octombrie 2013
Opera Naţională Română din Iaşi (ONRI) contribuie la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (23-27 octombrie 2013) - FILIT cu două spectacole speciale: Indiile galante de Jean-Philippe Rameau, montat pentru prima dată în România de renumitul regizor Andrei Şerban, şi o Gală extraordinară de operă, operetă şi musical-uri celebre. ONRI este, de altfel, partenerul Serilor FILIT - un concept dezvoltat de echipa festivalului împreună cu managerul ONRI, Beatrice Rancea.

Serile FILIT 2013 vor avea loc în cele cinci zile de festival, în Sala Mare a Teatrului Naţional Vasile Alecsandri: miercuri, 23 octombrie 2013, de la ora 19.00, joi, 24 octombrie 2013, vineri, 25 octombrie şi sâmbătă, 26 octombrie 2013, de la ora 20.00 şi duminică, 27 octombrie 2013, de la ora 17.00.

"Ne bucurăm să fim partenerii unui festival atât de important, cu evenimente literare de anvergură europeană şi felicităm organizatorii pentru o asemenea iniţiativă. Opera Naţională Română Iaşi asigură partea artistică a «Serilor FILIT», oferind două spectacole reprezentative: Indiile galante, de Jean Philippe Rameau, spectacol montat pentru prima dată în România de maestrul Andrei Şerban. Opera-balet atât de îndrăgită de public a obţinut deja câteva premii semnificative. Mai mult, vom avea o Gala extraordinară de operă, operetă şi musical-uri în interpretarea soliştilor, orchestrei şi corului de copii Juniorii Operei chiar în încheierea festivalului. Sperăm să continuăm această colaborare şi la viitoarele ediţii ale Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi", a declarat Beatrice Rancea, managerul ONRI.

Managerul FILIT, Dan Lungu, apreciază ca extrem de importantă colaborarea cu Opera ieşeană, pe care o cataloghează drept un pas firesc în elaborarea calendarului anual de evenimente cu mare impact în rândul publicului ieşean.

"Opera Naţională Română din Iaşi, prin eforturile managerului Beatrice Rancea şi ale echipei sale, a demonstrat în ulltimii ani că oraşul nostru poate genera evenimente de talie naţională şi internaţională. Impunerea Iaşiului drept centru de desfăşurare a Galei Operelor Naţionale Române, un eveniment cu o mare vizibilitate încă de la prima ediţie, este un exemplu de reuşită profesională şi artistică. Acum, pentru prima dată în ultimii ani, un eveniment literar pătrunde pentru cinci zile în cea mai importantă sală din regiune, cea a Naţionalului ieşean. Vor fi cinci seri dedicate literaturii şi spectacolului, în care lecturile şi discuţiile ce vor avea în centru nume de primă mărime ale literaturii mondiale vor fi însoţite de spectacole speciale", a declarat Dan Lungu, manager FILIT şi director al Muzeului Literaturii Române din Iaşi.

În luna noiembrie 2012, Indiile Galante, care va fi prezentat pe 23 octombrie 2013, după ceremonia de deschidere a FILIT, a fost desemnat spectacolul anului la secţiunea "Operă", în cadrul Galei Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical. Tot atunci, regizorul Andrei Şerban a fost premiat pentru concepţia artistică a spectacolului. De asemenea, în 2013, la prima ediţie a Galei Premiilor Operelor Naţionale, maestrul a primit premiul pentru cel mai bun regizor pentru Troienele după Euripide şi pentru Indiile galante de Jean-Phillipe Rameau, opera-balet primind şi premiul pentru cel mai bun spectacol al stagiunii 2012-1013.

Gala extraordinară de operă, operetă şi musical-uri celebre, care va încheia ultima seară a FILIT, pe 27 octombrie 2013, va beneficia de interpretarea soliştilor, a corului de copii "Juniorii Operei" şi a orchestrei Operei Naţionale Române Iaşi, sub bagheta maestrului Cristian Oroşanu. Irina Scafaru, Diana Bucur, Mihaela Grăjdeanu, Florentina Onică, Ciprian Marele, Cosmin Marcovici şi Florin Guzgă vor interpreta arii celebre din opere ale renumiţilor compozitori Wolfgang Amadeus Mozart, Gioachino Rossini, Giuseppe Verdi şi mulţi alţii.


Programul detaliat al FILIT va fi făcut public în scurt timp pe site-ul www.filit-iasi.ro şi în catalogul evenimentului.

Puteţi afla mai multe informaţii legate de FILIT şi prin intermediul paginii oficiale de Facebook a festivalului: http://www.facebook.com/filit.iasi.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus