România Liberă / martie 2003
Cineastul american Robert Rodriguez reuneşte în aceeaşi persoană aproape toate meseriile cinematografului (scenarist, regizor, producător, operator, designer, monteur, supervizor de efecte speciale, compozitor, aranjor). În 2001 semnează un remarcabil succes de public cu Joaca de-a spionii, film care a întrunit şi aprecieri ale criticii. Robert Rodriguez a mai creat trilogia El Mariachi, Desperado şi A fost odată în Mexic (ultimul cu premiera în toamna viitoare). Lovitura dată de seria Joaca de-a spionii îi va aduce însă un contract de cinci filme cu Miramax Dimension Film.

Povestea propusă de Robert Rodriguez în a doua parte a seriei (O altă joacă de-a spionii) reia personaje cunoscute, familia de spioni Cortez, soacra, socrul, mama, tata şi cei doi copii - Carmen şi Juni -, introducîndu-le într-o serie de palpitante aventuri, pe cît de amuzante pe atît de fantastice. Suntem aruncaţi într-o zonă a SF-ului adolescentin cu poveşti moralizatoare, cu întîmplări mirobolante, gadgeturi care ar face să pălească de invidie pe James Bond, dar şi cu reflecţii menite să moralizeze spectatorul apropo de unitatea familiei (în ciuda aparenţelor resentimentare ale unui ginere sîcîit de o soacră agresivă), de ajutorul frăţesc (exploatat doar în anumite cazuri), de reflexul ajută-te singur (determinat de failibilitatea unor arme supersofisticate care o zi merg şi-n alta nu). Povestea savantului nebun (care de fapt ar putea să cucerească şi premiul Nobel) e împrumutată la modul parodic, mod de altfel familiar cineastului, care nu iartă o serie de convenţii şi locuri comune (din păcate mai uşor de dedus de fanii autentici ai stilurilor BD, Dox sau SF-pop).

Amuzant şi deloc lipsit de fantezie, cu umor (în cea mai bună parte de calitate), cu gaguri şi rezolvări inspirate, filmul semnat de Robert Rodriguez mi se pare un frumos cadou înaintea inaugurării pomului de Crăciun. Şi cei care s-au delectat cu prima serie nu ar avea de ce să nu fie mulţumiţi de continuarea ei. Şi din 2003 vom mai avea încă trei serii de văzut cu spionii-copii care-şi fac de cap prin lume.
Regia: Robert Rodriguez Cu: Antonio Banderas, Bill Paxton

0 comentarii

În programul cultural

TV 1000
20.04.2024 17,25

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus