mai 2013
Seri de film argentinian, 2013
Ambasada Argentinei în România şi Instituto Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Filmotecii Ministerului de Externe al Spaniei, organizează în perioada 22-25 mai 2013 patru seri de film argentinian. Cele şapte filme prezentate (şase lungmetraje de ficţiune şi un documentar) sunt semnate de nume importante ale cinematografiei argentiniene actuale: Adrian Caetano, Fernando Spiner, Victoria Galardi.

Proiecţiile au loc în sala de proiecţii a Instituto Cervantes din Bucuresti (Bd. Regina Elisabeta 38). Intrarea liberă în limita locurilor disponibile. Rezervări: [email protected]; tel. 021 2102737.

Programul proiecţiilor

Miercuri, 22 mai 2013, ora 19:30
Un cuento chino
(Argentina 2011, 93 minute)
Gen: comedie dramatică
Versiune originală: spaniolă
Subtitrare: engleză
Regizor: Sebastián Borensztein
Interpreţi: Ricardo Darín, Ignacio Huang, Mueriel Santa Ana, Iván Romanelli, Vivian Jaber, Enric Cambray, Pablo Seijo, Joaquín Bouzas
Prezentare: Roberto, un om marcat de o întâmplare care i-a distrus existenţa şi i-a paralizat viaţa acum mai mult de 20 de ani, trăieşte într-o solitudine totală şi izolat de lumea ce-l înconjoară, închis la el în casă şi comunicând cu restul de oameni doar prin afacerea pe care o deţine, o fierărie. Totuşi, într-o zi, o întâmplare ciudată reuşeşte să-l facă să dea piept şi să ia din nou contact cu realitatea. Un cuento chino este o comedie emoţionantă şi profundă, cu o doză mare de umor negru, care funcţionează ca o metaforă amuzantă despre confruntarea personalităţilor dintre Orient şi Occident.

Joi, 23 mai 2013, pra 18:30
Bolivia
(Argentina 2001, 80 minute)
Gen: dramă
Versiune originală: spaniolă
Subtitrare: română
Regizor: Adrían Caetano
Interpreţi: Freddy Flores, Rosa Sánchez, Óscar Bertea, Enrique Liporace, Marcelo Videla, Alberto Mercado, Héctor Anglada.
Prezentare: Freddy pleacă la Buenos Aires în căutarea unei vieţi mai bune. Işi lasă familia în urmă, în ţara sa natală, Bolivia. Totuşi, capitala argentiniană nu este paradisul la care se aşteaptă Freddy, şi cu atât mai puţin pentru emigranţi ilegali ca el. În ciuda acestor lucruri, reuşeşte să se angajeze pe un post de bucătar la un restaurant.

Joi, 23 mai 2013, ora 20:30
Cerro Bayo
(Argentina 2010, 86 minute)
Gen: dramă
Versiune originală: spaniolă
Subtitrare: engleză
Regizor: Victoria Galardi
Interpreţi: Adriana Barraza, Inés Efron, Verónica Llinás, Nahuel Pérez Biscayart, Guillermo Arengo, Marcela Kloosterboer, Julio Arrieta, Eugenia Alonso, Adela Gleijer, Nicolas Silberg, Elisa Carricajo, Juan Barberini.
Prezentare: Sezonul de ski se apropie într-un oraş patagonez de la poala muntelui Cerro Bayo; ritmul liniştit al vieţii este perturbat atunci când, Juana Keller, capul unei familii ciudate încearcă să se sinucidă. În timp ce este în comă, fetele sale, ginerii şi nepoţii vor asista la schimbări în viaţa lor, incidentul cu pricina aducând la suprafaţă ceea ce este mai bun şi mai rău din fiecare.

Vineri, 24 mai 2013, ora 18:30
Un oso rojo
(Argentina 2002, 94 minute)
Gen: dramă
Versiune originală: spaniolă
Subtitrare: română
Regizor: Adrián Caetano
Interpreţi: Julio Chávez, Soledad Villamil, Luis Machín, Agostina Lage, Enrique Liporace, Rene Lavand, Daniel Valenzuela, Freddy Flores, Ernesto Villegas.
Prezentare: Deşi doar Oso ştie, au trecut 7 ani de când a fost condamnat pentru omor şi jaf armat. Este un om sobru, impredictibil, cu un caracter violent, fie prin natura sa, fie constrâns de diverse situaţii, şi este posibil ca în toţi aceşti ani să nu fi spus nimănui ce anume ascunde în liniştea şi în privirea sa. Acum însă, când este eliberat condiţionat, Oso se gândeşte că ar putea să o ia de la început. Turcul îi datorează încă partea lui din jaf, iar prin intermediul unui coleg de celulă reuşeşte să ia legătura cu Güemes, care îl angajează ca şofer la compania lui de taxi. Oso şi-a pierdut soţia, care acum trăieşte cu Sergio, iar fiica sa de-abia dacă işi mai aduce aminte de el, dar el este dispus sa le recâştige, sau cel puţin să încerce să repare răul făcut. Asemeni unui western trist şi urban, Un oso rojo povesteşte destinul unui justiţiar marginal în cruzimea reală a unei suburbii "porteña".

Vineri, 24 mai 2013, ora 20:30
Aballay
- El hombre sin miedo (Argentina 2010, 100 minute)
Gen: dramă
Versiune originală: spaniolă
Subtitrare: engleză
Regizor: Fernando Spiner
Interpreţi: Pablo Cedrón, Nazareno Casero, Claudio Rissi, Mariana Anghileri, Lautaro Delgado, Gabriel Goity, Horacio Fontova, Luis Ziembrowsky.
Prezentare: După ce a decapitat un om în timpul unui atac asupra unui convoi, Aballay îşi încrucişează privirea cu cea a fiului îngrozit al victimei sale, iar ceva în sufletul său moare. Pornind de la această întâlnire, speriat de sine, acest criminal "gaucho" decide să aplice o lecţie de la misticii stiliţi, care, pentru a se absolvi de păcatele comise, obişnuiau să se urce şi să rămână în vârful unui stâlp, predicând despre creştinism. Astfel se decide să se urce pe calul său şi să nu mai coboare niciodată de acolo. Trecerea anilor îi face pe oamenii din sat să-l privească ca pe un sfânt, dar chiar şi aşa, nu poate uita privirea acelui copil şi ştie că, la un moment dat, acesta se va răzbuna. La fel ca şi povestea cu acelaşi nume pe care a scris-o Antonio Di Benedetto în ultimii ani ai captivităţii sale din timpul ultimei dictaturi militare, Aballay reflectă sălbatica istorie argentiniană a secolului XIX, luând forma unui western autentic.

Sâmbătă, 25 mai 2013, ora 18:30
De Besarabia a Buenos Aires
(Argentina, 93 minute)
Gen: istoric
Versiune originală: spaniolă
Subtitrare: engleză
Regizor: Pedro Banchik
Prezentare: Acest film al lui Pedro Banchick prezintă o scurtă descriere a istoriei evreilor de la distrugerea Templului acum 2000 de ani şi izgonirea evreilor din Israel până în secolul XIX. Se centrează pe Imperiul Rus al ţarilor, viaţa comunităţii evreieşti din acea perioadă, originile limbii "idish", muzica "klezmer", "pogroamele" şi alte motive ale emigraţiei, continuând cu situaţia din Argentina din acelaşi secol, sosirea la hotel a emigranţilor şi, într-un final, orânduirea în comunităţile evreieşti din "Entre Ríos" şi dezvoltarea acestora. Filmul ne mai prezintă, în antiteză, situaţia actuală şi cea a secolului trecut din "Entre Ríos".

Sâmbătă, 25 mai 2013, ora 20:30
El hombre de al lado
(Argentina 2009, 101 minute)
Gen: dramă; comedie
Versiune originală: spaniolă
Subtitrare: engleză
Regizor: Mariano Cohn, Gastón Duprat
Interpreţi: Rafael Spregelburd, Daniel Aráoz, Eugenia Alonso, Enrique Gagliesi, Inés Budassi, Lorenza Acuña, Eugenio Scopel, Debora Zanolli, Bárbara Hang, Ruben Guzman.
Prezentare: Filmul ilustrează conflictul fără sfârşit dintre doi vecini. Un simplu zid poate despărţi două lumi, două gusturi diferite în materie de vestimentaţie, de mâncare, de trai, pur şi simplu. Pe o parte îl avem pe Leonardo (Rafael Spregelburd), un distins şi faimos designer care trăieşte într-o casă realizată de Le Corbusier. De cealaltă parte Víctor (Daniel Aráoz), vânzător de maşini la mâna a doua, vulgar, rustic şi subjugător. Víctor se decide să facă o fereastră pentru a avea mai multa lumină, şi de aici începe problema: fiecare începe sa conştientizeze existenţa celuilalt.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus