"Confecţionarea viorii a stârnit de-a lungul secolelor imaginaţia şi măiestria câtorva mari lutieri ca Stradivarius, Guarneri, Testore, Gagliano care au realizat ceva mai mult decât un instrument: o bijuterie acustică. Şi pentru că avem şansa ca dintre aceste viori de patrimoniu internaţional un număr apreciabil să se afle în folosinţa unor mari muzicieni români aplaudaţi în întreaga lume, ne-am propus să dăruim melomanilor şansa de a asculta la Bucureşti aceste instrumente-bijuterie şi de a aprecia interpretarea extraordinară a celor care le "mânuiesc".
A reuni în cinci zile pe scena Sălii Radio patru viori de colecţie şi pe maeştrii lor înseamnă un maraton artistic de care orice sală de concerte din lume ar fi mândră. " - a declarat Oltea Şerban-Pârâu - director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi redactor-şef Radio România Cultural.
Cea de-a doua ediţie a Festivalului Viori De Colecţie la Sala Radio se va desfăşura între 8 şi 12 aprilie 2013, cinci zile de sărbătoare care vor însemna trei recitaluri şi două concerte.
Viorile de colecţie reprezintă un punct de atracţie important pentru spectatorii români în ultimii ani. Vioara Stradivarius care a fost ani de zile în folosinţa lui Ion Voicu şi pe care cântă astăzi Alexandru Tomescu a dat numele unui turneu naţional ce ajunge în 2013 la a şasea ediţie. Stradivarius-ul la care interpretează violonistul român Liviu Prunaru, pusă la dispoziţia sa de Concertgebouw Amsterdam sau vioara Guarneri del Gesu care i-a aparţinut lui George Enescu şi pe care cântă acum Gabriel Croitoru au inspirat alt turneu naţional: Duelul viorilor - Stradivarius vs. Guarneri, care ajunge în 2013 la a treia ediţie.
Mai mulţi violonişti născuţi în România se bucură de onoarea de a cânta pe astfel de instrumente de colecţie, în festivalul de la Sala Radio fiind invitaţi, alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, şi George Cosmin Bănică - concertmaestrul Orchestrei Tonhalle din Zürich, cu vioara Testore şi Bogdan Zvorişteanu - concertmaestrul orchestrei Suisse Romande din Geneva, cu vioara Gagliano.
Luni, 8 aprilie 2013 (19.00), prima întâlnire a melomanilor va fi aceea cu violonistul Bogdan Zvorişteanu şi vioara sa Gagliano (1761), care a aparţinut şi colecţiei compozitorului Fritz Kreisler. Concertmaestru al prestigiosei orchestre Suisse Romande (Elveţia), Bogdan Zvorişteanu a ocupat anterior aceeaşi poziţie la Orchestra Filarmonică din Santiago de Compostela (Spania) şi la cea de cameră din Pforzheim (Germania), susţinând recitaluri şi concerte în Europa, Argentina, Canada, China, Coreea de Sud, Japonia. Alături de artistul român îl veţi asculta şi pe chitaristul italian Alessio Nebiolo, programul serii reunind lucrări semnate de Bach, Paganini, Bartók, Sarasate şi Piazzolla.
Marţi, 9 aprilie 2013, este momentul reîntâlnirii cu violonistul Gabriel Croitoru şi vioara Guarneri del Gesù (1731) - supranumită "Catedrala" şi extrem de preţuită de George Enescu, unul dintre cei care s-au bucurat de frumosul instrument. Alături de o altă legendă a scenei muzicale româneşti - pianistul Valentin Gheorghiu - gabriel croitoru va interpreta trei sonate ale marelui Beethoven : sonata nr. 1 în re major pentru pian şi vioară, sonata nr. 5 în fa major pentru pian şi vioară - sonata primăverii şi Sonata nr. 9 pentru pian şi vioară - Sonata Kreutzer.
Miercuri, 10 aprilie 2013, este rândul viorii Stradivarius (1694) să vă încânte, instrument ce va răsuna în mâinile violonistului Liviu Prunaru, concermaestru al prestigioase orchestre Concertgebouw din Amsterdam, cotată drept una dintre cele mai bune din lume. Cariera sa solistică internaţională în plină ascensiune cuprinde colaborări cu cele mai importante ansambluri din lume, precum London Philarmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre National de Belgique, Orchestra Filarmonică din Atena ş.a. Liviu Prunaru şi Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Jozsef Horváth, vă propun un program ce înseamnă: Warlock - Suita Capriol pentru orchestră de coarde; Haydn - Concertul nr.1 în do major pentru vioară şi orchestră şi Simfonia nr. 104 în re major - London; Mendelssohn - Uvertura Frumoasa Melusina.
Joi, 11 aprilie 2013, George Cosmin Bănică, în prezent concertmaestru al Orchestrei Tonhalle din Zürich, va aduce în faţa dvs. o altă vioară-bijuterie: Testore, realizată în anul 1710 de lutierul italian. În recitalul oferit alături de pianistul Răzvan Dragnea, vă veţi întâlni cu partituri create de Enescu - Sonata în fa minor pentru pian şi vioară, Stravinski - Divertimento, Ceaikovski - Melodie, Dvořák - The song my mother taught me (Cântecul învăţat de la mama mea) şi Saint-Saëns - Introducere şi Rondo Capriccioso în la minor.
Vineri, 12 aprilie 2013, sărbătoarea muzicală se va încheia cu Gabriel Croitoru şi vioara sa Guarneri del Gesù care va reveni alături de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului ei principal - Tiberiu Soare. Repertoriul serii vă oferă şansa de a audia două capodopere ale genului simfonic: Ceaikovski - Concertul în re major pentru vioară şi orchestră şi Prokofiev - Simfonia nr. 5 în si bemol major.
Născut în Bucureşti, Bogdan Zvorişteanu a urmat cursurile Academiei de Muzică din capitală, unde a studiat cu Victoria Basta şi Ştefan Gheorghiu continuându-şi formarea muzicală la Academia Internaţională de Muzică "Menuhin" din Gstaad/Blonay - Elveţia, unde a beneficiat de îndrumarea maestrului Alberto Lysy.
Participările în numeroase concursuri internaţionale precum "George Enescu" (Bucureşti), "Tibor Varga" (Sion), "Leopold Mozart" (Augsburg) şi Concursul Internaţional din Geneva i-au adus de-a lungul anilor prestigioase premii şi distincţii.
În 1997, Bogdan Zvorişteanu a fost concertmaestru al Orchestrei Filarmonice din Santiago de Compostela (Spania), între 1998-1999 al Orchestrei de cameră din Pforzheim (Germania), iar din anul 2002 ocupă aceeaşi funcţie în cadrul prestigiosului ansamblu Orchestra Suisse Romande (Elveţia).
A susţinut concerte în Europa, Argentina, Canada, China, Coreea de Sud, Japonia, precum şi recitaluri sau concerte de muzică de cameră, colaborând cu personalităţi dintre care amintim pe: Alberto Lysy, Brigitte Meyer, Jin Wang, Chantal Juillet, José Gallardo, Liviu Prunaru, Ettore Causa şi Stanimir Todorov.
Bogdan Zvorişteanu este invitat să susţină cursuri de măiestrie în Austria, Argentina, Coreea de Sud, China şi Germania, iar în ţară la Timişoara, Braşov, Bucureşti.
Peste o mie de apariţii scenice în ţară şi străinătate înseamnă o carieră bogată pentru violonistul Gabriel Croitoru, prof. univ. dr la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, solist-concertist al Filarmonicii « Paul Constantinescu » din Ploieşti (din 1987) şi membru al Cvartetului de Stat « Transilvan » - Cluj-Napoca. A cântat ca solist alături de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes ş.a.
Distincţii de prestigiu obţinute stau dovadă a talentului violonistului român : Premiul al III-lea la Concursul «N. Paganini» - Genova (Italia), Premiul special al juriului la Concursul «Fritz Kreisler» - Viena (Austria), Premiul al II-lea la Concursul Internaţional «Zino Francescatti» - Aix-en Provence (Franţa) ş.a.
Muzicianul are în palmares mai multe apariţii discografice, printre care «Integrala lucrărilor pentru vioară şi orchestră» de Pablo de Sarasate, alături de Orchestra Simfonică din Malaga. Din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a câstigat dreptul de folosinţă şi cântă pe o vioară Guarneri del Gesu ce i-a aparţinut lui George Enescu şi se află în patrimoniul Muzeului Naţional George Enescu.
În anii 2011 şi 2012 a prezentat - alături de pianistul Horia Mihail şi violonistul Liviu Prunaru - turneele naţionale "Duelul viorilor" şi doar împreună cu Horia Mihail turneul "Vioara lui Enescu la sate", proiecte ce vor fi continuate şi în acest an.
În 1990, violonistul Liviu Prunaru, pe atunci în vârstă de 21 de ani şi student al Conservatorului bucureştean, pleca la un curs de vară în Elveţia. Din acel moment a fost doar o chestiune de timp până a ajunge un artist de talie internaţională: cursul de vară s-a prelungit prin studii de specializare, statut care s-a transformat ulterior în asistent, apoi în profesor, pentru ca în perioada 2010-2011 să deţină funcţia de director artistic al Academiei «Menuhin» din Elveţia.
I-a avut profesori pe Alberto Lysy (cu care a cântat pentru Papa Ioan Paul al II-lea «Dublul concert» de Bach) şi pe violonistul Yehudi Menuhin (fost elev al lui George Enescu). De şase ani este concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, cotată drept una dintre cele mai bune din lume. Cariera sa solistică internaţională în plină ascensiune cuprinde colaborări cu cele mai importante orchestre din lume, precum London Philarmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre National de Belgique, Orchestra Filarmonică din Atena ş.a. Un număr mare de premii internaţionale, participări la festivaluri şi înregistrări audio se adaugă palmaresului său. Muzicianul cântă pe vioara pusă de dispoziţie de orchestra Royal Concertgebouw, Stradivarius «Pachoud» (1694).
Violonistul George Cosmin Bănică şi-a început formarea muzicală la Liceul de Muzică "Dinu Lipatti" din Bucureşti, unde a studiat la clasa profesorului Mircea Constantinescu, iar între anii 1996-2001 a urmat cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, studiind sub îndrumarea maestrului Ştefan Gheorghiu. A mai studiat cu maestrul Modest Iftinchi, iar în perioada 2002-2005 a urmat un masterat la Hochschule für Musik din Köln, cu Mihaela Martin.
A fost distins cu numeroase premii dintre care amintim: Premiul I la Concursul Internaţional "Jeunesses Musicales" din Bucureşti (1999), Premiul al II-lea la Concursul Internaţional "George Enescu" (2001) şi Premiul al II lea la Concursul Internaţional "Tibor Varga" (2002).
George Cosmin Bănică a susţinut numeroase recitaluri în Bucureşti la Ateneul Român, Studioul "Mihail Jora" sau Muzeul "George Enescu", realizând şi recitaluri alături de Radu Lupu şi Julia Fischer, în cadrul stagiunii camerale a Orchestrei Tonhalle Zürich.
A concertat alături de Orchestra Naţională Radio, Orchestra Filarmonicii "George Enescu", susţinând totodată concerte şi în ţară alături de Filarmonicile din Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara şi Craiova.
Alături de activitatea solistică, George Cosmin Bănică a activat în perioada 2005-2008 ca membru în orchestră şi concertmaestru în cadrul Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti, iar din martie 2009 este concertmaestru al Orchestrei Tonhalle din Zürich.