octombrie 2014
Zilele Filmului Spaniol, 2014
Instituto Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Ambasadei Spaniei în România şi al Uniunii Cineaştilor din România, organizează îin perioada 13-16 octombrie 2014, la Cinema Studio (Bd. Magheru 28), Zilele Filmului Spaniol: Premii Goya de Onoare.

Programul cuprinde şapte lungmetraje de ficţiune ai căror regizori şi protagonişti au fost distinşi cu Premiul Goya pentru întreaga activitate. Filmele se vor proiecta în versiune originală spaniolă, cu subtitrare în română şi în engleză.

Biletele se pun în vânzare la Casa de Bilete a Cinema Studio, după cum urmează: preţ întreg 10 lei, abonament: 7 lei.

Premiile Goya au devenit o referinţă internaţională pentru filmul spaniol. Academia Spaniolă de Film decernează anual aceste premii ca recunoaştere a creaţiei cinematografice actuale din Spania. O relevanţă specială între categoriile de premii acordate cu această ocazie o au "Premiile Goya de Onoare" care reprezintă "premiul acordat unui cineast, oricare ar fi specialitatea lui, în semn de recunoaştere a întregii activităţi şi a unei vieţi dedicate filmului, iar nominalizarea aparţine Consiliului Director al Premiilor Goya", aşa cum se regăseşte definit premiul pe pagina web a Academiei Spaniole de Film.

Din dorinţa de a-i face cunoscuţi pe toţi aceşti profesionişti ai filmului, creatori cu o amplă traiectorie şi care fie au marcat un stil nou, fie au contribuit într-o manieră crucială la evoluţia cinematografiei spaniole, Instituto Cervantes în colaborare cu Academia Spaniolă de Film, cu Institutul pentru Cinematografie şi Arte ale Audiovizualului (ICAA) şi în colaborare cu Agenţia pentru Cooperare Internaţională şi Dezvoltare (AECID), a realizat o selecţie de şapte titluri ai căror protagonişti sau regizori au primit un Goya de Onoare în ultimii ani. Este vorba despre regizorii Mario Camus, Antonio Mercero şi Josefina Molina, despre actorii Manuel Aleixandre, Alfredo Landa, José Luis López şi actrita Concha Velasco.

Criteriile urmărite în realizarea selecţiei sunt: filme produse în cheie realistă, cineaşti care au făcut tranziţia de filmul clasic la producţia contemporană, apoi criteriul marilor regizori, cel al filmelor istorice şi chiar al filmelor genului "terror". Prima proiecţie din serie şi ultima sunt semnate de regizori din penultima generaţie: Bienvenido a casa (David Trueba, 2006) şi Cabeza de perro (Santi Amodeo, 2006) cu actori de mare renume precum Concha Velasco şi Manuel Aleixandre. Regizorii Antonio Mercero şi Mario Camus sunt două nume mari ale perioadei cunoscute sub numele de Tranziţia Spaniolă, filmul istoric este semnat de regizorii Josefina Molina şi de José Luis Garcí, iar filmul de groază este reprezentat de Memorias del angel caido care-l are în distribuţie pe José Luis López Vásquez.

Program

Luni, 13 octombrie 2014, ora 19.00
Bienvenido a casa
(Spania, 2006, 118 min.)
Regie: David Trueba, Premiul Goya de Onoare: Concha Velasco
Cu: Alejo Sauras, Pilar López de Ayala, Ariadna Gil
Sinopsis: Samuel este un tânăr fotograf care se mută la Madrid împreună cu Eva, iubita lui. Îşi găseşte uşor de lucru ca fotograf la o revistă şi, imediat, noii colegi de serviciu îi devin ca o familie, destul de puţin convenţională. Insă lucrurile iau o altă întorsătură atunci când Eva îi spune că aşteaptă un copil.

Marţi, 14 octombrie 2014, ora 18.00
Esquilache
(Spania, 1989, 106 min.)
Regie: Josefina Molina, Premiul Goya de Onoare: Josefina Molina
Cu: Fernando Fernán Gómez, José Luis López Vázquez, Ángela Molina
Sinopsis: Marchizul de Esquilache soseşte la reşedinţa sa, La Casa de las Siete Chimeneas, după ce aceasta fusese prădată într-o Duminică de Florii a anului 1766. Însoţit de Antonio Campos, secretarul său, observă cu oroare efectele jafului care-i afectase casa. Domnişoara Fernanda îl aşteaptă lângă unul dintre servitori care murise în timpul atacului. Pe drumul care-l poartă spre palat, îşi aminteşte de zilele în care fusese Ministru şi de greutăţile pe care le întâmpinase când voise să-şi pună în practică proiectul de modernizare, mai ales din partea unor oameni apropiaţi cum fusese chiar propia lui soţie, Pastora.

Marţi, 14 octombrie 2014, ora 20.00
El prado de las estrellas
(Spania, 2005, 120 min.)
Regie: Mario Camus, Premiul Goya de Onoare: Mario Camus
Cu: Álvaro de Luna, Marian Aguilera, José Manuel Cervino
Sinopsis: 'El Prado de las Estrellas' locul copilăriei lui Alfonso. La mai bine de cincizeci de ani după momentele pe care le rememorează, Alfonso, pensionar, continuă să locuiască în casa în care a locuit dintotdeauna şi o vizitează pe Nanda, o bătrână care le-a fost vecină şi care i-a fost ca o mamă atunci când a ramas orfan. Nanda trăieşte acum într-un cămin de bătrâni, unde lucrează şi Luiza, o tânără asistentă socială care încearcă să-şi trăiască viaţa. Într-o dimineaţă, Alfonso se trezeşte faţă în faţă cu Martin, un tânăr care-i apare brusc, din ceaţă, în faţa bicicletei. Incepând cu acea dimineaţă, între cei doi se leagă o prietenie strânsă, ca de la maestru la discipol, o prietenie însufleţită şi de visurile tânărului.

Miercuri, 15 octombrie 2014, ora 18.00
Planta 4ª
(Spania, 2002, 101 min.)
Regie: Antonio Mercero, Premiul Goya de Onoare: Antonio Mercero
Cu: Juan José Ballesta, Luis Ángel Priego, Gorka Moreno
Sinopsis: "Los Pelones", aşa cum îşi spun Miguel Ángel, Izan, Dani şi Jorge sunt nişte adolescenţi care reuşesc, cu bucuria lor, să înfrunte un destin dur şi să facă suportabilă perioada de convalescenţă pe care o petrec împreună într-un spital. 'Los Pelones' vor descoperi în acest context importanţa prieteniei şi a grupului pe care îl formează. Dar, mai mult decât reafirmările colective, este de vorba de reacţiile fiecăruia dintre ei în faţa diverselor situaţii: singurătatea aparent autosuficientă a lui Miguel Ángel, teama de diagnostic a lui Jorge, amintirile permanente ale lui Izan, neliniştile emoţionale ale lui Dani... Umorul este principala armă cu care lupta grupul nostru 'Los Pelones' împotriva destinului.

Miercuri, 15 octombrie 2014, ora 20.00
Luz de domingo
(Spania, 2007, 114 min.)
Regie: José Luis Garci, Premiul Goya de Onoare: Alfredo Landa
Cu: Alfredo Landa, Paula Echevarría, Álex González
Sinopsis: Poveste despre abuzul de putere în Spania la începutul secolului XX, bazată pe romanul lui Ramón Pérez de Ayala. Anul 1910. Într-un sătuc asturian -Cenciella-, lupta înverşunată dintre două partide politice le aduce nenorocirea unor oameni binevoitori şi nevinovaţi: perechea formată din Urbano (Alex González) şi Estrella (Paula Echevarría). Deşi secretarul primăriei este o persoană înţelegătoare şi idealistă, unul dintre partidele care îl consideră adversar decide să-l pedepsească violându-i iubita în duminica dinaintea nunţii. Tragedia a fost provocată de o serie de împrejurări care afectează fericirea umană: politica brutală de provincie, egoismul oamenilor, bunătatea protagoniştilor, planurile nealterabile ale destinului...

Joi, 16 octombrie 2014, ora 16.00
Memorias del ángel caído
(Spania, 1997, 95 min.)
Regie: Fernando Cámara şi David Alonso, Premiul Goya de Onoare: José Luis López Vázquez
Cu: Santiago Ramos, José Luis López Vázquez, Emilio Gutiérrez Caba
Sinopsis: Într-o veche parohie din centrul oraşului câţiva credincioşi mor otrăviţi după ce se împărtăşesc. Poliţia începe să investigheze. În acelaşi timp preoţii parohiei încep să sufere de halucinaţii ciudate. Probele indică faptul că autorii sunt nişte dealeri care fac trafic cu un nou tip de drog, doar că toate cadavrele revin la viaţa după autopsie. Toate aceste întâmplări deschid o nouă era, aşa cum prevedea o carte misterioasă care abia acum iese din nou la lumină.

Joi, 16 octombrie 2014, ora 18.00
Cabeza de perro
(Spania, 2006, 90 min.)
Regie: Santi Amodeo, Premiul Goya de Onoare: Manuel Aleixandre
Cu: Manuel Alexandre, Juan José Ballesta, Reyes Bergali
Sinopsis: Samuel este un băiat de 18 ani care suferă încă din copilărie de o afecţiune neurologică foarte rară. Câteodată nu mai aude, nu mai vede sau nu mai este incapabil să meargă sau să articuleze vreun cuvânt. De aceea a crescut oarecum izolat şi foarte protejat de către familie. O serie de întâmplări îl fac să ajungă la Madrid, unde o va cunoaşte pe Consuelo, o fată de 20 de ani. Între cei doi va lua naştere o relaţie neobişnuită, la fel de neobişnuită ca şi cei doi protagonişti.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus