mai 2013
Turneul Stradivarius, 2013
6 ediţii, 6 Sonate şi Partite, 6 x 2 oraşe. Se pare că cifra 6 e una simbolică pentru ediţia din 2013 a Turneului Naţional Stradivarius care va fi susţinut de violonistul Alexandru Tomescu între 10 şi 29 mai 2013. Artistul va purta minunata muzică de Johann Sebastian Bach în 12 catedrale din tot atâtea oraşe ale României. Şi pentru că Alexandru Tomescu doreşte să rămână fidel tradiţiei pe care a stabilit-o în ultimii doi ani - aceea de a prezenta spectacole sincretice - în 2013 Integrala Sonatelor şi Partitelor va fi însoţită de un spectacol de lumini special conceput pentru eveniment. Astfel, lumina va acompania linia melodică a celor şase lucrări, dar va pune în valoare în acelaşi timp spaţiul generos al catedralelor regăsite în itinerariu.

"Când vine vorba despre compozitori care-mi plac, e o listă întreagă. Bach e undeva deasupra acestei liste. El a scris Biblia violoniştilor - cele Şase Sonate şi Partite pentru vioară solo, singura partitură pe care aş lua-o cu mine pe o insulă pustie." declară Alexandru Tomescu. Nu o va lua însă pe o insulă pustie, ci în Braşov (10 mai 2013), Târgu Mureş (11 mai 2013), Cluj-Napoca (13 mai 2013), Baia Mare (14 mai 2013), Oradea (16 mai 2013), Timişoara (18 mai 2013), Dumbrăveni (20 mai 2013), Iaşi (22 mai 2013), Bacău (23 mai 2013), Constanţa (25 mai 2013), Piteşti (27 mai 2013) şi Bucureşti (29 mai 2013). Cât despre decizia de a schimba sala de concert cu catedralele României, motivaţia lui Alexandru este foarte simplă: catedralele sunt spaţiul unde muzica lui Bach rezonează cel mai bine. Cadrul de secol XVIII va fi completat de vioara Stradivarius - instrument care lua formă chiar în perioada în care Bach începea să scrie Sonatele şi Partitele.

Trebuie menţionat un amănunt important: Turneul Naţional Stradivarius este dedicat Fundaţiei Hope and Homes for Children România, organizaţie pe care Alexandru Tomescu a început să o susţină din 2012. Muzicianul este un veteran al campaniilor sociale şi nu de puţine ori Turneul Stradivarius a fost dedicat unor cauze sociale. Acum artistul doreşte să sprijine misiunea HHC România - aceea de a oferi o casă şi o familie fiecărui copil, ducând nu doar la desfiinţarea tuturor orfelinatelor de tip vechi din România şi găsirea de soluţii alternative pentru copiii aflaţi în protecţia statului, dar şi la prevenţia abandonului, în aşa fel încât toţi copiii să aibă în jur o familie iubitoare. Mai multe informaţii despre HHC România, găsiţi pe site-ul lor: www.hhc.ro

Muzica este pentru toţi, crede cu tărie Alexandru Tomescu. De aceea, în 2013 intrarea la recitaluri va fi liberă, însă publicul va fi invitat să doneze pentru HHC România.

Aşa că pregătiţi-vă pentru o incursiune fascinantă în universul lui Johann Sebastian Bach. Pentru mai 2013 multe informaţii, vizitaţi site-ul www.turneulstradivarius.ro.

Un proiect prezentat de Plafar şi Centrofarm.
Organizatori
: Quartz Media Production, Fundaţia Remember Enescu
Co-producători: TVR şi Europa FM
Sponsori: Rotary International, Intel, Calivita, Five's, Alistar Security, International Leasing
Partener: Tudor Tailor
Parteneri media: Realitatea TV, Adevărul, Dilema Veche, Caţavencii, Forbes, Q Magazine, Şapte Seri, Igloo magazine, Bewhere, Revista 22, Observator Cultural, Regard, Money Magazine, Money Channel, Money.ro, Discovery, ziare.com, business24.ro, hotnews, 220.ro, modernism.ro, 4arte.ro, Art Act Magazine, Webcultura, dela0.ro, Cocor Media Channel, Spectacular, Oops Media, metropotam.ro

Cu: Alexandru Tomescu (vioară)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus