iunie 2014
Festivalul Perform, Iaşi, 2014
În perioada 22-29 iunie 2014, oraşul Iaşi găzduieşte marea mişcare teatrală Perform. Acest festival de teatru are prilejul de a păşi pentru prima dată pe scenă, ca parte dintr-un proces incipient, care, să sperăm, pe parcursul a mai multor ediţii, va căpăta din ce în ce mai multă amploare. Conturul Perform este un drum construit, în primul rând cu ajutorul oamenilor iubitori de teatru, către teatru. Toată echipa care susţine manifestul pentru artă mizează pe un teatru independent şi pe neconvenţional, unde sosesc artişti din mai multe colţuri ale ţării, precum: Bucureşti, Iaşi, Sf. Gheorghe, Galaţi şi Cluj-Napoca.

De remarcat este şi mascota acestui festival, mascotă care nu se poate trece cu vederea - Pisica Albastră cu aripi, care, foarte ageră, a avut grijă să-şi lase lăbuţele drept amprentă prin oraş. Este imposibil să nu ajungem la un punct ţintă dacă-i urmăm paşii cu tuşe, bineînţeles, albastre. Revenim la "zumzetul" teatral în care este învăluit Iaşiul! Festivalul Perform oferă o arie de acţiune şi de interes foarte largă, datorită spiritului liber, artistic, care doreşte să se afirme prin ceea ce ştie să facă cel mai bine. Ne ciocnim de un flux energetic foarte ridicat, deoarece oamenii se află într-un continuu schimb de idei, de experienţe şi de percepţii.

Cel mai mult apreciez faptul că repertoriul festivalului este diversificat. Spectacole generoase, care alternează cu workshop-uri şi conferinţe, ba chiar şi cu lansări de carte. Pot afirma că ne confruntăm cu un instrument de educaţie nonformală.

În componenţa Perform Iaşi, pe lângă persoanele care deja au o carieră bine conturată în domeniul teatral se află şi tineri viitori actori şi teatrologi, ceea ce constituie un aspect foarte important. De cele mai multe ori celor care sunt la început de drum şi care nu au o experienţă vastă... li se închid multe portiţe. În Perform nu există, cel puţin aparent, asemenea atitudini, ceea ce pe mine mă încântă enorm.

Ca tânără studentă la Facultatea de Teatru din cadrul Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi, la secţia de Teatrologie şi Jurnalism teatral, această mişcare artistică îmi oferă în primul rând şansa, oportunitatea, de a participa la un astfel de eveniment. În al doilea rând, mă bucură faptul că pot colabora şi-mi pot exprima gândurile, ideile, percepţiile cu privire la repertoriul dramatic din cadrul Perform şi că pot lucra cu persoanele din mediul teatral. Este un exerciţiu serios de încredere, datorită circumstanţelor în care studenţii, tinerii sunt apreciaţi şi chiar sunt ascultaţi, în momentul în care au ceva de punctat.

Pentru a conchide, festivalul Perform este o INIŢIATIVĂ pe care o apreciez şi o susţin!

(Ivona Lucan este studentă la Teatrologie şi Jurnalism teatral, An I, în cadrul Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi)
Descarcă broşura Festivalului Perform, Iaşi, 2014 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus