Vineri, 17 octombrie, ora 18.00, la Teatrul Nottara, Sala "Horia Lovinescu", Teatrul Maghiar de Stat va prezenta spectacolul Brad de Crăciun la familia Ivanov de Al. I. Vvedenski, în regia lui András Urbán, cu o scenografie semnată de Carmencita Brojboiu.
Din distribuţie fac parte actorii: Gábor Viola, Loránd Váta, Csilla Albert, Gizella Kicsid, Áron Dimény, Éva Imre, Júlia Laczó, Csaba Marosán, Loránd Farkas şi Zsuzsanna Vass. Reprezentaţia are loc în cadrul Fest(in) pe Bulevard (ediţia a II-a) organizat de Teatrul Nottara, în perioada 11-18 octombrie 2014. Spectacolul beneficiază de supratitrare în limba română şi este recomandat tinerilor peste 18 ani.
Brad de Crăciun la familia Ivanov poartă trăsăturile specifice ale avangardei, absurdului, grotescului, ale satirei sociale şi a dramei fantastice. Structura piesei este episodică, fiind o înlănţuire liberă de scene din care se compune acţiunea piesei. Cu toate că titlul dramei sugerează o poveste cu o atmosferă intimă, în centrul piesei stă o crimă brutală, groaznică, iar familia Ivanov nu este menţionată în piesă. În schimb, Crăciunul există...
Despre acest spectacol, criticul de teatru Monica Andronescu scria: "András Urbán îşi propune prin această montare (dramaturgul Kata Gyarmati adaugă în text câteva scrieri-manifest) un fel manifest social - să vorbească despre alegeri de toate felurile, să bruscheze simţuri şi gânduri, să contrapună o logică a violenţei lipsei de coerenţă logică a scenelor din text. Un panou alb, mânjit cu dungi negre şi bombardat cu "bombe" roşii, care se înfig pe el ca nişte contra-steluţe într-un brad de Crăciun, măşti ciudate de animale uriaşe, care străbat scena şi vin la căpătâiul fetei ucise cu toporul de doica ce-şi aşteaptă pedeapsa cu moartea. Mama şi tatăl fetei fac sex lângă cadavrul ei, "ca animalele". Doica (interpretată de Viola Gábor, un interesant şi bine condus travesti), mergând în spitalul de psihiatrie unde i se pune diagnosticul "sănătoasă"... Judecătorii cu capete din măşti din pungi de hârtie decupate, semănând mai degrabă a călăi şi murind pe rând, absurd... O trecere în revistă a diverselor planuri sociale într-un registru absurd, din care răzbat doar din când în când cuvintele extrem de concrete ale textelor-manifest."
Biletele se pot achiziţiona de la Casa de bilete, din B-dul Magheru nr. 20, deschisă zilnic, între orele 10.00 - 20.00, telefon: 021.317.41.01, sau de pe site-ul Eventim.