iulie 2014
Spectacular Now, The
Forţa acestei comedii dulce-acrişoară despre universul adolescenţilor liceeni vine atât din alegerea inspirată a distribuţiei, cât şi din evitarea, cu dibăcie, în unele pasaje, a "cărării deja bătătorite" din comediile romantice pentru "teens".

The Spectacular Now (adaptare după romanul omonim al lui Tim Tharp), cel de-al treilea lungmetraj al lui James Ponsoldt, este laureat cu un merituos premiu al Juriului la Festivalul de Film Independent Sundance. Distincţia primită se datorează interpretării actoriceşti a celor doi tineri protagonişti: Shailene Woodley şi Miles Teller, care stârnesc "dragostea la prima vedere" a spectatorilor.

Sutter (Miles Teller) este un tânăr şarmant, popular şi inteligent. Lumea se prăbuşeşte pentru el odată cu îndepărtarea de blonda Cassidy (Brie Larson), iubita lui, o fată la fel de populară ca şi el. Chipul care afişa veselia ascundea suferinţa născută din problemele familiale (părinţi despărţiţi) şi din faptul că băiatul îşi găsea mângâierea, câteodată, în aburii alcoolului. Aşa se face că într-o seară, udată cu băutură, se trezeşte pe gazon, în curtea unei colege de liceu, Aimee Finicky. Dulcea şi discreta Aimee (Shailene Woodley) este o fată drăguţă, care citeşte reviste Manga, nu se machiază, nu a băut alcool niciodată, nu are încă un iubit, dar şi-a pierdut tatăl şi este dominată de mama sa.

The Spectacular Now este povestea lui Sutter - junele care trăieşte viaţa la maximum - , care se îndrăgosteşte din senin de o fată diferită de el. Sutter este în ultimul an de liceu, e fermecător, încrezător, e sufletul chefurilor, îi place băutura, are o maşină şi o slujbă (la un magazin de îmbrăcăminte pentru bărbaţi), dar nu are un proiect de-a urma cursurile facultăţii. "You gotta live in the moment" este deviza lui în viaţă. În vreme ce Aimee cea dulce şi iertătoare visează la o perspectivă luminoasă, Sutter "trăieşte clipa". Sunt atraşi unul de celălalt, în pofida tuturor deosebirilor dintre ei.

Aici, există o schemă a comediei romantice cu adolescenţi (din seria "the opposites-attract"): băiatul este popular, inteligent ("cool") şi găseşte o fată sensibilă care-i va schimba sensul, îl va ajuta să-şi descopere propria identitate. The Spectacular Now încearcă să se descotorosească de banalitatea poveştii şi de anumite stereotipii. Trebuie apreciată calitatea scenariului (Scott Neustadter şi Michael H. Weber) ce vine ca o mănuşă pentru cei doi tineri interpreţi. "Ciocnirea" dintre gălăgiosul popular şi timida gentilă se produce într-o agreabilă suavitate, graţie junilor actori. Cei doi îşi înzestrează personajele-stereotip cu mult farmec şi multă naturaleţe. Aimee, fata simplă şi drăguţă, oferă o nouă perspectivă liceenei discrete, lăsată în umbră sau folosită doar ca "instrument" pentru a stârni gelozia ex-ei.

Un aspect îndrăzneţ al filmului lui James Ponsoldt îl reprezintă chiar titlul neaşteptat. În doar câteva reprize, scurte şi prea puţin exploatate, scenariul încearcă să iasă din zona previzibilului, inserând câte-un accident sau vreo izbucnire. Aceste "sărituri" imprevizibile nu vor afecta trama narativă, ce rămâne o scriitură realistă. Agreabilă, bine adusă din condei, romanţa este promiţătoare, fără a avea ceva... spectaculos.

Bine susţinut de jocul actoricesc, plin de naturaleţe, The Spectacular Now ilustrează modul în care trecerea de la o adolescenţă - purtătoare a unor suferinţe - către viaţa de student se poate face, uneori, (şi) cu uşurinţă. Spectatorul tânăr îşi va aminti, cu siguranţă, de acel Sutter îngândurat, căutând alinare în alcool, incapabil să se apere de ceea ce moştenise, dar apt să sesizeze mâna ce i se întinde. Această reflecţie, de o mare profunzime (aduce în discuţie şi alte probleme, precum autoritatea parentală, abuzul de alcool) şi de-o reţinută melancolie, se bucură de atenţia spectatorilor, atât a celor tineri, cât şi a celor maturi. The Spectacular Now nu este o mostră de înţelepciune prefabricată, iar finalul, un moment nerezolvat, de un optimism reţinut, pare să indice spectatorului un sens nou - "Trăieşte clipa, apoi dă-i drumul!".

Regizor: James Ponsoldt
Scriitor: Tim Tharp / Scenarist: Scott Neustadter, Michael H. Weber / Compozitor: Rob Simonsen / Operator: Jess Hall / Producător: Michelle Krumm, Andrew Lauren, Shawn Levy / Monteur: Darrin Navarro
Distribuţia: Miles Teller (Sutter), Shailene Woodley (Aimee), Brie Larson (Cassidy), Kyle Chandler (Tommy), Masam Holden (Ricky), Jennifer Jason Leigh (Sara), Dayo Okeniyi (Marcus), Nicci Faires (Tara), Andre Royo (Mr. Aster)

Regia: James Ponsoldt Cu: Miles Teller, Shailene Woodley, Brie Larson, Jennifer Jason Leigh, Kyle Chandler

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus