decembrie 2013
Faleze de nisip
Faleze de nisip poate fi citit şi ca un mic jurnal (cinematografic) al fericirii. Al fericirii unui tânăr tâmplar (îl cheamă Vasile, dar i se spune Puştiul) ce ştie să-şi transfigureze "beleaua" care îi "cade pe cap". E smerit cu inima şi nu vrea decât să fie el însuşi. Familia sa este un iad: mama şi-a luat lumea în cap şi a plecat după un gestionar, iar tatăl e beţiv şi-l terorizează ("Să fii supus în faţa mea!"). Fuge de colectiv şi-şi vede de treabă. Tace şi rabdă nedreptatea care i se face (este acuzat de un chirurg influent, căruia i se pare că el i-ar fi furat lucrurile de pe plajă, strânge câţiva martori şi-l bagă la închisoare). Şi, mai presus de toate, rămâne om.


Chirurgul Theodor Hristea se teme de real (nu de ireal, aşa cum susţine) şi, încăpăţânat,  face numai cum vrea el, fără să dea socoteală nimănui. Este preocupat  excesiv de propria persoană şi îi e teamă de "locul doi". Are orgoliul - nemăsurat - de a pătrunde în pretinsa "înaltă societate", de "a fi mereu în fruntea bucatelor". Nesocotind violenţa tainelor (şi viaţa toată este o taină), este "halit" de "pantera-realitate". Îi lipseşte un volant, adică dreapta socotinţă. E însăşi întruchiparea demenţei exacerbate. În felul său, scrie şi el un jurnal - al nefericirii.


Apolog despre devenirea întru fiinţă şi autodistrugere, Faleze de nisip a fost interzis la câteva zile după premiera din ianuarie 1983. A fost redifuzat abia începând cu 1990. Filmul lui Piţa este şi o alegorie despre umanizare şi "rinocerizare" (în sens ionescian). Despre strădania de a rămâne om într-o lume de lupi. De a nu urla în rând cu ei, cu riscul de a fi sfâşiat. Este, mai ales, un tip de cinema îndrăzneţ, expresiv, elaborat, în tradiţia Reconstituirii, Sutei de lei şi a Concursului - apologul anterior al lui Dan Piţa.
 
Faleze de nisip
Un film de Dan Piţa
Scenariul: Dan Piţa şi Bujor Nedelcovici, inspirat din romanul acestuia, Zile de nisip
Imaginea: Vlad Păunescu
Scenografia: Călin Papură
Muzica: Adrian Enescu
Interpreţi: Victor Rebengiuc (Theodor Hristea), Gheorghe Visu (Vasile), Carmen Galin (Cristina), Marin Moraru (Ştefan), Valentin Uritescu (Locotenentul Popa), Vasile Cosma (Maiorul), Ion Vâlcu (Profesorul), Oana Pellea (Amira), Petre Tanasievici (Unchiul), Patricia Grigoriu (Verişoara).
Regia: Dan Piţa Cu: Gheorghe Visu, Carmen Galin, Victor Rebengiuc

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus