În competiţia oficială a festivalului sunt confirmate opt filme, de care se pot bucura atât cei mici, cu vârste între 6 şi 14 ani, cât şi cinefilii şi publicul amator de a-şi retrăi copilăria în sala de cinema. Filme despre prietenie, curaj, despre jocurile copilăriei şi farmecul lor, despre visele ce pot deveni realitate, educative, inspiraţionale dar şi filme cu puternice teme sociale actuale.
"Sigur că ludicul şi divertismentul sunt componente importante în filmele pentru copii, însă filmele selectate la KINOdiseea sunt şi aduc în discuţie, pe înţelesul celor mici, teme cu care se confruntă societatea noastră. Vedem copii care luptă să protejeze tradiţiile, natura, animalele. Cei din România fac cunoştinţă la KINOdiseea cu alţi copii din cele patru zări, ajung să vadă cum trăiesc şi ce aspiraţii au copii din Brazilia, Indonezia, Australia, Rusia şi din alte ţări europene, ca Cehia, Germania, Olanda sau Suedia. Ecranul din sala de cinema devine un glob magic care deschide orizonturi şi minţi şi aprinde imaginaţia."
Premiat cu Ursul de cristal şi menţiune specială la Berlin International Film Festival 2013, Pământ şi stele / Satellite Boy spune povestea lui Pete, un băiat de 10 ani, care locuieşte cu bunicul său, în mijlocul deşertului, într-un vechi cinema în aer liber. Când drive-in-ul este ameninţat cu demolarea, Pete pleacă la oraş împreună cu cel mai bun prieten al său, Kalmain, pentru a-şi salva căminul.
Unul dintre cele mai apreciate filme de anul trecut (laureat al Premiului Publicului la European Film Awards şi la Montreal ICFF), Nono / Nono, The Zig Zag Kid îi aduce în faţa publicului pe Isabella Rossellini şi Burghart Klaussner (Goodbye Lenin, Das weisse band) într-o poveste cu detectivi, deghizări şi mistere.
Desemnat cel mai bun film European pentru copii în anul 2013, Eskil şi Trinidad / Eskil & Trinidad este un film despre aventurile copilăriei şi descoperirile pe care le facem în fiecare zi despre viaţa noastră. În rolul lui Trinidad o descoperim pe Ann Petren, laureată a Ursului de argint la Berlinale în 2003.
Prietenul meu, portocalul / My Sweet Orange Tree este o poveste înduioşătoare despre dragostea şi prietenia dintre Zeze şi un portocal, care este părtaşul tuturor viselor copilului de 8 ani. Filmul este bazat pe cartea omonimă a a lui José Mauro de Vasconcelos.
Apreciat la Bruges şi European Youth Film Festival, Victor şi misterul crocodililor / Victor and the Secret of the Crocodile Mansion este mystery thriller pentru toată familia, o poveste cu misiuni şi labirinturi, mistere şi dezlegarea lor.
Fierarul din Woodham / The Blacksmith from Woodham este o poveste uşor înfricoşătoare, veselă şi un basm original. Un film artistic combinat cu animaţie cu păpuşi, completat cu desene şi efecte 3D.
O poveste din Rusia anilor '70 este cea a lui Dima şi Mişa, protagoniştii filmului Pe cuvânt de pionier! / I Give You My Word!, o aventură cu şi despre prietenie.
Premiat în 2012 cu Best Children Cast, Când mă fac mare / Stepping on the Flying Grass este un film despre vise şi despre ocazia de a le transforma în realitate.
Filmele, subtitrate sau dublate în limba română, se adresează copiilor între 5 şi 14 ani, educatorilor, bunicilor şi părinţilor. Filmele KINOdiseea reuşesc să construiască o punte de comunicare între părinţi şi copii, înlesnind procesul de înţelegere dintre cele două generaţii.
Mai multe detalii despre filme, trailer-ele acestora, precum şi programul complet al festivalului pe website-ul http://www.kinodiseea.ro/, iar pagina de Facebook (www.facebook.com/kinodiseea) stă la dispoziţie cu noutăţi în timp real şi concursuri cu premii jucăuşe.
KINOdiseea este membru al Asociaţiei Europene a Filmului pentru Copii (ECFA) şi este, de asemenea, partener al celor mai importante festivaluri internaţionale de film pentru copii din Europa, precum Kristiansand International Children's Film Festival (Norvegia), aflat la a 16-a ediţie, Zlin Film Festival (Cehia), aflat la a 53-a ediţie şi International Young Audience Film Festival Ale Kino (Polonia), aflat la ediţia cu numărul 30 şi Ciné-Jeune de l'Aisne, ediţia 31.