mai 2014
Cea mai importantă expoziţie de fotojurnalism la nivel global, World Press Photo, ajunge din nou la Bucureşti anul acesta, începând cu data de 8 mai 2014. Expoziţia, organizată de Fundaţia Eidos, va fi deschisă pentru public în intervalul 8 - 29 mai 2014, în Piaţa Universităţii din Bucureşti.

În cadrul expoziţiei, vizitatorii români vor avea ocazia de a admira Fotografia Anului la World Press Photo - celebra imagine a fotografului american John Stanmeyer, care ilustrează o serie de imigranţi africani pe ţărmul oraşului Djibouti în timpul nopţii, ridicându-şi telefoanele în aer în încercarea de a capta un semnal necostisitor din ţara vecină, Somalia - pentru a reînnoda legăturile cu rudele din străinătate.


Expoziţia de la Bucureşti include 140 de fotografii şi face parte din expoziţia anuală internaţională World Press Photo, care călătoreşte în întreaga lume, fiind montată în peste 100 de locuri din peste 45 de ţări şi vizitată de peste 3,5 milioane de oameni la fiecare ediţie.

"Prezentul este un moment unic în istorie, un moment de pionierat, în care inovaţiile tehnologice au mers atât de departe, încât au ajuns să democratizeze auto-exprimarea. Pentru prima dată în istorie, individul nu mai are puterea unei singure persoane, ci puterea tuturor celor care împart aceleaşi credinţe cu el - putere coalizată prin tehnologie. Nu organizăm expoziţia World Press Photo în Piaţa Universităţii doar pentru o anumită categorie de public, o organizăm pentru toată lumea, pentru că noi toţi putem fi inspiraţi şi influenţaţi de imaginile expuse", spune Cristian Movilă, fondator al fundaţiei Eidos şi fotograf.

O parte din fotografiile expoziţiei vor fi publicate pe siteul LiterNet, câte una în fiecare zi, începând din 21 aprilie 2014 şi până la finalul expoziţiei. Vizitaţi în fiecare zi albumul 2014 pentru a vedea noile imagini aici.


Expoziţia WPP este o iniţiativă a World Press Photo Foundation, fondată în anul 1955 în Olanda, şi activează ca organizaţie independentă, non-profit, cu sediul în Amsterdam. Activitatea Fundaţiei este dedicată stabilirii standardelor ridicate în fotojurnalism şi fotografie documentară la nivel mondial.

Competiţia a debutat în 1955, când 42 de fotografi din 11 ţări au înscris peste 300 de fotografii pentru jurizare. În 2012, concursul a atras 5.247 de participanţi din 124 de ţări, care au înscris 101.254 de fotografii.


În 2012, expoziţia a fost readusă pentru prima dată la Bucureşti, după 18 ani de absenţă, prin eforturile Fundaţiei Eidos, care a organizat expoziţia şi în 2013. Imagini din această expoziţie pot fi văzute aici.


Mai multe detalii, precum şi lista completă a câştigătorilor pot fi consultate pe site-ul oficial al competiţiei.
Detalii despre expoziţia din România găsiţi pe site-ul local şi pe pagina de Facebook.
Sponsorii ediţiei 2014 sunt: Primăria Municipiului Bucureşti, ArCub, Dutch Postcode Lottery, Canon, Microsoft, Spectacular, TNT, Biutiful, Fratelli Espresso Bar.
Parteneri media: Adevărul, Hotnews, Dilema Veche, Vice, Esquire, National Geographic, Şapte Seri, The Institute, Tango, Liternet, Photo Magazine, IQAds, Feeder.ro, 121.ro şi urban.ro.

World Press Photo este cea mai importantă expoziţie de fotojurnalism la nivel global, organizată încă din anul 1955 la iniţiativa Fundaţiei olandeze World Press Photo.
Fundaţia culturală EIDOS a fost înfiinţată în anul 2009 la iniţiativa fotografului Cristian Movilă, cu scopul de a sprijini tinerii artişti. Proiectele şi iniţiativele Fundaţiei Eidos se adresează tuturor pasionaţilor de artă.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus