Dacă România are renumele, pe bună dreptate, de ţară aflată în Evul Mediu, nicăieri nu se vede mai bine acest lucru decît, o dată pe an, la Sighişoara. Spre deosebire însă de exorcismul de la Mănăstirea Tanacu sau de Bangladeshul în care a fost transformată jumătatea de Moldovă inundată, aici se poate vedea şi partea frumoasă (jumătatea plină), the bright side, a acestor Dark Ages.
Trei zile pe an, vechea cetate beneficiază de o invazie/infuzie de tinereţe, care creează o atmosferă unică, motiv pentru care, de 13 ani încoace, oamenii revin la fiecare nouă ediţie. Pînă la urmă nu mai contează că în aceste zile cetatea e plină de spectacole de teatru, concerte de muzică medievală, expoziţii tematice, conferinţe ale specialiştilor, ateliere de meşteşuguri, importante sunt senzaţia creată şi spaţiul de întîlnire pentru oameni care sunt din acelaşi soi. Nu ştiu cum a fost în alţi ani, dar anul acesta un aspect principal este canicula înăbuşitoare (dogoare de iad medieval!), care pur şi simplu lichefiază totul şi şterge graniţa între epoci, făcîndu-te să te simţi într-un Ev Mediu incert şi, pînă la urmă, atemporal; trei zile din după-amiaza Evului Mediu.
Deşi e atît de multă lume, localnicii spun că afluenţa e mai mică decît în anii trecuţi; probabil din cauza caracterului strict cultural, exclusiv medieval, trasat manifestării începînd de anul trecut, şi concurenţei cu Festivalul Peninsula (brand Sziget), desfăşurat în aceeaşi perioadă la Tg. Mureş, care a "răpit" o parte din publicul care venea mai mult pentru trupele "extramedievale". Rockerimea şi punkerimea sunt totuşi prezente în număr mare la aceste trei zile de libertate, bere şi Ev Mediu. Modalităţile de a face rost de banii necesari sunt dintre cele mai variate: pe lîngă clasicele cîntat stradal, desene/portrete, body/face painting (bineînţeles, doar cu culori nontoxice!), se văd şi chestii mai nonconvenţionale: ca la Las Vegas, căsătorii (valabile trei zile) contra cost sau săruturi (contra cost) între persoane de acelaşi sex. Într-adevăr, ingeniozitatea chetarului român e mare! Pentru amatorii de suveniruri, brand-ul, mai bine-zis franciza, Dracula merge în continuare foarte bine: majoritatea obiectelor de toate felurile (tricouri, desene, sculpturi în lemn, farfurii, ştergare) au ipostaziată pe ele figura Dracului gol, care a trăit ca om sub numele Principelui Vlad.
O prezenţă pitorească a fost cea a unui "tînăr" de 74 de ani, aflat la al 18-lea tur al României pe bicicletă! De fiecare dată cînd a trecut prin Sighişoara, a ţinut să fie în perioada festivalului, ştie el bine de ce! Drum bun mai departe, dle Tutunaru! În încheiere, cîteva date tehnice, care au farmecul lor: în prima zi s-au vîndut toate cele 7.000 de bilete puse la bătaie; în oraş au sosit 10.000 de persoane; pentru sîmbătă s-au pus în vînzare 12.000 de bilete, iar pentru duminică 10.000; în prima zi, cea de vineri, jandarmii au legitimat 136 de persoane, dintre care 51 au fost avertizate verbal; 5 conflicte/scandaluri au fost aplanate, iar 12 persoane dintre cele implicate au fost sancţionate conform Legii 161 (?); cuantumul amenzilor este de 500 lei noi; "recolta" gardienilor publici este mai modestă: 70 de "clienţi", 3 procese verbale, 20 de avertismente (toate datele sunt pentru prima zi). Situaţia este mult mai fericită decît anii trecuţi, mare parte din cei care provocau scandal absentînd acum sau cuminţindu-se, o dată cu înaintarea în vîrstă (?). De aceea, organizatorii se declară mulţumiţi, considerînd că au reuşit atragerea spre veritabila cultură a publicului. Pe scena folk de la baza cetăţii, au avut loc concerte cu "grei" precum: Florin Săsărman, Mircea Vintilă, Ducu Bertzi, Florian Pittiş, Adrian Ivaniţki, Nicu Alifantis.