aprilie 2003
Training Day
Training Day nu te lasă nici măcar o secundă să îi intuieşti finalul. Tensiunea e atât de bine dozată şi gradaţia e realizată cu atâta migală încât explozia din final te poate arunca literalmente din scaun. Dacă Training Day are ceva cu adevărat special, atunci este construcţia migăloasă înspre punctul culminant.

Jake Hoyt (Ethan Hawke) e un poliţist familist, cu vise de a prinde o slujbă de detectiv în cadrul departamentului. Avansările sunt greu de prins, iar în Los Angeles, unde mişună zeci de mii de oameni ai legii, trebuie să ai ceva cu adevărat special ca să ieşi în faţă. Aşă că Hoyt îşi încearcă norocul la brigada de narcotice.

Aici intra în scenă Antoine Harris (Denzel Washington). Reverenţele de rigoare, pentru că spectacolul pe care îl pune în scenă e plin de cinism şi forţă. Denzel a plecat acasă cu un Oscar pentru rolul poliţistului, a cărui birou este strada, a cărui crez este forţa şi a cărui vorbă de bine este intimidarea. Denzel Washington demonstrează că poate juca un poliţist crescut în cartierele mărginaşe la fel de credibil ca pe un avocat în costum spilcuit.

Antoine Fuqua este un regizor destul de nou pe piaţă, care are în spate filmul Replacement Killers şi mai nou, ultimul film al lui Bruce Willis, Tears of the Sun.

Dinamismul filmului este tributar acţiunii, care se desfăşoară pe parcursul unei zile. Ziua pe care o are Hoyt la dispoziţie pentru a îl impresiona pe Harris şi a prinde un loc în echipa acestuia. Pentru asta, el trebuie să se dovedească îndeajuns de puternic încât să se descurce pe stradă. În doar câteva ore, Hoyt învaţă lecţii dure şi se confruntă cu situaţii de care cursurile Academiei de Poliţie nu aminteau nici măcar în joacă. Personajul creşte încet, dar sigur, iar valorile sale morale nu rămân doar integre, ci chiar se consolidează la sfârşitul filmului.

Training Day este fără discuţie un film violent. Violenţa este creată însă de atmosferă. În tot filmul există două crime şi acelea banale luate la scară cinematografică. Frica, posibilitatea morţii, sadismul bandelor care învârt drogurile în periferii crează o violenţă mult mai deranjantă decât un lanţ de omoruri şi bălţi de sânge.

Extrapolând, Training Day este un film despre integritate, despre forţă şi caracter şi despre refuzul de a accepta compromisurile. Şi o dovadă că Denzel Washington poate fi cât de fioros doreşte. De asemenea, atenţie la apariţia în film a două nume mari din gangsta-rap-ul american: Snoop Dog şi Dr. Dre şi a cântăreţei Macy Gray.

Fişa tehnică :

Training Day, 2002
Regia : Antoine Fuqua
Cu : Ethan Hawke, Denzel Washington
Regia: Antoine Fuqua Cu: Denzel Washington, Ethan Hawke

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus