România Liberă / mai 2005
Re:Cool Media (un parteneriat între revista de arhitectură Igloo şi board-ul Festivalului de Film Transilvania) editează din această lună revista Re:Publik. Noua publicaţie abordează subiecte legate de film, muzică şi cultură urbană, într-o manieră pînă acum rar întîlnită în peisajul cultural românesc, tinerii jurnalişti strînşi pentru prima oară împreună în echipa acestui proiect încercînd să demonstreze că "şi viaţa pop românească vibrează".

Într-adevăr, ca întotdeauna (de la '48 încoace), ea "este (cu adevărat) sublimă" şi acest lucru îl va arăta revista. "Dictatura publicului de film şi de muzică din România e o realitate spinoasă. Nu vrem s-a anulăm. Nu neapărat. Ci doar s-o combatem printr-o ofertă alternativă. Re:Publik este revista care dă reply publicului de film şi muzică din România", afirmă Mihai Chirilov, redactorul-şef al revistei, comentînd intenţiile noii apariţii mediatice. Board-ul revistei îi mai cuprinde pe Ana Maria Sandu, Anca Grădinariu şi Raymond Bobar şi este completat de o serie de colaboratori. Printre aceştia regăsim cîteva dintre cele mai strălucite semnături de comentatori ai culturii populare contemporane întîlniţi pînă acum (mai mult sau mai puţin) sporadic în diferite publicaţii: Paul Cernat, Andreea Chiriac, Andrei Creţulescu, Alin Ludu Dumbravă, Carmen Mezincescu, Răzvan Rădulescu, Nicolae Schiau.

Revista e actuală, se ocupă de urban şi contemporan, e cool (un cuvînt care revine des, deşi acum e trendy să fii anti-cool; sau nu mai e?) şi dă o re:plică tuturor produselor prăfuite, mai vechi sau mai noi, se autodefineşte ca radicală şi va împărţi produsele la care se referă în re:gale şi re:buturi. Nr. 1 este compus din trei secţiuni: "re:cool", "re:loaded" şi "re:views", îl are pe copertă pe Orlando Bloom şi conţine 100 de pagini full-color (preţ: 7 lei noi).

Re:Publik se deschide cu un "Re:member (acum 10 ani)" - Radiohead lansează "The Bends" (felicitări, Carmen, pentru alegere!) - şi se încheie cu un "(P)Re:view (peste 10 ani)" - Cristi Puiu este prezent la Cannes cu "Sergiu, cîine de circ", biografia lui Sergiu Nicolaescu! Mai semnalăm: Mihai Chirilov asamblează un "Top:Ten": "Cele mai cool filme româneşti de după Revoluţie" ("no. 1 across the nation": Patul conjugal de Mircea Daneliuc; cool, man!); C. Mezincescu despre U2 ("E greu să salvezi la nesfîrşit rock-ul"!); Paul Cernat disecă cu graţie (reuşind să fie mai cool decît subiectele sale!) noul val poliromist de tinere prozatoare, "bad girls" pentru că aşa-i trendy; nu-i un re:fuz complet, dar verdictul critic sună aşa: "Înainte de a fi trendy e de dorit să fii tu însuţi/însăţi". La lansarea care a avut loc într-un re:staurant (!) Mihai Chirilov a proiectat şi clipul promoţional care va rula în cinematografe, avînd ca fundal sonor recentul "Galvanize" de la Chemical Brothers; în final, un tînăr cumpără toate CD-urile cu manele şi taraba de sub ele, pentru a face vă imaginaţi ce cu ele... Cool! Şi aşa e şi revista!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus