România Liberă / iunie 2005
Un proiect de reabilitare a interesului pentru teatru în liceele bucureştene, extrACT, a fost lansat ieri de Teatrul ACT şi Primăria sectorului 1. Proiectul se va materializa miercuri, 8 iunie şi vineri, 10 iunie cu piesa Chatroom de Enda Walsh şi joi, 9 iunie cu spectacolul Oleanna de David Mamet, actorii fiind elevi ai Colegiului german Goethe.

Aceştia au fost selectaţi de regizorul Peter Kerek, iar pregătirile pentru reprezentaţii se află pe ultima sută de metri. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, însă elevii colegiului vor avea acces cu prioritate. "În ultima vreme se poate constata o scădere dramatică a consumului de divertisment artistic nemijlocit de calitate în favoarea programelor de televiziune de o calitate îndoielnică. Totodată tinerii petrec din ce în ce mai mult timp liber navigînd pe Internet şi mult mai puţin în sălile de teatru. Dimensiunea participativă a proiectului are în vedere faptul că tinerii se transformă din spectatori în participanţi direcţi la actul artistic. Pentru a sprijini arta, în general, vrem să colaborăm cu cît mai multe firme private, care să finanţeze proiectele culturale", a spus Andrei Chiliman, primarul sectorului 1.

Obiective majore

Proiectul lansat ieri are trei obiective majore: să atragă în actul artistic teatral elevii de liceu, prin distribuirea lor în spectacole-lectură alături de actori profesionişti şi sub îndrumarea unui regizor de teatru profesionist, să crească numărul spectatorilor de teatru cu vîrste cuprinse între 14 şi 18 ani, iar la final să realizeze eşantioane pe participanţii la proiect - elevi-actori, elevi-spectatori şi profesori - pentru evaluarea rezultatelor şi măsurarea eficienţei proiectului. Evaluarea rezultatelor va fi realizată de "add", o organizaţie nonprofit a cărei misiune este să sprijine dezvoltarea abilităţilor creative ale tinerilor. Ea funcţionează ca un catalizator pentru noi idei şi strategii de colaborare între artişti/organizaţii culturale şi comunitatea de afaceri. Proiectul extrACT se va desfăşura în cel puţin zece licee bucureştene şi va dura pînă la sfîrşitul anului şcolar 2005-2006. Rezultatele cercetării vor fi făcute publice sub forma unei broşuri şi a unui CD de prezentare multimedia şi vor ajunge la Ministerul Culturii, Ministerului Educaţiei şi la Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti", a mai spus primarul Chiliman. La conferinţa de lansare a proiectului au participat Roxana Crişan, Marcel Iureş şi Bogdan Budeş din partea Teatrul ACT, Ioana Grindean din partea Primăriei sectorului 1, regizorul Peter Kerek şi Ileana Burloiu, directorul Colegiului German Goethe.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus