iunie 2005
Asociaţia Culturală ArtLink, în colaborare cu Programul Cultural Elveţian Pro Helvetia/SDC şi Teatrul Odeon, are plăcerea să vă invite la eXplore dance festival - eveniment de dans contemporan care va prezenta creaţii realizate de tinere coregrafe din Cehia, Elveţia, Franţa şi România. Spectacolele vor avea loc în perioada 14 - 17 iunie 2005 la Teatrul Odeon şi Clubul La Scena.


Program:




14 iunie 2005 Teatrul Odeon, ora 19

 "Not a life saving device"
Coregrafia şi interpretarea: Alexandra Pirici
durata:22'

 "(Iulia Weiss
Coregrafia şi interpretarea: Iulia Weiss
durata: 15'

 "Silent Talk"
coregrafia şi interpretarea: Vertedance Company - Cehia
Helena Arenbergerova, Veronika Knytlova, Tereza Ondrova
Durata:30'

 "Through the Bottle Neck"
coregrafia şi interpretarea: Vertedance Company
Tereza Ondrová şi Veronika Knytlová
Durata: 30'


15 iunie 2005 Teatrul Odeon, ora 19

 "În tăcere"
Directia artistica: Andreea Capitanescu
Interpretarea:Iulia Weiss, Florin Flueras, Mihaela Dancs, Andreea Capitanescu
Video: Lucian Nastase
Durata: 30'

 "A vontade das coisas"
Coregrafia şi interpretarea: Marisa Godoy - Elvetia
Muzica: Luigi Archetti
Durata: 1h


16 iunie 2005 Teatrul Odeon, ora 19

 "Toast Sensation"
Coregrafia: Iuliana Stoianescu
Interpretarea: Iuliana Stoianescu şi Florin Flueraş
Durata: 25'

 "Iulia+Emil=Love"
Coregrafia: Mădălina Dan
Interpretarea: Iulia Weiss şi Emil Mandanac
Durata: 23'

 "Punct şi de la capăt"
coregrafia: Cătălina Gubandru,
interpretarea: Valentina De Piante Niculae şi Ionut Pascu
Durata: 25'


17 iunie 2005 Clubul La Scena, între orele 16-20

 "Madalenamagdalenamadeleine ou je ne sais pas être"
Coregrafia şi interpretarea: Astrid Toledo - Franta
Instalatie video: Astrid Toledo şi Nicolas Boudier
Durata: 4h





Prezentarea coregrafelor


 Iulia Weiss

Iulia a urmat stagii de dans contemporan cu coregrafii Sven Szeger şi Ruxandra Racovitza, a participat la Festivalul "Oleg Danovski" cu piesa"Wrong Impression", în turneul Companiei Contemp în Grecia şi la StudentFest Timişoara cu piesa"Iulia + Emil= Love"

"(Coregrafia şi interpretarea: Iulia Weiss
durata: 15'

Solo-ul este rezultatul unei încercări de căutare în spaţiul în care mişcarea se aliază, vine în ajutorul unei propuneri... Diferenţa şi trecerea de la o propunere la alta, de la certitudine la incertitudine, de la reţinere la necontrolat, de la pasiv, neutru la feminin...


 Alexandra Pirici

Alexandra a beneficiat de o bursă de doi ani de zile la Şcoala Operei din Viena, a participat la workshop-uri susţinute de Joe Alegado, Kombina Dance Company - Israel, Mark Tompkins, Inge Kaindlsdorfer, David Zambrano, Lisa Nelson, Michael Schumacher, Leah Stein, John Jaspers şi ca invitat la rezidenţa Tanzquartier - Viena. Creaţii coregrafice ale Alexandrei: In bloom 2003, Sprint 2004.

"Not a life saving device!''
Coregrafia şi interpretarea: Alexandra Pirici
Durata: 22'

"WARNING: Not a life saving device! Only use under adult supervision. Do not allow diving on product. Only adults should inflate. Always use life-saving vest...Please follow instructions to avoid drowning or injuries."


 VerTeDance Company

Tereza, Helenou şi Veronika s-au reunit în jurul unui prim proiect coregrafic formând VerTeDance Company, proiect care a şi primit premiul II la "International Competition for Choreographers Contemporary Dance'' din Bornem (Belgia). Printre coregrafii cu care au colaborat se află J.Kodet, L. Ottová, F. Ruckert, L. Le Quesne, V. Ondrašíková, N. de Vollf, C. Brown, P. Mika, R.Tirpak, N.Peisl, I. Popovici, H.Weinzierl.

"Silent talk / Vorbe şoptite''
Coregrafia: Veronika Knytlová, Tereza Ondrová
Muzica: Tomáš Procházka
Lumini: Pavel Kotlík
Durata: 30'

Reprezentaţia vorbeşte despre prăpastia abisală dintre doi oameni care trăiesc şi respiră unul lângă altul. Inspiraţia principală o reprezintă timpul şi spaţiul relativ şi absurda armonie care sălăşluieşte în existenţa umană.

"Through the bottle neck''
Coregrafia şi interpretarea: Tereza Ondrová şi Veronika Knytlová
Muzica: colaj
Lumini: Pavel Kotlík
Fotografie: Hana Sládková, Jiří Jakl, Ondřej Urban
Durata: 30'

Când dai de fundul sticlei, poţi urmări prin gura sticlei preţ de ceva vreme povestea ce se desfăşoară acolo...Doar prin intermediul intuiţiei spectatorul însuşi poate deveni un participant la cele mai confidenţiale conversaţii şi poate descoperi dorinţele secrete...


 Andreea Căpitănescu

Andreea a participat la stagii de dans contemporan conduse de Karine Saporta, Margarita Bettencourt, Carol Brown, Charles Linehan, Florin Fieroiu, Vava Ştefănescu, Allyson Green, Helena Franzen, Carl Olof Berg, Martin Sonderkamp, a condus un atelier de dans contemporan în cadrul "Festivalului Internaţional de Teatru Sinaia", organizat de Unesco şi a efectuat turnee în ţară şi în străinătate în cadrul companiei "Orion Balet".

Dintre creaţiile coregrafice ale Andreei menţionăm: "No MAD's Land'' ("Independans''), "ROUTin''(2004, Teatrul Nottara), "Poker" (Teatrul de Comedie).

"În Tăcere"
Interpretarea: Mihaela Dancs, Iulia Weiss, Andreea Căpitănescu, Florin Flueraş.
Durata: 30'

"Dacă într-o zi n-am mai putea vorbi, sunt convinsă c-am recurge la alte modalităţi pentru a ne face auzite gândurile, dorinţele... Şi astfel, am reîncepe să ne folosim corpul pentru a transmite toate acestea... şi am transpus această situaţie la nivelul unui grup care se descoperă, se joacă.... care povesteşte cu părţi ale corpului."


 Marisa Godoy (Elveţia/Brazilia)

Dansator, coregraf şi profesor, Marisa a lucrat în numeroase companii în Brazilia, Mexic şi Elveţia iar în prezent predă dansul contemporan la Scuola Teatro Dimitri din Verscio şi la Tanzhaus Wasserwerk în Zurich. În 2004 a primit premiul" Cultural Prize" din partea municipalităţii din Zurich.

"A vontade das coisas''
Coregrafia şi interpretarea: Marisa Godoy
Muzica: Luigi Archeti
Set design: Michael Rüegg
Light: Stefan Falk
Durata: 1h

Care este rezultatul inacţiunii? La ce conduce"aşteptarea"? Există posibilitatea de a te opri din mişcare şi de a privi doar cu atenţie: de a privi momentul când mişcarea nu este încă acolo... Dar chiar în momentul în care ne oprim, constatăm că de fapt mişcarea este tot timpul prezentă. Poate că muşchii sunt în stare de repaus, dar întregul sistem funcţionează. Totul este în continuă mişcare.


 Iuliana Stoianescu

Iuliana a absolvit Liceul de arte plastice"Nicolae Tonitza" din Bucureşti şi este studentă la U.N.A.T.C."I.L. Caragiale", Secţia Creaţie Coregrafică, clasa conf.univ.dr. Raluca Ianegic.

"Toast sensation''
Interpretarea: Iuliana Stoianescu şi Florin Flueraş
Durata: 25'

coridor... distanţă... distanţa dintre doi oameni care se află în acelaşi loc. el priveşte încontinuu spre o uşă laterală, iar ea aşteaptă.


 Mădălina Dan

Mădălina a participat la festivaluri/turnee în ţară şi în Franţa, Germania, Italia, Ungaria, Austria, Belgia, Olanda, Luxemburg, Elveţia. A colaborat cu coregrafii Florin Fieroiu, Mihai Mihalcea, Vava Ştefănescu, Anca Mândrescu, Sergiu Anghel, Marinel Stefănescu, Cosmin Manolescu, Simona Noja, Gigi Căciuleanu, Paulo Enrique, Margarida Bettencourt, Laura Simi, Damiano Foa, Christine Bastin, Judith Turros, Daniel Meja, Ivan Wolf, Milli Biterli, Tom Beyer, Mark Tompkins, Lisa Naugle. Creaţii coregrafice ale Mădălinei: "Dash to transcendent","Personal","Studiu pentru cinci copii","Just like a woman","US with US","All of me".

"Iulia +Emil =Love"
Interpretarea: Iulia Weiss, Emil Mandanac
Durata: 23'

Mă absoarbe...mă comprimă... mă irită...mă aclamă... mă umbreşte... mă conţine...
mă abundă...mă incomodează...mă mângâie...mă suspină... mă animă...


 Ana Cătălina Gubandru

Cătălina a participat la stagii de dans contemporan conduse de Vava Ştefănescu şi Florin Fieroiu, Wayne McGregor şi Russel Maliphant, Karine Ponties, Sylvan Groud, Damiano Foa şi Oliver Renouf, Pascal Allio, Youkiko Shinozaki şi Hein Rozdlal Adval, Carol Brown, Allyson Green. Dintre creaţiile Anei Catalina Gubandru menţionăm:"Urme de elan sub zăpadă","Parţial închis","Oboseala Dorului","Da, şi?...","Behaviorism"

"Punct şi de la capăt''
Interpreţarea: Valentina de Piante Niculae şi Ionut Pascu
Durata: 23'

" Punct şi de la capăt" propune prezentarea câtorva posibile ipostaze specifice relaţiei de cuplu. Am încercat să surprind şi să redau scenic, prin intermediul dansului, limbaj corporal şi al imaginilor cu încărcătură simbolică, acţiuni, situaţii, gesturi esenţiale sau gesturi din care am extras esenţa, aflate în perimetrul inerentului ce vizează relaţia de cuplu.


 Astrid Toledo (Franţa/Brazilia)

Astrid este dansatoare şi actriţă. Împreuna cu Alexandre Boccanera a dezvoltat două piese de dans şi marionete numite"Correspondencias" şi"De dentro" prezentate la principalele festivaluri din Rio, precum"Rio Cena Contemporanea" şi"Panorama Rio arte de danca". A participat la"Panoramara Rioarte de danca, Movimentos Sesc de Danca, palco giratorio" şi la Bienala de dans de la Lyon,"Terra Latina".

" madalenamagdalenamadeleine ou je ne sais pas etre''
Direcţia artistică: Astrid Toledo
Lumina, foto şi instalaţie video: Nicolas Boudier
Sunet: Frank Cavet
durata: 4h

Cu ajutorul unui parcurs fotografic, o întâlnire între un spectator şi Astrid Toledo, o restituire video a acestei întâlniri, acest solo este un exerciţiu ce rupe frontierele dintre dans, teatru şi performance. Cum să dezvoltăm legături între aceste trei discipline, cum să integrăm aceste trei limbaje...

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus