România Liberă / martie 2003
Filmul Drumul spre Welville este o producţie mai puţin cunoscută a regizorului de origine britanică Alan Parker. Sub aparenţa unui film biografic, filmul satirizează de fapt anumite excentricităţi şi obsesii ale modului de viaţă modern, cum ar fi cea pentru o alimentaţie sănătoasă şi din produse în întregime "naturale". Cînd ideea siluetei perfecte ajunge să te stăpînească, şi mai ai şi mulţi bani pe deasupra, eşti victimă uşoară pentru fel de fel de iluminaţi, cu alură ştiinţifică sau nu.

Este cazul celor strînşi în 1907 la sanatoriul de la Battle Creek, considerat, de bogătaşi şi de VIP-urile vremii, Mecca vieţii sănătoase. Aşezămîntul era condus de doctorul John Harvey Kellogg, personaj excentric şi bizar, care a rămas în istorie drept unul dintre primii care au promovat vegetarianismul şi regimul de viaţă strict, atitudine cu mulţi prozeliţi astăzi, pe fondul societăţii de consum. Obsesia actuală pentru aparate de slăbit, care îţi permit să faci gimnastică şi să alergi fără să ieşi de la tine din cameră (evident, contra unor preţuri destul de piperate), ca şi pentru fel de fel de reţete şi regimuri de alimentaţie, care de care mai natural şi mai sănătos, are, iată, rădăcini destul de vechi.

Nu întîmplător, autorii masacrului de la Littleton, autointitulaţi "mafia în trench-coat", aveau în obiectiv minorităţile şi... persoanele care practică sportul. Este vorba, probabil, de o reacţie schizofrenică în faţa exasperării produse de o reclamă extrem de agasantă (dar şi foarte profitabilă), adresată unei naţiuni privite ca o naţiune de îmbuibaţi. Totodată, acest doctor Kellogg trece drept inventatorul unui produs foarte "natural", la rîndul lui: fulgii de porumb, o contribuţie capitală în ceea ce priveşte modul de viaţă al omului contemporan. Pentru a-l prezenta pe acest "binefăcător al umanităţii", Alan Parker alege un punct de vedere satiric şi de un comic amar, tratamentul aplicat de doctorul Kellogg pacienţilor săi părînd mai aproape de cel dintr-o instituţie represivă decît dintr-o casă de sănătate.

Fişa tehnică :

The Road to Welville, SUA, 1994
Regia : Alan Parker
Cu : Sir Anthony Hopkins, Bridget Fonda, Matthew Broderick, John Cusack

Regia: Alan Parker Cu: Anthony Hopkins, Bridget Fonda, Matthew Broderick, John Cusack

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus