România Liberă / iunie 2005
Cea de-a 40-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy-Vary, care debutează pe 1 iulie, are în program şi cîteva - nu multe - prezenţe româneşti. Printre ele se numără scurtmetrajul lui Cristian Mungiu Curcanii nu zboară, care face parte din grupajul "Lost and Found", prezentat pînă acum, printre altele, la Festivalul de la Berlin şi la TIFF Cluj-Napoca.

La Karlovy-Vary a fost inclus în secţiunea necompetitivă "Another View", unde este prezentat alături de lungmetrajul austriac realizat de Jörg Kalt Crash Test Dummies, povestea unor români care ajung în Austria pentru a aduce de acolo o maşină furată. Filmul a avut premiera la Festivalul de la Berlin, ca şi fillmul unui alt invitat român (sau de origine română) la Karlovy-Vary, cineastul Radu Mihăileanu. El se numără printre invitaţii de onoare ai ediţiei, iar pelicula sa, Va, vis et deviens, va fi proiectată în afara competiţiei.

O altă prezenţă românească este echipa românească de la Dallas Pashamende, coproducţie cu cîntec (filmările au fost interzise în România, pe motive de atac la mediu). Filmul a fost terminat în Ungaria şi a avut, de asemenea, premiera la Berlin. Regizorul, Adrian Robert Pejo, e de origine română, directorul de imagine este Vivi Drăgan Vasile, iar interpretul principal e Bogdan Zsolt. Filmul participă în competiţia consacrată filmelor estului şi intitulată "East of the West". În fine, ultima prezenţă care are legătură cu România este cea a lui Raul Ruiz şi a filmului său Le Domaine perdu, coproducţie Franţa-România-Spania-Italia. În total, Karlovy-Vary (festival de clasă A) aduce în acest an o recoltă impresionantă: peste 220 de lungmetraje noi, dar şi documentare şi 40 de scurtmetraje.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus