iunie 2013
Asociaţia Casa de cultură anunţă deschiderea înscrierilor pentru ediţia a II-a a Premiului literar Augustin Frăţilă, ce vine să răsplătească cel mai bun roman românesc publicat în anul 2012. Câştigătorul primeşte un cec în valoare de 10.000 de euro, acesta fiind cel mai mare premiu acordat până acum, în România, pentru creaţie literară.

Premiul este oferit de compania Philip Morris Trading, care continuă astfel parteneriatul început în 2012, când a sprijinit prima ediţie a acestui proiect cultural. Compania Philip Morris Trading se implică activ, de peste 13 ani, în susţinerea programelor caritabile şi culturale în România.

În concurs se pot înscrie toţi autorii români care au publicat un roman în 2012, expediind trei exemplare ale cărţii pe adresa Asociaţiei Casa de cultură (Bd. Constructorilor, nr 20A, etaj 3, Bucureşti) şi completând formularul de înscriere până pe 15 iulie 2013. Regulamentul şi formularul de înscriere, precum şi calendarul premiului, pot fi găsite pe pagina Asociaţiei Casa de Cultură, www.acadecu.ro.

Juriul format din criticii literari Alex Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea-Enache va stabili finaliştii concursului (cinci autori). Numele acestora vor fi cunoscute în 10 septembrie 2013.

Între 15 septembrie şi 1 noiembrie 2013, 24 de bloggeri vor alege câştigătorul premiului, acordând puncte de la 1 la 5 fiecărui roman finalist. Autorul al cărui roman va primi cel mai mare punctaj va fi răsplătit cu Premiul literar Augustin Frăţilă - romanul anului 2012, în valoare de 10.000 de euro.

"Compania Philip Morris are încredere că proiectele literare de valoare pot să trezească din nou interesul şi apetitul publicului pentru literatura românească. Am ales să susţinem şi în acest an iniţiativa Premiul literar Augustin Frăţilă - romanul anului 2012 - pentru ca scriitorii români să ştie că se pot dedica acestei specii literare captivante, oferind cititorilor din ţară şi, de ce nu, şi din străinătate, cărţi care să fie aşteptate cu interes şi cumpărate.

Dacă romanul care va fi premiat în acest an va înregistra un succes mai mare decât romanul lui Lucian Dan Teodorovici, Matei Brunul - câştigătorul primei ediţii, înseamnă că demersul nostru a fost pe deplin justificat." (Sorana Mantho, Director Corporate Affairs Romania & Bulgaria, Philip Morris Trading)

"Competiţia continuă! Declarăm deschisă a doua ediţie a concursului Augustin Frăţilă. Premiul de 10.000 de euro pentru cel mai bun roman apărut în 2012 vă aşteaptă. Important este să vă înscrieţi la timp, ca să nu rataţi ocazia. Şi, bineînţeles, să fi publicat un roman valoros, fiindcă juriul este format din trei critici literari incoruptibili: Alex. Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea-Enache. Succes!" (Alex. Ştefănescu, preşedintele juriului)

"Asociaţia Casa de cultură continuă misiunea pe care şi-a asumat-o, de promovare a lecturii şi literaturii româneşti. La fel ca şi anul trecut, ne dorim să aducem în atenţia publicului un roman contemporan românesc de calitate, apreciat de exponenţii foarte multor oameni (atât critici literari, cât şi bloggeri), care să se afle în bibliotecile tuturor." (Mario De Mezzo, preşedinte Asociaţia Casa de cultură.)

Ceremonia în cadrul căreia se va acorda premiul va avea loc în 7 noiembrie 2013 la Hotel InterContinental Bucureşti.

Premiul literar Augustin Frăţilă, o iniţiativă a Asociaţiei Casa de cultură, va fi acordat în fiecare an pentru cel mai bun roman apărut în anul anterior, conform unei selecţii făcute de cei mai valoroşi critici literari şi de cititorii activi din mediul online. Premiul literar Augustin Frăţilă este parte integrantă a misiunii pe care Asociaţia Casa de cultură şi-a asumat-o - aceea de a dezvolta proiecte culturale sustenabile care să promoveze cultura autentică şi importanţa ei în societatea românească. Principalul obiectiv este stimularea interesului pentru literatura contemporană şi formarea unui public receptiv la mişcările de idei din spaţiul cultural românesc.

Ediţia I a Premiului literar Augustin Frăţilă - romanul anului 2011 a fost câştigată de romanul Matei Brunul, de Lucian Dan Teodorovici.

Proiectul se bucură de sprijinul Hotelului InterContinental Bucureşti. Acesta pune la dispoziţia asociaţiei 150 mp din faţada hotelului pentru promovarea premiului şi a partenerilor, în perioada 8 - 23 noiembrie 2013.

Despre Augustin Frăţilă:

Augustin Frăţilă (1953-2010), scriitor şi cantautor, a fost un apropiat al lui Nichita Stănescu şi membru al Cenaclului de Luni. A publicat în cele mai importante reviste culturale, iar între 1991 şi 2010 a fost redactor-şef al Editurii ALLFA, departamentul de literatură al Grupului Editorial ALL.

Persoană de contact: Mario De Mezzo, preşedinte Asociaţia Casa de cultură, [email protected], 0722.368.120

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus