octombrie 2014
Festivalul British Documentary, 2014
În data de 6 octombrie 2014, ora 19.00, se dă startul celei de-a cincea ediţii a British Documentary. Proiectul, organizat de British Council, include 10 proiecţii săptămânale care vor avea loc în perioada 6 octombrie - 15 decembrie 2014, în zilele de luni (cu excepţia zilei de luni, 10 noiembrie 2014), începând cu ora 19.00, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în Studioul Horia Bernea.

Filmele sunt subtitrate în limba română, iar intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Păstrând tradiţia ediţiilor anterioare, filmele ce vor fi prezentate la British Documentary au fost nominalizate sau câştigătoare ale premiilor acordate la Festivalul de film documentar Grierson, din Marea Britanie, în ultimii ani.

Particularitatea proiectului British Documentary constă în diversitatea temelor abordate de documentarele prezentate, de la probleme ale lumii contemporane - escaladarea extremismului religios, conflictele armate din Siria şi din alte zone ale lumii, redefinirea şi acceptarea sexualităţii, statutul femeii în societăţi represive -, până la teme artistice şi subiecte ştiinţifice.

Ediţia a cincea se deschide cu un documentar despre celebrul scriitor Salman Rushdie, acuzat de blasfemie şi urmărit 10 ani de o condamnare la moarte. Documentarul coincide cu publicarea ultimului volum al scriitorului, Joseph Anton: Memorii, prezentând o serie de interviuri realizate de Alan Yentob, cu Salman Rushdie însuşi şi ofiţerii însărcinaţi cu protecţia sa, cu membrii familiei lui Rushdie şi prietenii săi apropiaţi.

Filmul programat pentru data de 1 decembrie va fi proiectat marţi, 2 decembrie 2014, ca urmare a sărbătorilor dedicate Zilei Naţionale a României.

Programul British Documentary, ediţia a V-a:

6 octombrie 2014 - Condamnarea la moarte - povestea lui Salman (82 min.)
13 octombrie 2014 - Siria: între fronturi (50 min.)
20 octombrie 2014 - Salma (91 min.)
27 octombrie 2014 - Ordine şi dezordine: povestea energiei (60 min.)
3 noiembrie 2014 - Zona de siguranţă: Câmpurile morţii Sri Lanka (96 min.)
17 noiembrie 2014 - Pribegii şoselelor (90 min.)
24 noiembrie 2014 - Problema cu ajutorul umanitar (120 min.)
2 decembrie 2014 - Băiatul de pe plajă (28 min.) & Regina adolescentă a frumuseţii (60 min.)
8 decembrie 2014 - Computerul vechi de 2000 de ani: Mecanismul de la Antikythera (60 min.)
15 decembrie 2014 - În lumina reflectoarelor: Norman Parkinson (75 min.)

Sinopsisuri

Condamnarea la moarte: povestea lui Salman
2012, Jill Nichols
82 min.
Salman Rushdie dezvăluie, pentru prima dată, adevărul celor 10 ani în care a stat ascuns ca urmare a condamnării la moarte proclamate de ayatolahul iranian Khomeini. Documentarul coincide cu publicarea ultimului volum al scriitorului, Joseph Anton: Memorii, prezentând o serie de interviuri realizate de Alan Yentob, cu Salman Rushdie însuşi şi ofiţerii însărcinaţi cu protecţia sa, cu membrii familiei lui Rushdie şi prietenii săi apropiaţi.

Siria: între fronturi
2013, Olly Lambert
49 min.
Regizorul Olly Lambert explorează zona râului sirian Orontes şi documentează poziţiile de ambele părţi ale frontului sirian: cea a guvernului şi a preşedintelui Assad şi cea a unei grupări de opoziţie - Armata Siriană Liberă, într-un documentar fără precedent, considerat a fi cel mai important material jurnalistic realizat pe teritoriul Siriei.
Documentarul este câştigătorul a numeroase premii printre care BAFTA, David Bloom şi Grierson.

Salma
2013, Kim Longinotto
91 min.
Odată ajunsă la pubertate, Salma a fost obligată să-şi petreacă următorii nouă ani izolată într-o cameră din casa familiei sale. În pofida tuturor greutăţilor întâmpinate şi a privării de libertate, Salma reuşeşte să îşi găsească un refugiu scriind poezii, care ajung să fie publicate cu ajutorul mamei sale. Lipsa accesului la educaţie, discriminarea femeilor şi rolul de opresiv al comunităţii în deciziile membrilor săi sunt doar câteva din problemele ridicate în documentarul realizat de Kim Longinotto, regizoare câştigătoare a numeroase premii internaţionale.

Ordine şi dezordine: povestea energiei
2012, Nic Stacey
60 min.
Profesorul Jim Al-Khalili dezvăluie povestea uluitoare a felului în care au fost descoperite legile care guvernează universul. Energia este de o importanţă vitală pentru noi toţi, însă, ce este ea mai exact?
Profesorul Jim Al-Khalili investighează un set de legi ale fizicii care leagă toate elementele lumii noastre, de la motoare la oameni şi stele. Ceea ce aflăm este că energia, atât de importantă în viaţa de zi cu zi, ne ajută să înţelegem mecanismele din spatele întregului univers.

Zona de siguranţă: Câmpurile morţii din Sri Lanka
2013, Callum Macrae
96 min.
Câştigător al premiului publicului în 2013 la Festivalul de Film Internaţional pentru Drepturile Omului de la Nuremberg, documentarul lui Callum Macrae urmăreşte evenimentele tragice ale ultimelor luni ale războiului civil din Sri Lanka, prezentând cu acurateţe unele dintre cele mai grave crime de război şi împotriva umanităţii. Mărturie stau relatările supravieţuitorilor şi materialele video înregistrate atât de victime, cât şi de uzurpatori.

Pribegii şoselelor
2012, Chris Cottam
91 min.
Rich Hall ne poartă într-o călătorie personală pentru a defini ce anume caracterizează filmele genului road movie. Încă de la începuturile cinematografiei americane, road movie-ul a fost sinonim cu cultura americană, iar filme precum Bonnie & Clyde, Fructele mâniei şi Thelma & Louise au demonstrat memorabil acest lucru. Umorul caracteristic lui Rich Hall, prezentatorul documentarului, urmăreşte inclusiv modul în care contextul social, economic şi politic au contribuit la redefinirea genului artistic.

Problema cu ajutorul umanitar
2012, Ricardo Pollack
120 min.
Acum 45 de ani, un grup de tineri şi-a propus să ofere sprijin victimelor zonelor de conflict, însă au realizat în scurt timp că până şi cele mai bune intenţii pot fi contestate în faţa pericolului iminent. Problema cu ajutorul umanitar analizează îndeaproape întâmplările care au avut loc de-a lungul celor mai mari dezastre umanitare din ultimii 50 de ani. În pofida bunelor intenţii, să fi fost ajutorul acordat mai degrabă o piedică?

Băiatul de pe plajă
2013, Emil Langballe
28 min.
Juma este şomer şi, ca majoritatea tinerilor kenyeni, visează la o viaţă mai bună peste hotare. Într-o zi o întâlneşte pe Lynn, din Marea Britanie, şi deodată Europa pare a să fie mult mai aproape. Câştigător al premiului la categoria Cel mai bun documentar de scurtmetraj la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary, documentarul lui Emil Langballe surprinde complicaţiile unei forme de turism aparte, în care promisiunile constituie principala sursă de atracţie.

Regina adolescentă a frumuseţii
2012, Dan Murdoch
58 min.
Documentarul lui Dan Murdoch aruncă o privire în culisele concursurilor de frumuseţe şi pune sub semnul întrebării artificialitatea unor astfel de evenimente. Protagonista documentarului, primul adolescent din Marea Britanie care a făcut o operaţie de schimbare de sex, dezvăluie toate provocările întâmpinate în încercarea de a-şi accepta şi destăinui propria identitate, de la operaţiile estetice până la tentativele de suicid.

Computerul vechi de 2000 de ani: mecanismul de la Antikythera
2012, Michael Beckham
59 min.
Documentarul dezvăluie povestea extraordinară a computerului vechi de 2000 de ani, construit de grecii antici, precum şi întreaga mobilizare de forţe susţinută de o echipă de cercetători internaţionali pentru a afla misterul din spatele acestui artefact unic, cunoscut drept "mecanismul de la Antikythera".

În lumina reflectoarelor: Norman Parkinson
2013, Nicola Roberts
75 min.
Norman Parkinson este cunoscut atât pentru îndelungata sa carieră ca fotograf revoluţionar în domeniul modei, cât şi drept un personaj excentric, pasionat de gastronomie, care şi-a creat propria marcă de cârnaţi. Fotografiile impresionante, precum şi înregistrări ce până acum nu au fost accesibile publicului constituie farmecul aparte şi ineditul acestui documentar, alături de interviuri cu Iman, Jerry Hall, Carmen Dell'Orefice şi Grace Coddington, directorul de creaţie al prestigioasei reviste de modă Vogue.

Parteneri media ai MNŢR: Radio România, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio Bucureşti Fm, Radio România Muzical, Radio România Internaţional, RFI, Zeppelin, Igloo, Arhitext, Arhitectura, Observator cultural, Cultura, UZPR, BeWhere!, Terra Magazin, Digi World, TV City, LiterNet.ro, HotNews.ro, webpr.ro,ziare.com, 24-Fun, Port.ro, b365.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, ArtClue.net, artline.ro, artout.ro, artactmagazine.ro, decosieco.ro,daciccool.ro, inparc.ro, gratuitor.ro, cooperativaurbana.ro, comunicatedepresa.ro, promoafaceri.ro, semnebune.ro, Media IQ.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la cro[email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus