ianuarie 2014
La mai bine de opt luni de la apariţia ultimului număr al revistei Poesis internaţional, credem că e vremea să facem acest apel public care ar putea fi decisiv în continuarea unui proiect publicistic pe care nu vrem să-l abandonăm. Poesis internaţional a reuşit, în cei trei ani de existenţă (2010-2013), să adune scriitori şi traducători care au participat cu entuziasm la crearea uneia dintre cele mai vii şi mai constante reviste de literatură de la noi. Traducerile atât de necesare din literatura mai veche şi mai nouă din întreaga lume, debuturile câtorva tineri poeţi care între timp au publicat volume foarte promiţătoare, recuperarea unor poeţi şi teme ce meritau reconsiderarea sau relansarea în spaţiul public românesc, legăturile stabilite cu autori, grupuri şi organizaţii literare din peste 20 de ţări sunt reuşite pe care oricine le-a putut remarca în cele douăsprezece numere publicate. Criza a lovit, ca peste tot, şi aici, sprijinul (exclusiv privat, datorat directorului-fondator Dumitru Păcuraru) devenind, de la mijlocul anului trecut, imposibil.

Regretul pentru această lungă pauză (în condiţiile în care gândisem o publicaţie cu apariţie trimestrială) nu este doar al nostru, al redactorilor şi al colaboratorilor consecvenţi, ci şi al multor cititori, poeţi, traducători care au deplâns dispariţia revistei. În speranţa că nu s-au resemnat, cum nu am făcut-o nici noi, îi anunţăm că intenţia noastră e ca, în luna martie a anului 2014, să publicăm un număr 13 care să continue construcţia începută. Suntem destul de lucizi ca să ştim când un lucru a ieşit din termenul de garanţie, când un proiect literar şi-a trăit viaţa - nu este cazul revistei Poesis internaţional.


Întrucât nu dorim (şi nu ne putem baza pe) un sprijin instituţional, singura şansă ca Poesis internaţional să apară în continuare (şi nu doar în format electronic) este să strângem de unde şi cum putem, pentru fiecare număr, banii pentru supravieţuirea proiectului. De aceea, fără a fi pe deplin încrezători în colecte publice sau donaţii, le cerem cititorilor noştri un simplu gest de solidaritate care ne-ar da încredere în posibilităţile de a merge mai departe cu Poesis internaţional.

Astfel, începând din 19 ianuarie 2014, deschidem o listă de subscripţii, care presupune o simplă precomandă a numărului 13, pe care l-am putea lansa în primăvară, cu sprijinul cititorilor. E de ajuns să scrieţi un mail pe una dintre adresele [email protected] sau [email protected], în care să vă exprimaţi dorinţa de a primi, în maxim două luni, când va ieşi din tipar, primul număr al noii serii. Costul unui  exemplar este 20 de lei, iar dacă vom primi în următoarele săptămâni măcar 100 de (pre)comenzi, am putea porni de aici, având garanţia că o parte din costurile de tipar vor fi astfel acoperite. Ne încredem în această soluţie ce ne-ar putea da energia de a reporni motoarele unei publicaţii de vârf, care a demonstrat până acum, prin excelentele contribuţii pe care le-a adunat, că are o viziune şi o direcţie pe care poate să meargă încă o vreme în folosul tuturor - poeţi, traducători, cititori cu dorinţa de a rămâne conectaţi la literatura care continuă se fie scrisă în întreaga lume.

Ar însemna enorm pentru noi să primim confirmarea interesului dumneavoastră pentru continuitatea şi constanţa pe care am încercat să le promovăm şi impunem prin Poesis internaţional în exotica literatură română contemporană.

2 comentarii

  • poesis international
    laura vaceanu, 21.01.2014, 10:24

    Va inteleg perfect situatia,
    Din 2003 de cand ma ocup de editarea revistei de haiku Albatros, fondata in 1992, la Constanta de Ion Codrescu, si pina in prezent ne-am autosponsorizat si am ajuns la un numar de 100 de exemplare, format pe hirtie, cum nici acum nu suntem intr-o situatie mai fericita, incercam sa rezistam.Ne pare cunoscua sintagma de rezistenta prin cultura. Est ilar sau mai degraba tragic..
    Drept pentru care vom continua cum am facut si pina acum atit cit ne vor tine puterile fizice.
    Nu renuntati!
    Aveti din partea mea o comanda, pentru nr. 13

    • RE: poesis international
      [membru], 23.01.2014, 15:53

      Bună ziua,

      Pentru a vă asigura de preluarea comenzii dumneavoastră, nu este suficientă postarea comentariului aici, ci trebuie să scrieți și la una dintre adresele menționate în text: ”E de ajuns să scrieţi un mail pe una dintre adresele [email protected] sau [email protected], în care să vă exprimaţi dorinţa de a primi, în maxim două luni, când va ieşi din tipar, primul număr al noii serii.”

      Vă mulțumim

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus