Editura Kriterion sărbătoreşte 45 de ani de la înfiinţarea sa, prin organizarea unui Colocviu, care va avea loc vineri, 5 decembrie 2014, la Centrul de Cultură Arcuş. Colocviul are drept tematică perioada 1970-1990 din istoria Editurii Kriterion. La Colocviu participă 13 foşti redactori ai Kriterion, de la Bucureşti, Cluj, Braşov, Oradea: Gyula Dávid, Lajos Bálint, Sándor Szilágyi N., Gyula H. Szabó, Szabó Zsolt, Piroska Mező, Diatcu-Schmidt Helen, Stefan Lepojev, Judit Mocanu-Szemlér, Rozália Panait, Gabriel Gafiţa, Judit Kacsó, Gusztáv Molnár. Coordonator de proiect: József Lőrincz D.
Despre ce a însemnat naşterea Kriterion şi despre caracterul unic al acestei Edituri în spaţiul cultural al Europei de Est depune mărturie o imensă bibliografie. Dacă ar fi să identificăm substanţa din care s-a hrănit timp de 45 de ani Kriterion, numele acestei substanţe este DIVERSITATEA. Iată cum vorbeşte despre această diversitate Géza Domokos, fondatorul Kriterion, într-o notă din Jurnalul său, datată miercuri, 18 mai 1988, ziua sa de naştere: "Demult mă gândesc despre cum va fi ziua de astăzi. Iată că a venit. Dimineaţa a început cu felicitările venite din partea familiei şi au continuat cu cele de la editură. Cel mai tânăr membru al editurii, corectoarea redacţiei germane, de altfel bună cunoscătoare a limbii maghiare, Rita Koosch, mi-a înmânat cadoul, purtând un costum popular secuiesc. Iar cadoul era un coş mare, împletit, în care se găseau următoarele: o velinţă de perete ceangăiască, o cană veche de Corund, o basma românească de Ialomiţa, o faţă de masă sârbească, o cană de porţelan slovacă, o căciuliţă/kipa evreiască de rugăciune, un ou încondeiat şi ornat cu mărgele ucrainene, o pungă cu tutun turcesc, o basma de mătase tătărească şi cea mai veche piesă de artă populară - o strachină şvăbească din Banat, datată 1787. Am rămas fără de cuvinte, în timp ce ţineam în braţe această lume atât de diversă, care simboliza diversitatea Kriterion-ului - obiecte diferite, dar totuşi dependende unul de celălalt, astfel, comunicând de minune împreună. (...): (Géza Domokos, În reflux - Jurnal, unamienouăsuteoptzecişiopt. Editura Pallas-Akadémia, Miercurea Ciuc, 2004, pag. 161)
Dezbaterea de la Arcuş va fi moderată de Ágnes-Katalin Bartha, doctor în ştiinţele literaturii, iar principalele teme de discuţie vor fi: Lansarea Kriterion - echipa şi atmosfera din Editură; Rolul lui Géza Domokos; Ateliere redacţionale; Interdicţii şi cumpăniri (De la planul editorial la apariţia cărţii); Triada editori-autori-cititori. Colocviul îşi propune să ofere o imagine din interior asupra vieţii editoriale, a strategiei conducerii şi funcţionarii Kriterion în perioada 1970-1990, din perspectiva celor care au lucrat în cadrul acestei instituţii de cultură minoritară. O privire extrem de necesară, care se integrează în efortul de documentare şi înţelegere a vieţii culturale din perioada regimului totalitar comunist.
Editura Kriterion a fost înfiinţată în decembrie 1969, ca instituţie de cultură minoritară, care, începând cu 1 ianuarie 1970, a publicat în limbile naţionalităţilor din Romania, volume de o mare diversitate (de beletristică, de ştiinţe ale naturii, ştiinţe sociale şi istoria artei), iar începând din 1971, prin traduceri în limba română, a facilitat accesul cititorilor români spre cele mai valoroase opere din literaturile celorlalte naţionalităţi din ţara noastră.
Până în august 1990, directorul Kriterion a fost scriitorul, traducătorul, editorul şi omul politic Géza Domokos (1928-2007). Sub conducerea sa, începând cu anii '70, Editura a devenit un atelier de prestigiu european, deschis culturii scrise minoritare din România. In ceea ce priveşte anvergura europeană şi capacitatea editorială, Kriterion a fost cea mai mare întreprindere editorială de limba maghiară din afara graniţelor Ungariei, aşa cum a fost şi cea mai importantă editură în limba germană, din afara spaţiului lingvistic german. Directorul şi colegii săi au creat un atelier unde s-au născut opere în limbile maghiară, germană, sârbă, iddiş, slovacă, ucraineană, turcă, tătară, ruso-lipoveană: Şi tot în spaţiul atelierului deschis de Kriterion a crescut substanţial numărul de traduceri reciproce din toate aceste limbi. Kriterion-ul multilingv a fost, din toate punctele de vedere, un atelier de creaţie, de o excepţională eficienţă, în sensul că avut darul de a suplini o serie de instituţii vitale pentru dezvoltarea culturală a unei comunităţi naţionale In condiţiile dictaturii comuniste şi a politicii de omogenizare naţională, instituţiile încă nedesfiinţate s-au atrofiat, până la o existenţă strict formală. Cu experienţa unei edituri atente la tot ce înseamnă cultură minoritară, Kriterion a fost strategul cultural, care i-a stimulat şi sprijinit pe scriitorii minoritari, din toate domeniile, şi a răspuns nevoilor de comunicare şi cunoaştere ale cititorilor.
Organizatori: Asociaţia Domokos Géza, în parteneriat cu Institutul pentru Studierea Problemelor Minoritaţilor Naţionale, Casa Memorială Szabédi László, Consiliul Judeţean Covasna, Institutul Maghiar din Bucureşti, Centrul de Cultură Arcuş.