşi intensitate cu care te-ai îndrăgostit. Probabil că la fel au stat lucrurile şi în cuplul lor atunci cînd Billy Bob a ales să se concentreze pe cariera lui muzicală, iar Angelina s-a abandonat instinctelor materne, adoptînd un băiat. Angelina a înaintat divorţ în iulie 2002.

  Întrebare: De la sărutul pasional şi aproape incestuos care a pigmentat Oscarurile din 2000, nu s-a mai auzit nimic de fratele Angelinei, James Haven. Cu ce se ocupă el şi cît de apropiat este azi de soră-sa?
  Răspuns: După acel sărut controversat şi prost interpretat de presa de scandal, Angelina şi James au evitat să mai apară împreună. Această "răceală" mondenă n-a diminuat însă cu nimic relaţia lor de familie. "Legătura dintre noi e mai solidă ca oricînd. După Oscaruri, am intrat în nişte filmări care au durat şase luni şi nu am mai apărut în public împreună pentru a nu alimenta bîrfele răutăcioase. Ştiam că presa atît aşteaptă."

Astăzi, cei doi se văd în mod curent şi sînt foarte apropiaţi. James continuă să joace mici roluri în filme - a interpretat un paznic în Monster's ball şi a avut o scurtă apariţie în serialul CSI. Potrivit unui apropiat de-al lui James, Angelina n-a încetat să-şi încurajeze fratele în carieră şi a organizat o petrecere în cinstea celui mai recent film al lui, Rent-a-Person, un muzical de 12 minute în care James are rolul principal. Acelaşi prieten din anturajul lui James declară că "fratele Angelinei e foarte legat de Maddox. Primăvara trecută, cînd el şi prietena lui, Rachael Anderson, au sărbătorit un an de cînd sînt împreună, rolurile de unchi şi mătuşă li se potriveau mănuşă."

  Întrebare: Angelina a declarat că a cumpărat o casă în Cambodgia, pentru a-i aduce aminte lui Maddox de locul în care s-a născut. A văzut cineva casa asta?
  Răspuns: Angelina a investit 5 milioane de dolari într-o rezervaţie naturală din nordul Cambodgiei, iar la cîţiva paşi de ea şi-a construit o casă pentru ea şi Maddox. Structura casei e foarte simplă, cu minimum de facilităţi, iar Angelina însăşi o descrie ca pe-o "colibă din lemn suspendată, dotată cu hamace şi o gaură în podea pentru nevoi. Sîntem în plină junglă, înconjuraţi de tigri şi elefanţi." Nu e o destinaţie foarte accesibilă, întrucît presupune transferuri complicate de la avioane la bărci şi maşini, aşa că cel mai indicat mijloc de transport este elicopterul. În momentul de faţă, Angelina urmează cursuri pentru a obţine licenţa de pilot pentru a se urca în elicopter atunci cînd are chef. Cei doi nu-şi petrec mare parte din timp în Cambodgia, dar plănuiesc s-o facă o dată ce Maddox mai creşte.

  Întrebare: Care e, de fapt, misiunea Angelinei la Naţiunile Unite?
  Răspuns: Potrivit Tinei Ghelli, purtătoare de cuvînt a Înaltei Comisii pentru Refugiaţi de la Naţiunile Unite (UNHCR), "Angelina este ambasadorul agenţiei de refugiaţi a Naţiunilor Unite. Misiunea ei presupune vizite în taberele pentru refugiaţi din diferite ţări, acordarea de ajutoare umanitare şi îmbunătăţirea condiţiilor de şcolarizare şi de spitalizare. Ea face între patru şi cinci călătorii pe an şi a fost deja în locuri ca Tanzania, Rusia, Kosovo, Sri Lanka, Pakistan, Ecuador şi Sierra Leone." Acoperirea în presă a acestor vizite e la fel de importantă pentru că ajută la popularizarea unor asemenea probleme. "Datorită implicării Angelinei, UNHCR primeşte numeroase cereri din partea tinerilor care se oferă voluntari pentru sprijinirea acestei cauze. Angelina însăşi a donat mai mult de un milion de dolari şi a insistat să-şi plătească toate aceste vizite din bani proprii", spune Ghelli.


  Decodor de tatuaje
Probabil că în clipa în care citeşti aceste rînduri, Angelina îşi mai "trage" un tatuaj. Actriţa are deja peste 10 bucăţi, ultima "adiţie" fiind un uriaş tigru asiatic pe spate.

1 Cele cinci coloane de înscrisuri budiste (sau khmere, după alte surse) sînt un tribut adus moştenirii spirituale a fiului ei adoptiv şi reprezintă o rugăciune de protecţie a familiei.
2. Pe umărul ei drept stă încolăcit un dragon tribal, din aceeaşi "familie" cu tigrul de pe spate, iar deasupra lui încă se mai văd urmele tatuajului cu numele lui Billy Bob, şters cu laser acum un an.
3. Pe încheietura de la mîna stîngă e un "h", care ar veni cică de la numele fratelui ei, Haven. Tatuajul datează însă din perioada relaţiei ei cu actorul Timothy Hutton.
4. Alături de crucea gotică neagră ce coboară mai jos de talie (tatuată cu o zi înainte de mariajul cu Jonny Lee Miller) stă scris în latină: "Quod me nutrit me destruit" (în traducere, "ce mă hrăneşte mă şi distruge").
5. Implicarea ei în misiunea umanitară a Naţiunilor Unite s-a soldat cu un tatuaj mai jos de gît care spune: "Know your rights" (în traducere: "Cunoaşte-ţi drepturile").


  Întrebare: Înainte să-l adopte pe Maddox, nimic din comportamentul ei extrem nu dădea semne cum că actriţa s-ar putea cuminţi. Ce s-a întîmplat? Intenţionează să adopte şi alţi copii?
  Răspuns: Angelina a declarat că a fost foarte iritată atunci cînd ea şi Billy Bob au fost "evaluaţi" de o comisie a biroului de imigrări a Statelor Unite, înainte de perfectarea adopţiei. Procedura a durat mai mult de trei luni. "E ciudat ce se-ntîmplă", zice Angelina. "Ei te testează să vadă dacă eşti bun de părinte, iar presa spune despre tine că eşti ţăcănită." La vremea respectivă, cei de la revista Rolling Stone au catalogat mariajul lor drept "cel mai periculos din istoria Americii", invocînd acele fiole de sînge de la gît. Plus şoarecele pe care-l creşteau în casă şi ştirea că Angelina i-ar fi făcut cadou lui Billy Bob, la aniversarea căsătoriei lor, un loc de veci. În cele din urmă, cuplul a trecut proba evaluărilor şi a plătit 13.000 de dolari pentru adopţie.

Astăzi, Angelina îşi doreşte să adopte şi alţi copii. Acum, că Maddox a împlinit 3 ani, ea a început din nou procedura de evaluare pentru o nouă adopţie. N-o interesează să facă copii, de vreme ce-n lume există atîţia fără cămin. "Gîndul că un copil îşi petrece viaţa într-un orfelinat pur şi simplu mă omoară."


  Întrebare: Angelina a recunoscut că e atrasă de femei, dar e evident pînă acum că-i plac bărbaţii. E bisexuală declarată sau îi place să experimenteze?
  Răspuns: În timpul filmărilor din 1996 la Foxfire, Angelina a avut o legătură cu partenera ei de pe ecran, Jenny Shimizu, care pozase pentru campaniile Calvin Klein. Declaraţia despre această pasiune neaşteptată a ei a rămas celebră: "Mi-am dat seama că mă uitam la ea aşa cum mă uitam la un bărbat. A fost grozav, parcă descopeream ceva nou... Nu-mi planificasem astfel de experienţe. Pur şi simplu mi s-a întîmplat să mă îndrăgostesc de o fată." Dacă luăm în calcul doar hîrţogăraia oficială, Angelina a fost căsătorită de două ori, o dată în 1996, cu actorul Jonny Lee Miller (mariaj care a durat trei ani), şi-apoi cu actorul Billy Bob Thornton - aşa că sîntem îndreptăţiţi să credem că e atrasă de bărbaţi. Un terapeut sexual o să-ţi spună că se parcurg nişte etape experimentale pînă să fie îmbrăţişată o relaţie hetero. Alţii, în schimb, sînt aşa-numiţii "bi-curioşi", atraşi în egală măsură de femei şi de bărbaţi, şi-şi vor petrece toată viaţa pendulînd între o relaţie homo şi una hetero. E greu de clasat o persoană cîtă vreme nu iese la rampă cu o declaraţie precisă. În ce-o priveşte pe Angelina, numai precisă n-a fost declaraţia ei: "Îmi place să cred că sînt o persoană foarte sexuală, care iubeşte pe cineva indiferent de ce sex este. Dacă mîine m-aş îndrăgosti de o femeie, n-aş sta să despic firul în patru. Mi s-ar părea cel mai firesc lucru din lume."


  Întrebare: În momentul de faţă, e combinată cu cineva?
  Răspuns: S-a spus despre ea c-ar avea o relaţie cu Colin Farrell, partenerul ei din filmul Alexander, în timp ce au fost văzuţi împreună în Egipt anul trecut, de Crăciun. S-a dovedit ulterior că nu sînt decît prieteni şi că el ar fi însoţit-o într-una dintre vizitele ei umanitare într-o tabără de refugiaţi sudanezi, unde cei doi au adus haine de iarnă, jucării şi au donat 20.000 de dolari. Apoi, s-a zvonit că ar fi reluat legătura cu fostul ei soţ, Jonny Lee Miller, cînd au fost văzuţi astă-iarnă împreună făcîndu-şi nişte tatuaje. Deşi ea a mărturisit în februarie acest an că îl iubeşte, se pare că nu sînt - nici ei - mai mult decît prieteni.

E greu de spus ce-şi doreşte Angelina astăzi. Pe de-o parte: "Există momente în care mă trezesc din somn în miez de noapte, alături de Maddox, şi-mi doresc să mai aibă un părinte. Şi-atunci încep să mă gîndesc cum ar trebui el să fie, cît de frumos ar trebui să arate." Pe de-altă parte, conform unui interviu nou-nouţ: "N-am nevoie de nici un bărbat."

Nu ştiu de ce, dar presimt că nu e ultima oară cînd scriem despre Angelina Jolie. O aşteptăm la cotitură.


  Nu pot să cred că a spus asta

  Despre Billy Bob, cînd s-au căsătorit: "Dacă ar exista o cale sigură să-i beau sîngele, n-aş mai sta pe gînduri."
  Decodare: Angelina a ales o imagine extremă pentru a ilustra intensitatea iubirii dintre ei. În lingvistică, i se mai spune şi metaforă.

  Despre moarte: "Moartea are ceva reconfortant. Ideea că ai putea muri mîine te face să apreciezi mai mult viaţa."
  Decodare: De obicei, sentimentul morţii îi terifiază pe oameni. Reacţia Angelinei este pe cît de neconvenţională, pe-atît de înţeleaptă şi intuitivă. Aproape că n-are nimic şocant în ea.

  Despre tatuajele ei: "Am o groază de tatuaje. N-o să întîlneşti asta la multe actriţe, dar nu văd nimic anormal la cineva care-şi ducea viaţa intrînd în pielea altcuiva să-şi reclame propria epidermă inscripţionînd-o cu lucruri care o reprezintă."
  Decodare: E aproape poetic felul în care Angelina defineşte aici condiţia umană. E, totodată, o modalitate de a atrage atenţia asupra ei, dar una plină de onestitate.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus