Un Blog de Teatru şi Cinema / noiembrie 2013
Săptămâna filmului maghiar, 2013
Deşi regizat de un Alfonso Cuarón cu o filmografie mai degrabă respectabilă, Gravity calcă apăsat pe atât de nefericitul drum deschis de Avatar-ul lui James Cameron. Ambele sunt genul de film la capătul căruia îţi vine să dai de pământ cu basca de inginer şi să zici: "Asta aţi fost voi în stare să faceţi cu minunile tehnice pe care le-aţi avut la dispoziţie? Supele astea eco-roz, scenariile astea de creşă, pseudo-jocul ăsta actoricesc, morala asta de şcoală de duminică fără frecvenţă, stereotipurile astea anti-capitalism repetate până la dezintegrare mentală, asta e tot ce puteţi?".

Din fericire, lumea nu se reduce la super-producţiile hi-tech & low-art. Se poate să creezi fior artistic veritabil folosindu-te, deştept, de cateve mărunte avantaje ale tehnicii moderne. E cazul scurt-metrajului maghiar Árnyékfilm / Shadow movie / Film cu umbre, o bijuterie alb-negru de fix 11 minute produsă în 2010, proiectată la NCRR în cadrul Săptămânii Filmului Maghiar 2013, dar şi parte din selecţia NexT 2012 şi câştigătorul premiului Videorama la Timishort 2012.


Debutul în regie film al coregrafei Réka Szabó (matematician la origine!) e o joacă hiper-inteligentă cu două corpuri negre (dansatorii Rita Góbi si Ákos Dózsa) pe un fond alb, privite din felurite unghiuri de ochiul suveran al camerei de filmat. Acolo unde mintea umană îmbină savant geometria şi coregrafia, desenul şi pelicula, acolo unde lumina şi muzica (feat. Béla Bartók) urmează gândul inspirat al regizorului, abia acolo gravitaţia dispare, legile fizicii sunt abrogate şi spectatorul primeşte liber la a-şi imagina, a se entuziasma şi a aplauda.

1 comentariu

  • articol stupid pe jumatate
    djlivus, 21.11.2013, 15:34

    Articolul pleaca de la prezumtia ca ce este hi tech si foarte popular este si low art. In realitate GRavity este o capodopera; reuseste sa creeze un lirism autentic. Avatar, da, este plin de stereotipii - un film prost.

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus