România Liberă / martie 2003
Figura tutelară a filmului She’s So Lovely, titlu tradus prin... Iubirea e un lucru foarte mare este John Cassavetes (1929-1989), regizorul new-yorkez care a revoluţionat cinematograful american prin filmele Shadows (1959) şi Faces (1968), continuînd cu alte pelicule valoroase: Husbands (1970), A Woman Under the Influence (1974), Gloria (1980), Love Streams (1983), Big Trouble (1985), majoritatea acestora din urmă avînd-o ca protagonistă pe soţia sa, Gena Rowlands.

În acelaşi timp şi un actor deosebit, John Cassavetes a continuat pînă la sfîrşit să apară în filmele altor regizori, mai mult sau mai puţin valoroase. Regizorul rămîne cel care a creat conceptul de cinematograf independent la sfîrşitul anilor ‘50, refuzînd căile bătătorite ale sistemului hollywoodian şi adoptînd tehnicile improvizaţiei şi ale ciné-verité-ului. O prezentare mai amplă a sa ar fi binevenită, dar este improbabilă difuzarea, în curînd, a unui film ca Shadows pe vreun post de televiziune.

She’s So Lovely este filmul pe care John Cassavetes l-ar fi putut realiza, dar nu l-a mai realizat. Ultimul scenariu al său a fost descoperit după moarte în hîrtiile rămase familiei. El este transpus în film de nimeni altul decît de fiul său Nick Cassavetes, la rîndul său un tînăr actor şi regizor aflat în ascensiune (a putut fi văzut în Face/Off), care, cum spuneam, îi oferă posibilitatea unei scurte apariţii mamei sale, Gena Rowlands. Important de spus este şi faptul că interpretarea celor doi actori principali, cuplul (în viaţă şi pe ecran) Sean Penn şi Robin Wright Penn, nu a trecut deloc neobservată.

Filmul a fost prezentat la Festivalul de la Cannes în 1997 şi atît de apreciatul Sean Penn (ex-soţ al Madonnei, pe vremea cînd nimeni nu dădea doi bani pe el) s-a ales cu premiul de interpretare, iar faptul că soţia sa, Robin Wright (cunoscută mai întîi din... soap-ul Santa Barbara), nu a cîştigat premiul pe care l-ar fi meritat din plin a fost deplîns de public şi de critică. Povestea filmului este cea a unei dragoste trăsnite şi nebuneşti, pigmentată cu alcool şi sex, ca şi cea a unei despărţiri de 9 ani, după care nimic nu mai este la fel ca înainte...

Fişa tehnică :

She’s So Lovely, SUA, 1997
Regia : Nick Cassavetes
Cu : Sean Penn, Robin Wright Penn, John Travolta, Harry Dean Stanton, Debi Mazar, James Gandolfini, Susan Taylor şi Gena Rowlands
Regia: Nick Cassavetes Cu: Sean Penn, Robin Wright Penn, John Travolta

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus