august 2013
Promenada Operei, 2013
Aproximativ 10.000 de spectatori de toate vârstele s-au bucurat sâmbătă seară (24 august 2013) de cea de-a VII-a ediţie a concertului de muzică clasică în aer liber Promenadei Operei, care în 2013 a avut o tematică specială: dezvăluirea noutăţilor stagiunii 2013-2014. Manifestarea a adunat atât spectatori fideli ai genului liric, prezenţi la majoritatea spectacolelor instituţiei, cât şi oameni aflaţi la primele lor întâlniri cu evenimente ale Operei Naţionale Bucureşti. 

În 2013, evenimentul a beneficiat de o atmosferă şi punere în scenă fără precedent, numărul de spectatori depăşind semnificativ orice estimări. De asemenea, Opera Naţională Bucureşti a organizat în premieră în cadrul acestei ediţii o paradă de trăsuri şi maşini de epocă, aducând concertului o notă aparte. 


"Povestea trăsurilor reprezintă un element care îmbină o epocă apusă cu contemporaneitatea, artişti din secolul al XXI-lea călare pe cai sau coborând din trăsuri sau maşini de epocă chiar pe scenă. Mai mult, verdeaţa imaginată de regizor şi scenograf a împletit extraordinar de plăcut tipul de atmosferă de pe scenă cu cel din public", a declarat Directorul General al Operei Naţionale Bucureşti Răzvan Ioan Dincă.

Printre cei aproximativ 200 de artişti care au încântat publicul la Promenadă s-au  numărat invitaţi speciali care activează în străinătate - tenorul Alexandru Badea (Austria) şi mezzo-soprana Polina Garaeva (Rusia), laureată a Concursului Internaţional de Canto "Le Grand Prix de l'Opéra", organizat de ONB, precum şi artişti din ţară - dirijorul Cristian Sandu, soprana  Irina Baianţ, de asemenea laureată a Concursului sus-menţionat, tenorii Cristian Mogoşan şi Virgil Profeanu, alături de solişti binecunoscuţi ai Operei Naţionale Bucureşti, printre care sopranele Irina  Iordăchescu, Silvia Sorina Munteanu, Tina Munteanu, Crina Zancu, basul Marius Boloş si baritonii Ştefan Ignat, Ionuţ Pascu, Şerban Vasile. Acestei echipe solistice de excepţie i s-au adaugat membrii Orchestrei şi ai Corului instituţiei. Amfitrionul evenimentului a fost Cătălin Sava.
Spectatorii s-au bucurat de fragmente cunoscute din Dama de pică şi Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski, Aida şi La Traviata de Giuseppe Verdi, Faust de Charles Gounod, Tosca de Giacomo Puccini ş.a. 
 
Printre premierele din stagiunea 2013-2014 se numără opera verdiană Otello, spectacol care va fi prezentat într-o nouă montare în zilele de 6 şi 9 septembrie 2013, în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu" 2013, în regia artistei de origine bulgară Vera Nemirova, precum şi opera Rigoletto care începând cu primăvara anului 2014 va fi prezentată într-o nouă viziune, aparţinând celebrului regizor australian Stephen Barlow.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus