mai 2014
Festivalul naţional de arte pentru liceeni Florian Pittiş, 2014
Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului naţional de arte pentru liceeni "Florian Pittiş" a debutat luni, 12 mai 2014, cu secţiunea de muzică. Zece trupe din toate colţurile ţării au încercat să aducă puţin din magia celui care a fost unul dintre cei mai îndrăgiţi actori, cântăreţi de muzică folk şi realizator de emisiuni radio. Regulile concursului menţionau ca o piesa din cele două interpretate să fie din repertoriul lui Moţu'. Tinerii au reprodus cu mare entuziasm şi dezinvoltură piese precum Ploaia care va veni, Adio, deci pe curând sau Sfârşitul nu-i aici şi Opreşte-mă la tine sau Vinovaţii fără vină, piese din repertoriul celor de la Pasărea Colibri, trupă în care a activat şi Florian Pittiş până în anul 2001.

Teodora Agarici: De ce te-ai decis să te înscrii la acest festival?
Ionela (Trupa"Floare de colţ", Colegiul Tehnic "Laţcu Vodă", Siret): Ca să chiulesc de la liceu. Nu, glumesc evident. Suntem opt în trupă şi suntem din acelaşi liceu, iar festivalul acesta ne oferă şansa de a ne consolida trupa, unitatea în echipă. Am mai participat la concursuri, aşa că şi festivalul în memoria lui Florian Pititiş a fost pe lista noastră.

T.A.: Numeşte două calităţi pe care le consideri necesare pentru a câştiga concursul.
Diana Meleşteu (Şcoala Centrală, Bucureşti):Trebuie să ai foarte mult curaj şi să fii sigur pe tine. În ceea ce mă priveşte, nu am deloc experienţă faţă de ceilalţi concurenţi care au mai participat la concursuri şi festivaluri de acest gen. Încă sunt surprinsă că am fost acceptată. Spun asta pentru că atunci când am trimis înregistrările chitara era dezacordată, eu aveam nasul înfundat, iar sala avea foarte mare ecou. Cu toate acestea, mă bucur să fiu aici. Cred cu tărie că e foarte important să fii curajos şi să experimentezi toate lucrurile la timpul lor. Ştiu că în clasa a şasea am început să fac nişte cursuri de chitară, după care am făcut o pauză de vreo şase luni până când mi-am cumpărat o chitară (destul de modestă) şi m-am reapucat de ceea ce îmi place cu adevărat: muzica.

T.A.: Care e mesajul pe care vrei să îl transmiţi prin cele două melodii alese?
George Palfi (Liceul Teoretic Negreşti Oaş): Ploaia care va veni a lui Florian Pittiş mi se pare o piesă adaptată perfect lumii din ziua de azi, o lume mediocră şi superficială. Mi-ar plăcea să cred că pot să transmit un semnal de alarmă sau măcar un impuls pentru a se schimba ceva în ţara asta. Cea de-a doua piesă este o compoziţie proprie pe care am scris-o în timpul unei ore de franceză şi se numeşte Ştiu că mă iubeşti. Aş putea spune că este povestea tipic adolescentină în care băiatul cucereşte o fată doar pentru că are o maşină. În lumea mea, e suficient ca băiatul să aibă o chitară pentru a cuceri o fată.

T.A.: De ce ai recomanda acest festival tinerilor?
Dennis (Trupa Attraction, Liceul Teoretic Negreşti Oaş): Păi e simplu. Dacă nu încerci, nu poţi să reuşeşti şi implicit, nu poţi să descoperi nimic. Atuurile noastre sunt nebunia şi buna dispoziţie. Ne-a unit foarte tare lucrul acesta şi bineînţeles pasiunea comună pentru muzică, fapt care a dus la înfiinţarea trupei în 2013 şi participarea la numeroase festivaluri. Ne place să călătorim şi să încercăm lucruri noi. Asta ar trebui să facă toată lumea pasionată de muzică.

T.A.: Descrie într-un cuvânt atmosfera acestui festival.
Marta (Trupa "Fitil aprins", Colegiul Naţional "Gheorghe Şincai"): Libertate. E o atmosferă super. De când m-am îndrăgostit de folk, eu şi colega mea Laura am participat la concursuri, ba mai mult eu chiar am mai fost la acest festival şi am avut apariţii la Radio3net "Florian Pittiş". Atât mie, cât şi Laurei ne place asta. Aici, toţi suntem ca într-o familie. Aşa că dacă vreţi să trăiţi o experienţă frumoasă acum în liceu, veniţi la Pittiş!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus