octombrie 2014
Vieţi paralele - secolul 20 prin ochii Poliţiilor Politice este un proiect al Festivalului Internaţional de Teatru Divadelná Nitra din Slovacia care aduce împreună artişti, co-producători şi instituţii partenere din şase ţări: Cehia, Germania, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Artişti din ţări ale fostului bloc comunist au creat şase spectacole de teatru pornind de la studiul unor materiale ce au aparţinut fostelor poliţii secrete. Toate spectacolele au fost prezentate pentru prima oară la Festivalul Internaţional de Teatru Divadelná Nitra, între 27 septembrie şi 2 octombrie 2013. Pe parcursul anului 2014, fiecare co-producător organizează pentru publicul său local un festival în care invită cel puţin alte două producţii realizate în cadrul acestui proiect interdisciplinar şi internaţional.

În perioada 11 - 13 octombrie 2014, în cadrul festivalului organizat la Bucureşti, la Teatrul Odeon, vor fi prezentate spectacolele:

Eu şi dosarul meu - Teatrul de Stat din Dresda (Germania) - sâmbătă, 11 octombrie 2014
Regie: Clemens Bechtel
Teatrul documentar poate avea multe forme, însă cea mai autentică dintre ele este aceea în care oameni reali au curajul să îşi prezinte chiar ei experienţa de viaţă pe scenă. Existenţa celor care vin să ne vorbească a fost marcată în mod direct de activitatea Stazi, Serviciul de Securitate al Statului din Germania. Intensitatea onestităţii şi a curajului cu care ne amintesc despre o perioadă şi despre un tip de societate ce nu pot fi uitate sunt absolut remarcabile.

Toufar - Jocurile torturii - Teatrul Naţional de Operă din Praga (Cehia) - duminică, 12 octombrie 2014

Autor: Aleš Březina, Regizor: Petr Zelenka
Spectacolul de operă Toufar - Jocurile Torturii foloseşte materiale scrise, audio şi video autentice. În originala sa operă documentară, compozitorul Aleš Březina investighează lupta pentru putere a instituţiilor şi încearcă în acelaşi timp să pună întrebări legate de esenţa credinţei umane, adevăr şi miracol.

Tipografic Majuscul - coproducţie dramAcum şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Nitra în parteneriat cu Teatrul Odeon, programat luni, 13 octombrie 2014.

un spectacol de Gianina Cărbunariu
Pe lîngă documentele scrise în limbajul de lemn al aparatului opresiv al vremii (planuri de măsuri, note informative, note de analiză etc), în cele 200 de pagini ale dosarului nr. 738 privind "Elevul" sunt păstrate şi declaraţiile lui Mugur Călinescu, unui tînăr de 16 ani care reuşeşte să rămînă fidel propriilor convingeri în ciuda presiunilor Securităţii şi a lipsei de solidaritate a celor din jurul său.

Toate reprezentaţiile vor avea loc la Sala Studio, de la ora 19.30.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus