România Liberă / iulie 2005
Realizatorii şi cinefilii români vor avea "un august în flăcări", pentru că un nou festival de film îşi face apariţia luna viitoare şi se va desfăşura între 10 şi 15 august la Constanţa şi Mamaia, el încheindu-se cu o zi înainte ca a doua ediţie a Festivalului Anonimul să debuteze la Sfîntu Gheorghe. Festivalul Internaţional de Film Marea Neagră este organizat de Consiliul Judeţean Constanţa, Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România (UPFAR), CNC, Artis Film, cu sprijinul Academiei Europene de Film. Coordonatorul festivalului este Cornelia Paloş, iar directorul artistic - Dana Dimitriu Chelba. Festivalul e interesat de cinematografiile din zona Mării Negre, dar şi din partea centrală şi est-europeană, propunîndu-şi să promoveze tinerii cineaşti.

Festivalul va avea o secţiune competitivă pentru lungmetraj ficţiune şi una pentru scurtmetraj, documentar şi film de animaţie. Filmele înscrise deja pînă la 1 iulie sunt de dată recentă (2004-2005). Alte secţiuni sunt Focus (care la fiecare ediţie e consacrată unei singure ţări - aceasta fiind acum România, reprezentată prin patru filme), Europa (cu opt filme premiate de Academia Europeană de Film în 2004), Monografie (un omagiu adus unei personalităţi). Se vor acorda multe premii, cel mai important fiind Marele Premiu şi Trofeul festivalului, în valoare de 2.000 de euro, în vreme ce premiul pentru scurtmetraj, documentar şi, respectiv, cel mai bun debut e în valoare de 500 de euro. Se va acorda şi premiul The Audience Choice, constînd în 4.000 de euro care vor fi daţi distribuitorului român care în decurs de un an va trebui să distribuie filmul respectiv. Dintre invitaţi este dat deocamdată ca sigur Nick Powell, vicepreşedintele Academiei Europene de Film, care va conduce juriul de lungmetraj ficţiune.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus