decembrie 2013
Populaire
Populaire / Domnişoara populară, comedia franţuzească în regia lui Régis Roinsard, a avut premiera vinerea aceasta, 20 decembrie 2013. Plasat în anii '50, filmul spune povestea unei fete din provincie care, odată ajunsă la oraş, obţine primul ei job unde se dovedeşte a fi o secretară lamentabilă. Cu toate astea, în scurt timp, ea devine cea mai rapidă dactilografă din oraş. Ba chiar din ţară şi apoi din lume!


În film e posibil să o recunoaşteţi pe actriţa belgiană Déborah François (The Child, The Page Turner, The First Day of the Rest of Your Life) în rolul secretarei şi pe actorul francez Romain Duris (L'auberge Espagnole, Heartbreaker, Russian Dolls, Adventures of Arsene Lupin, Molière) în rolul şefului ei.

Populaire / Domnişoara populară a fost nominalizat la Premiile César 2013 în cadrul a cinci secţiuni: Cel mai bun film de debut: Régis Roinsard (regizor) şi Alain Attal (producător), Cea mai bună imagine, Cea mai bună scenografie, Cea mai bună coloană sonoră originală, Cele mai bune costume.

Populaire / Domnişoara populară este distribuit în România de Independenţa Film. În prima săptămână, filmul va rula în Bucureşti la Hollywood Multiplex, Grand Cinema Digiplex (Băneasa), Muzeul Ţăranului Român, Cinemateca Union, Cityplex din Braşov şi Constanţa, Victoria şi Florin Piersic din Cluj, Arta 3D din Târgu Mureş.


Régis Roinsard, un regizor nu foarte popular

Populaire / Domnişoara populară este primul lungmetraj al regizorului Régis Roinsard. Acesta spune că dintotdeauna şi-a dorit să spună poveşti prin intermediul imaginilor: "În şcoală obişnuiam să fotografiez copii consideraţi ciudaţi. Să fiu foarte sincer, cred că şi eu eram unul dintre ei, asta pentru că petreceam tot timpul înregistrînd filme de la televizor pentru ca apoi să le pot diseca mai târziu."

Régis Roinsard a studiat cinematografia, apoi a ocupat diferite funcţii în echipa de filmare: tehnician de lumini, inginer de sunet, a lucrat pentru departamentul de decoruri etc. "Intenţionam să mă confrunt personal cu chestiunile tehnice reale din realizarea unui film", explică regizorul. A filmat primul scurtmetraj, apoi următoarele trei. A mai făcut reclame, spoturi promoţionale şi documentare legate de muzică pentru solişti precum Jean-Louis Murat, Jane Birkin şi Luke. "Însă intenţia mea adevărată a fost dintotdeauna să fac un lungmetraj. Dacă a durat atât de mult până să-l şi fac a fost din cauză că am tot aşteptat să apară povestea potrivită", spune regizorul francez.


Ideea concursului de dactilografie viteză

Prin 2004, Régis Roinsard a dat peste un documentar despre istoria scrisului la maşină, care includea o secvenţă scurtă cu competiţii de dactilografiat viteză. "Acele treizeci de secunde au fost atât de fascinante pentru mine încât am văzut imediat potenţialul unui film. Am schiţat încă de atunci liniile principale. Această lume a scrisului la maşină mi s-a părut atât de excentrică! E incredibil cum a putut deveni un sport. Am fost de asemenea captivat de legătura dintre om şi maşină...", îşi aminteşte Roinsard.


Personajul principal, denumit după bunica regizorului. "La început am avut doar personajul feminin, campioana la dactilografie viteză, personajul masculin nu exista. Dar pe ea mi-am imaginat-o ca provenind dintr-un sat micuţ şi i-am dat numele uneia dintre bunicile mele. Şi eu, ca şi Rose (personajul principal - n.red.), vin dintr-un mic orăşel din Normandia. Pentru mine, Parisul reprezenta marea metropolă, total în afara posibilităţilor mele."


Déborah François, "Domnişoara populară"

Pentru Déborah François, actriţa din rolul principal, tema competiţiei de dactilografiat viteză este complet nouă. "Prima dată am crezut că este invenţia lui Regis (regizorul filmului - n.red.)", recunoaşte ea. "Apoi, când mi-a spus că aceste competiţii chiar au existat, m-a acoperit cu tot felul de materiale documentare! De asemenea, mi-a dat manuale pentru învăţat dactilo şi tehnici de schimbat rapid hârtia din maşina de scris. Am văzut la un moment dat un filmuleţ despre o secretară din Armata marină a SUA arătînd cum se schimbă hârtia în trei mişcări. Era extraordinar de rapid! Am petrecut cam două, trei ore pe zi, timp de trei luni, în timpul pregătirii pentru filmări şi chiar în timpul filmărilor".

Rose, personaj inspirat din Audrey Hepburn. "Am văzut şi documentare despre cum era tineretul din anii '50. Am urmărit o serie de filme cu Audrey Hepburn, cum ar fi Sabrina, Love in the Afternoon, Funny Face şi My Fair Lady, de unde ne-am şi inspirat pentru personajul Rose."


Populaire / Domnişoara populară - sinopsis

Anul 1958. Rose Pamphy are 21 de ani şi trăieşte la ţară, împreună cu tatăl său, la a cărui băcănie este vânzătoare. Rose are deja o relaţie oficială cu fiul mecanicului local, iar cursul vieţii ei pare unul bine stabilit.

Dar asta nu prea se potriveşte cu planurile ei. Într-o bună zi îşi face bagajele şi, în ciuda opoziţiei tatălui său, pleacă la oraş (Lisieux, Normandia) unde dă o probă pentru postul de secretară a unui avocat de succes. Interviul e un dezastru, însă este angajată datorită vitezei extraordinare cu care bate la maşină.

Surprinzător, talentul tinerei secretare stârneşte spiritul competitiv al şefului ei, el însuşi fost sportiv de performanţă. Acesta o convinge să participe la câteva concursuri de dactilografiere viteză, el erijîndu-se în antrenorul ei personal.

Doar că, dragostea pentru sport nu se potriveşte tot timpul cu dragostea însăşi...



Independenţa Film este casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase. Independenţa Film a distribuit pelicule ca La vie d'Adèle, Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism, Poliţist, adjectiv, Jagten / Vânătoarea, Amour, Los amantes pasajeros, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In the Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville, etc.

-----------------------------------------

Resurse online:
Independenţa Film - pagina de Facebook

Independenţa Film - site-ul oficial

anca romanescu | punk pr | 0732 144 570 | 0745 10 20 24 | [email protected]

Regia: Régis Roinsard Cu: Romain Duris, Déborah François, Bérénice Bejo, Feodor Atkine

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus