Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Zhit / A trăi

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Cei morţi - Zhit / A trăi


iulie 2013
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Un film ce depăşeşte stadiul descriptiv, de ilustraţie şi plasticizare neutră, este, până la urmă, mărturia unei viziuni asupra realităţii. A felului în care ceea ce, convenţional, numim realitate, pentru că întotdeauna "realitatea" înglobează în ea o "supra-realitate". Ochiul regizorului-vizionar selectează ceea ce i se pare mai relevant, mai viu, mai adevărat din ceea ce, sub o formă sau alta, cunoaşte.


În Žhit / A trăi viaţa şi moartea, cei vii şi cei morţi se întrepătrund. Iar cei vii, ca într-o nuvelă de James Joyce (The Dead), sunt adesea mai vii decât cei vii, în cele trei poveşti paralele despre viaţă şi moarte, despre disperare, compasiune şi loialitate. Un tată dispărut este zadarnic aşteptat de băiatul său adolescent rămas în grija unei mame neiubitoare. O altă mamă - alcoolică, sinucigaşă - nu poate suporta singurătatea după ce îşi pierde fetiţele gemene. O tânără îşi pierde, în chiar ziua cununiei, bărbatul şi încearcă să răzbată singură în viaţă. A trăi, a vieţui, dar mai ales a supravieţui. Titlul filmului conţine mai ales această conotaţie.


Sfâşietor este, în filmul lui Vasili Sigarev, sentimentul cumplit al absurdului unei vieţi ce a ajuns inutilă, atunci când te desparţi de cei dragi, de cei mai dragi. De aceea, Žhit / A trăi este, poate, mai aproape de universul bergmanian (şi kafkian) decât de cel tarkovskian (Copilăria lui Ivan, Rubliov, Solaris, Oglinda, Nostalghia). Umbrele celor plecaţi acolo unde "nu este nici durere, nici suspin" se întrupează straniu şi populează ca-ntr-un thriller vieţile celor rămaşi. Atmosfera e de film noir, fără sentimentalism, iar incursiunile lirice, atâtea câte sunt, au o greutate de plumb.
 Toate articolele despre Zhit / A trăi


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

Sageata Alte linkuri: imdb.com
 Alte articole de Marian Rădulescu


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer