decembrie 2013
Concertele Mari solişti, mari dirijori, 2013-2014
În data de 4 decembrie 2013, Camerata Regală sărbătoreşte patru ani de la înfiinţare cu un concert extraordinar - primul într-o nouă serie de evenimente care au în centru excelentul ansamblu patronat de Alteţa Sa Regală, Principele Radu al României. Seria iniţiată în 4 decembrie poartă titlul Mari solişti, mari dirijori şi îi aduce în concertul de început pe violonistul Ilian Gârneţ, iar la pupitrul dirijoral pe Maestrul Horia Andreescu. Programul serii este unul mai mult decât ofertant : G. Holst - Suita Sf. Paul, Camille Saint-Saëns - Introducere şi Rondo Capriccioso, Pablo de Sarasate - Melodii lăutăreşti şi G. Bizet - R. Schedrin - Suita Carmen. Veţi avea aşadar parte de o seară în care sonorităţi romantice se vor îmbina pentru a vă transpune într-un univers sonor plin de culoare, vibrând la cea mai înaltă intensitate. 

Mari solişti, mari dirijori este un nou proiect demarat de tinerii entuziaşti care formează Camerata Regală. Începând din 4 decembrie 2013 până în luna mai a anului 2014 concertele cuprinse sub acest generic vor prilejui prezenţa pe scena Ateneului bucureştean a unora dintre cei mai valoroşi muzicieni români şi străini la ora actuală. La pupitrul solistic se vor succeda de-a lungul a patru concerte, artişti precum violoniştii Liviu Prunaru şi Valentina Sviatlovskaia, soprana Laura Nicolescu şi pianistul Andrei Licareţ; aceştia vor evolua sub bagheta unor dirijori precum Enrique Garcia Asensio, Cristian Mandeal şi Leo Hussain. 

Primul concert din seria Mari solişti, mari dirijori îi va avea aşadar ca invitaţi pe Maestrul Horia Andreescu şi pe violonistul Ilian Gârneţ.

Horia Andreescu este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi dirijori români. Cu o importantă carieră internaţională care l-a purtat la pupitrele unora dintre cele mai importante orchestre ale lumii (London Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker, Royal Philharmonic Orchestra, filarmonicile din Amsterdam, Stuttgart etc.), Horia Andreescu a câştigat pretutindeni aprecierea publicului graţie unui stil nobil, înţelegerii profunde a partiturii şi a elanului pe care îl inspiră muzicienilor.

Este un neobosit promotor al muzicii româneşti pe care a dirijat-o cu succes pe cele mai mari scene ale lumii şi pe care a imprimat-o pe discuri ce s-au vândut în mii de exemplare. O parte din nenumăratele concerte pe care le-a susţinut de-a lungul timpului şi-au găsit locul în înregistrări de referinţă înmagazinate de Fonoteca de Aur a Societăţii Române de Radiodifuziune. Director pentru mulţi ani al Orchestrelor Radio, este în acelaşi timp fondator al Orchestrei Virtuozii din Bucureşti. 

Ilian Gârneţ este unul dintre cei mai promiţători violonişti ai generaţiei sale. Premii la extrem de prestigioasele Concursuri Regina Elisabeta (Belgia - 2009), Tibor Varga (Elveţia - 2008) sau David Oistrah (Rusia - 2008) sunt doar câteva dintre cele peste 30 de distincţii ce se regăsesc în palmaresul tânărului violonist. Succesele obţinute pe scena competiţională l-au propulsat în atenţia publicului care a avut ocazia să-l asculte alături de mari orchestre ale lumii, dar şi în recitaluri camerale găzduite de săli celebre. În 2010 Ilian Gârneţ a înregistrat alături de pianista română Alina Elena Bercu un CD cu lucrări de Schubert, Ysaÿe şi Brahms care a fost distins cu premiile Clé d'Or (Franţa) şi Golden Label (Belgia). 

Proiectul Mari solişti, mari dirijori vine în continuarea unei alte serii de succes organizate de Camerata Regală - Royal Sound - care între decembrie 2012 şi iunie 2013 a propus publicului meloman o călătorie pe tărâmul celor mai importante curente ale istoriei muzicii. Concertele au avut un succes semnificativ, de cele mai multe ori biletele fiind vândute integral, iar Sala Ateneului Român umplându-se până la refuz. 

Camerata Regală este unul dintre cele mai remarcabile ansambluri ale scenei concertistice româneşti. Muzicienii care o formează - studenţi şi absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti - sunt neobosiţi în a concepe proiecte care să aducă muzica clasică în atenţia iubitorilor de frumos. Proiectele lor oferă o viziune proaspătă şi dinamică, reuşind să atragă cu succes publicul în sala de concert cu fiecare ocazie.

Biletele pentru concertul Cameratei Regale din 4 decembrie 2013 sunt disponibile pe www.bilete.ro, în Oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi în magazinele Inmedio.  
Cu: Camerata Regală

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus