mai 2013
Czech Film Hunting, 2013
Centrul Ceh organizează în perioada 1-5 iunie 2013 un festival de film neconvenţional - filmele părăsesc cinematograful şi ies în oraş, într-o parcare, un spaţiu industrial, curtea unui muzeu şi un palat. Vânându-le, vei găsi şi locuri uitate pe lângă care treci în fiecare zi fără să ştii. Filmele? Toate cehe, asortate cu locul. De la filme clasice şi cunoscute până la thrillere experimentale şi comedii groteşti, Czech Film Hunting, 2013 aduce o mostră reprezentativă de cinema cehesc autentic. Poţi alege. Dar dacă le vezi pe toate primeşti un cadou de la Staropramen.

Festivalul începe cu o proiecţie în parcarea Ciclop, un loc ascuns de pe Bulevardul Magheru, cu Ferat Vampire, un altfel de film cu vampiri. Continuă a doua zi în grădina Muzeului Enescu cu filmul cu care Miloš Forman s-a întors să filmeze la Praga - Amadeus. Luni proiectăm în spaţiul industrial WASP, scurt-metraje în sala albă şi un lung metraj în sala neagră, toate realizate de legenda suprarealismului ceh Jan Švankmajer, iar marţi revenim în parcarea de pe Magheru cu o comedie neagră, o capodoperă a noului val cehoslovac - The Cremator.

Ultima zi a festivalului o dedicăm regizorului Jiří Menzel, proiectând la Palatul Ştirbei trei dintre filmele cineastului. Regizorul va fi prezent pentru a treia oară la Bucureşti, înainte de a fi distins cu Premiul pentru Întreaga Carieră la TIFF 2013. Proiecţia simultană a filmelor Obsluhoval jsem anglického krále / L-am servit pe regele Angliei, Rozmarné Léto / Vară capricioasă şi Sfârşitul vremurilor vechi va fi urmată de o petrecere în onoarea regizorului.

"Bineînţeles, Menzel a fost dintotdeauna iubit de către publicul roman, retrospectiva filmelor sale din 2011 bucurându-se de un mare succes. Sperăm că publicul va veni însă la toate zilele de festival, pentru că fiecare film proiectat este unic şi în acelaşi timp reprezentativ pentru cinematografia cehă" spune René Kubašek, directorul Centrului Ceh. Pe lângă filme, încurajăm publicul să vină la toate proiecţiile şi printr-un premiu oferit de Staropramen, partenerul principal al evenimentului.

Program

Sâmbătă, 1 iunie 2013 / 21:00 / Ferat Vampire / @ Garajul Ciclop (B-dul Magheru, nr. 6-8)

Duminică, 2 iunie 2013 / 21:00 / Amadeus / @ Grădina Muzeului George Enescu (Calea Victoriei, nr. 144)

Luni, 3 iunie 2013 / 21:00 / Švankmajer Night / @ WASP (Ion Minulescu, nr. 67 - 93, Fabrica Flaroş, corp B, etaj 2, zona Timpuri Noi)

Marţi, 4 iunie 2013 / 21:00 / The Cremator / @ Garajul Ciclop (B-dul Magheru, nr.6-8)

Miercuri, 5 iunie 2013 / 21:00 / Menzel Night / @ Palatul Ştirbei (Calea Victoriei, nr. 107)

Toate filmele sunt subtitrate în limba engleză. Intrarea la toate proiecţiile este liberă.

Sinopsisuri:

Ferat Vampire
Cehoslovacia / Juraj Herz, 1982 / 90'
O nebunie pe roţi, chiar şi în contextul filmelor ceheşti din perioada respectivă, care erau cel puţin experimentale. Ferat Vampire este o comedie absurdă şi grotescă despre o maşină-model care nu are nevoie de benzină, motorină sau alte derivate poluante, ci doar de sânge uman. O poveste clasică, dar cu întorsături interesante, în care se pot detecta uşoare urme de satiră la adresa tehnologizării şi naturii umane. În orice caz, o iniţiere pe cinste în lumea mirobolantă a filmelor ceheşti.

Amadeus
SUA / Miloš Forman, 1984 / 173'
"Iertaţi-mă, majestate. Eu sunt un om vulgar. Dar vă asigur, muzica mea nu e." Acesta este Mozart, un tânăr care se zbate jovial între nebunie şi genialitate. În spatele cortinei, compozitorul Salieri se simte detronat din lumea muzicii şi din creaţia divină. Salieri simte că are o singură portiţă către glorie: daca nu îl poate egala pe Mozart, măcar să îi scrie recviemul de înmormântare. În ciuda aparenţelor, Amadeus nu este un film despre Mozart. E un film despre geniu şi mediocritate, despre puterea omenească şi cea divină şi îmbinarea lor în actul creaţiei.

Švankmajer Night
Jan Švankmajer este un suprarealist autoproclamat, model pentru mulţi regizori renumiţi, cum ar fi Terry Gilliam. Prin tehnica stop-motion, el reuşeşte să producă un efect amuzant şi de coşmar în acelaşi timp. Filmele lui sunt bogate în simboluri şi referinţe culturale care vorbesc limbajul subconştientului, mulţumindu-i atât pe cei care caută înţelesuri întortocheate cât şi pe cei care se bucură de stimuli vizuali. Un lucru e sigur: nici unii, nici ceilalţi nu au timp să se plictisească, deoarece filmele lui Švankmajer sunt la fel de obsedante ca romanele lui Kafka.

The Cremator
Cehoslovacia / Juraj Herz, 1969 / 95'
Dincolo de imaginile perfecte, îmbinate subtil, The Cremator este un film horror prin desăvârşire. Totuşi, spre deosebire de filmele-horror-ca-la-carte, nu există apariţii neaşteptate de după uşă. Răul e prezent permanent, are o faţă rotofeie, zâmbitoare şi îşi iubeşte familia şi pisica; totuşi devine din ce în ce mai înspăimântător de la un minut la altul, pe măsură ce îşi asumă rolul de salvator prin moarte. The Cremator este unul din cele mai valoroase filme ale Noului Val cehoslovac, un film care dă fiori prin frumuseţe şi morbiditate în acelaşi timp.

Menzel Night
Lui Jiří Menzel, invitatul de onoare al festivalului, îi dedicăm o seară specială în Palatul Ştirbei, unde vom proiecta simultan mai multe din filmele acestuia. Menzel nu doar că face filme de aproape jumătate de veac, dar regizează şi teatru, este actor şi are o carieră publicistică. Cel mai bine îi putem descrie stilul ca îmbinând o viziune umanistă a lumii cu sarcasm şi provocări jucăuşe. Debutul său, lungmetrajul Trenuri bine păzite i-a adus un premiu Oscar. Nici cel mai recent film al său, Obsluhoval jsem anglického krále / L-am servit pe regele Angliei, nu se lasă mai prejos, aducând peste un milion de spectatori în cinematografe. Sperăm ca pentru publicul său, la fel ca pentru Menzel, filmul să fie "o împăcare cu lumea".

Locuri de proiecţie

GARAJUL CICLOP
B-dul Magheru, nr.6-8
Ciclop e un amfiteatru cu parcare rezervată în foaier. Îi lipseşte catifeaua vişinie şi o cortină cum se cuvine iar în locul ei sunt uşi de fier masiv. Aici se ajunge printr-o spirală mai aproape de cer. Proporţiile armonioase ale sălii oferă o viziune calitativă de ansamblu din fiecare lojă, iar acustica e pe măsură. Vă aşteptăm şi in haine de gală, dar nu prea lungi datorită prafului de pe podea. În această parcare unică vă oferim două serate aproape de operă, cu o tragicomedie horror şi un horror comic, ambele regizate de Juraj Herz.

GRĂDINA MUZEULUI GEORGE ENESCU
Calea Victoriei, nr. 144
Dincolo de poartă e muzica. Şi în spate, o gradină liniştită unde notele plutesc în aer. Grădina George Enescu se află între viaţa compozitorului, căsuţa în care a locuit, şi opera sa, muzeul care păstrează scrierile sale, bagheta şi chiar fracul. E un spaţiu suspendat, prin care se plimbă Enescu, sinonim cu muzica. Poate că ne invită la tăcere. Dar nu e o tăcere încremenită sau apăsătoare, e o aşteptare a muzicii, în orice formă şi de oriunde ar veni ea.

WASP
Str. Ion Minulescu, nr. 67 - 93, Fabrica Flaroş, corp B, etaj 2, zona Timpuri Noi
Alba-neagra. Un spaţiu activ pentru muncă şi artă într-o zonă dezactivată de trecerea timpului. O zonă post-industrială ostilă, păzită de pisici prietenoase. WASP a fost o fabrică de textile. Acum s-a îmbrăcat în haine noi şi produce artă contemporană. Se pare că acest loc este dominat de contraste. De aceea vom proiecta simultan filmele lui Švankmajer într-o cameră neagră şi una albă. Deci cutezaţi să intraţi dincolo de barieră, prin parcare, în hala cea mare.

PALATUL ŞTIRBEI
Calea Victoriei, nr. 107
A fost odată ca niciodată un edificiu neoclasic, un palat. Aici aveau loc cele mai aşteptate baluri ale fiecărui sezon, se păstrau cele mai bune vinuri şi cea mai luxoasă mobilă. Edificiul a avut mulţi proprietari, dar a ales să poarte numele unuia din ei: Ştirbei. Acum e gol. Nu doar în hol şi pe balcon, au luat tot ce îl împodobea. Au rămas pereţii să spună poveşti cui o vrea să îi asculte. Şi filme să proiectăm avem unde.

Un eveniment organizat de Centrul Ceh împreună cu Staropramen. Parteneri: Muzeul George Enescu, WASP, Pegas. Parteneri media: 24FUN, Bewhere, feeder.ro, Liternet.ro, Modernism, SUB25.

Persoană de contact: Iulia Ţurcanu, tel. 0724 352 927, e-mail: [email protected]
FB event: https://www.facebook.com/events/603828269629059/?ref=br_tf
Pentru mai multe informaţii accesaţi: www.czech-it.ro

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus