mai 2013
Green Hours International Jazz Fest, 2013
Joi, 30 mai 2013, ora 19,00

I. Humanized - SEBASTIAN SPANACHE TRIO (RO)

Sebastian Spanache - pian / Csaba Sánta - contrabas / Radu Pieloiu - baterie

Sebastian, Csaba şi Radu spun despre ei ca sunt "liber cugetători ai jazz-ului". Primul lor album, Humanized, înregistrat în primele luni ale lui 2013, confirmă originalitatea sunetului trio-ului timişorean ce a luat fiinţă în cursul anului 2011. GHIJFest - ediţia a 5-a se bucură să invite tinerii artişti să îşi lanseze proiectul muzical în grădina Green Hours, în faţa audienţei jazzistice bucureştene.


II. Imaginary Room - ADAM BAŁDYCH IMAGINARY QUARTET (PL)

Adam Bałdych - vioară / Paweł Tomaszewski - pian / Michał Barański - contrabas / Paweł Dobrowolski - percuţie

"... Bałdych dă viorii sale o voce şi o putere emoţională care au fost prea rar ascultate în ultimii ani oferind totodată scenei contemporane, o abordare într-adevăr nouă a instrumentului său" - Allaboutjazz.com

Imaginary Room, primul album ca leader al lui Bałdych - apărut în 2012 la prestigiosul label ACT MUSIC - a avut parte de o primire entuziastă şi de cronici pozitive atât în Polonia, cât şi în întreaga lume, proiectul fiind prezentat pe scenele festivalurilor de la Montreux sau Londra. Recent, Imaginary Room i-a adus lui Bałdych premiul ECHO Jazz 2013, cea mai importantă distincţie a industriei muzicale germane. Imaginary Room va fi prezentat în cadrul GHIJFest 5 în splendida formulă consacrată în Polonia, "Adam Bałdych Imaginary Quartet".

"Adam Bałdych posedă astăzi, fără îndoială, o tehnică nedepăşită de niciun alt violonist de jazz în viaţă. Ne putem aştepta la orice din partea lui." - Frankfurter Allgemeine Zeitung / Ulrich Olshausen.


Vineri, 31 mai, 2013, ora 19,00

I. Solo Piano - MARIUS POPP (RO)

Pianistul şi compozitorul autodidact Marius Popp (arhitect la origine), membru al vechii gărzi a jazz-ului românesc, nu are nevoie de nici o prezentare pentru cunoscătorii jazz-ului din România. S-a format ca muzician în timpuri în care muzica se învăţa cu sufletul şi în spaţiul colocvial, emoţionant al schimburilor abia permise cu alţi artişti, nu neapărat în cadrul adesea formal al şcolii. A performat în cele mai variate formule împreună cu practic toate numele sacre ale jazz-ului autohton şi este în acelaşi timp mentorul a numeroase noi generaţii de muzicieni. O prezenţă nepreţuită pe scena festivalului GHIJFest 5.

"... pe septuagenarul muzician - desigur, remarcabil compozitor / aranjor / profesor dar şi interpret însufleţind cu policrom evantai claviatura pianului - se cuvine să-l cunoaştem nu doar în ipostaza sa actuală, ci şi ca făuritor de istorie evoluând plin de zel, de nenumărate ori pe scenele autohtone de gen ca şi pe cele de pe alte meridiane". (Florian Lungu / jazz.ro)

Marius Popp a fost primul nume de mare recunoaştere invitat - undeva prin '96 sau '97 - la încă foarte tânărul club de jazz Green Hours. Este o onoare ca la "rotunda" sa ediţie a 5-a, GHIJFest să îl aibă pe maestrul Popp pe scena sa. (Voicu Rădescu, director Green Hours INTERNATIONAL JAZZ Fest)


II. GILAD ABRO Trio (IL)

Gilad Abro - contrabas / Nitay Hershkovits - pian / Amir Bresler - baterie

Gilad Abro s-a format ca pupil al renumitului contrabasist Avishai Cohen, fiind unul dintre reprezentanţii de seamă ai aşa-numitei "generaţii Avishai Cohen". La GHIJFest 5, acest tânăr, dar veritabil "monstru" al basului dublu va fi prezent într-o formula de trio, alături de alţi doi extraordinari tineri muzicieni a căror carieră muzicală se leagă de marele Avishai Cohen. Nitai Hershkovits (pian) a înregistrat un album în duo cu Avishai, iar acum face parte din noul său trio, în vreme ce Amir Bresler (baterie) a cântat pentru câţiva ani alături de acesta. Dincolo însă de influenţele lui Cohen, toţi cei trei sînt "marcaţi" de curentul jazz-ului israelian în sine, atât de specific prin amprentele sale tradiţionale, bogăţia ritmurilor şi nu în ultimul rând prin influenţa puternică a clasicelor bebop şi swing ale Americii.

În formula Gilad Abro Trio, cei trei tineri muzicieni experimentează jucându-se permanent cu propriile orizonturi de creaţie şi forţându-şi limitele. Suntem siguri că muzica lor vă va surprinde şi chiar vă va entuziasma, la fel cum s-a întâmplat la GHIJFest 2010, când Amir şi Gilad au performat alături de pianistul Omer Klein într-unul dintre cele mai aplaudate recitaluri ale acelei ediţii.

"... punctul forte al acestui trio este improvizarea unor linii melodice suprapuse care se balansează cu furie" - Michel Delorme


Sâmbătă, 1 iunie 2013, ora 19,00

I. JAZZYBIRDS (RO)

Szep Andras - pian / Antal Attila - contrabas / Csergo Dominic - tobe / invitaţi: Yolanda Covacinschi - voce / Reman Zoltan - saxofon

Jazzybirds este un trio înfiinţat în 2011 în Cluj de către Andras (pian), Attila (contrabas) si Domi (percuţie). Cei trei, împreună cu invitaţii lor cvasi-permanenţi Yolanda Covacinschi (voce) şi Reman Zoltán (clarinete, saxofoane), sunt responsabili pentru deja foarte cunoscuta prelucrare a piesei Basket Case a celor de la Green Day, graţie căreia au ajuns destul de rapid în atenţia publicului larg şi a presei. Dincolo de aceasta, însă, cei trei au un repertoriu greu, în care intră compoziţii precum Mass In Blue a lui Will Todd sau lucrări ale compozitorului Claude Bolling. Să mai spunem, ca să vă convingem că avem de-a face cu oameni serioşi, că sînt foarte interesaţi de muzica de film?
Jazzybirds ne propun în concert un meniu de hituri (pe lângă deja-amintita Basket Case, mai numărăm Don't Speak, What's Up sau Don't Worry Be Happy), dar şi standarde jazz foarte cunoscute (Summertime sau Girl From Ipanema) sau mai puţin cunoscute (African Market a lui Abdullah Ibrahim). Toate ne sînt servite într-o abordare originală, senină şi cu zâmbetul pe buze, totuşi energică şi orientată în mod natural spre jazz de vocea superbă a Yolandei Covacinschi şi de suflătorile cu parfum new-orleanian ale lui Reman. De neratat!


II. IORDACHE and the Good News (RO/LB)

Iordache - saxofoane / Sian Brie - ghitară / Adrian Neacşu - contrabas, bas electric / Ghassan Bouz - percuţie (Liban) / Alex Kocsis - baterie

Iordache and the Good News este un grup format la iniţiativa saxofonistului Mihai Iordache, a percuţionistului libanez Ghassan Bouz şi a trei tineri muzicieni emergenţi ai noii generaţii: Adrian Neacşu - contrabas, Sian Brie - ghitară şi Alex Kocsis - baterie. În al 2-lea concert al serii de 1 iunie 2013 veţi avea ocazia audierii unei muzici originale, interferată de sound-uri orientale; dar puteţi avea şi plăcuta surpriză a întîlnirii unor standarde tratate în "maniera" Iordache. Încă o poartă muzicală între Orient şi Occident.


Duminică, 2 iunie 2013, ora 19,00

I. ADRIAN GASPAR Trio (AU)

Adrian Gaspar - pian / Marko Ferlan - contrabas / Lukas Fellner - baterie

Adrian Gaspar Trio: jazz / funk / fusion / world / electro... sau, după cum se autointitulează: "trei tipi care se distrează în muzică".

"Pianistul român Adrian Gaspar, care trăieşte în Austria, a livrat (la Gărâna în 2012) împreună cu partenerii săi de trupă, un performance solid, cu un impact vital şi în acelaşi timp sensibil, combinând succesiuni armonice tipice jazz-ului clasic cu elemente foarte bine plasate de pop fusion". - allaboutjazz.com

Adrian ne-a spus că primul concert de jazz pe care l-a vizionat în România s-a întâmplat acum ceva ani în clubul nostru. Pe de altă parte, Lukas mărturisea că şi-a dorit să cânte aici din momentul în care a auzit că trupa austriacă al cărei fan era, The Flow, a fost prezentă pe scena noastră la ediţia din 2011 a Austrian Hours @ Green Hours. Un motiv serios ca "feeling-ul" performance-ului lor în Green să însemne şi un schimb reciproc de emoţie între scenă şi public.


II. MIRCEA TIBERIAN FEAT. CHRIS DAHLGREN & CHRISTIAN LILLINGER (RO/USA/DE)

Mircea Tiberian - pian / Chris Dahlgren - contrabas / Christian Lillinger - baterie

Ideea iniţiată la GHIJFest 2012 - prin invitarea lui Stian Westerhus cu al său Solo Guitar Project - de a încuraja apetenţa publicului autohton înspre jazz-ul experimental, continuă şi în 2013 prin concertul de închidere, care propune o formulă multicultural-internaţională de excepţie: pianistul, compozitorul şi profesorul Mircea Tiberian, unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni de jazz ai României, Chris Dahlgren, contrabasistul american care a mai fost prezent, alături de Maria Răducanu, la ediţia din 2011 a festivalului şi Christian Lillinger un tînăr emergent baterist german. Cei trei vor testa limitele jazz-ului, îndrumându-ne pe căi pe care singuri, poate, ne-ar fi teamă să alegem să mergem. Cu siguranţă ne aşteaptă o seară pe care nu o vom uita prea curând...


Intrarea:
abonament pentru toate cele 4 seri - 150 lei
bilet pentru o singură zi - 50 lei

Brăţările-intrare se vor găsi la sediul Green Hours, de pe Calea Victoriei 120, înainte de fiecare eveniment.

... jazz, relaxare, artă, independenţă, tineri, valoare, internaţional, grădină, boemă, Green Hours, multi-cultural, outdoor, live-music, urban, 5...:)
... acestea ar fi "tag-urile" ediţiei a 5-a a GHIJFest.

IMPORTANT:
Deoarece spaţiul este limitat şi dorim să dăm posibilitatea unui număr cît mai mare de iubitori ai muzicii să asiste la concerte, Grădina GREEN nu va fi dotată cu mese - decât strict pentru partenerii festivalului. La dispoziţia publicului vor exista scaune ce vor fi ocupate în ordinea sosirii, fără posibilitatea rezervării.
Aşa cum cunosc deja fidelii clubului, vor exista pregătite şi numeroase scăunele, perne şi perniţe... Iar barul, cu produse şi preţuri prietenoase vă va sta la dispoziţie cu două puncte de vânzare.

În fiecare seară a GHIJFest - ediţia a 5-a, intrarea se va face începând cu ora 18:00. Primul concert al fiecărei seri va începe efectiv între orele 19.00 - 19.30.

"Green Hours INTERNATIONAL JAZZ Fest este organizat de clubul Green Hours în absolută independenţă, iar intenţia noastră este ca, în grădina relaxată şi boemă a celui mai vechi (şi în acelaşi timp unul dintre cele mai prestigioase) club de jazz din România, să continuăm pe termen lung festivalul considerat de-acum de numeroşi, de "clasă internaţională".
Credem că evenimentul eminamente cultural GHIJFest a este deja un reper anual în peisajul cultural şi artistic bucureştean." (Voicu Rădescu)

SPONSORI GHIJFest - ediţia a 5-a, cărora le mulţumim: Ciuc Premium, Golden Tulip Victoria Bucharest, MyKey, publicul...

PARTENERI, pe care sperăm să îi onorăm: Institutul Polonez Bucureşti, Ambasada Israelului la Bucureşti, Forumul Cultural Austriac, Goethe Institut, JAZZ.RO, ANDANTE Music, Buna Dimineaţa Bucureşti, TIFF, Green Sound Team, CCSM Corturi Industriale, Screenart, Sekazone, Best Print

PARTENERI MEDIA, care ne onorează: Port.ro, 24fun.ro, Revista 22, DILEMA VECHE, Hotnews.ro, jazzcompas.com, BeWhere, Cooperativa Urbană, Ziarul Metropolis.ro

Vă aşteptăm cu drag la cea de a 5-a ediţie a GHIJFest!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus