România Liberă / iunie 2005
Cea de-a 62-a ediţie a Mostrei veneţiene debutează, pe 31 august, cu filmul hong-konghezului Tsui Hark Seven Swords şi se va încheia, pe 10 septembrie, cu Perhaps Love de Peter Ho-Sun Chan. Copertele nu sunt întîmplătoare, pentru că în acest an festivalul pune accentul pe cinematografia chineză.

O altă noutate o constituie puternicul contingent de filme americane care vor invada Veneţia, majoritatea (adică nouă din 11) fiind în premieră mondială. Ar justifica acest lucru dorinţa organizatorilor de a promova noi autori, noi tendinţe, noi talente? Rămîne de văzut. Cert este că vor veni la Veneţia cele mai proaspete filme ale lui Steven Soderberg (Bubble - în afara competiţiei), Abel Ferrara (Mary), George Clooney (aflat, cu Goodnight and Good Luck, la al doilea film) şi John Turturro (care, cu al treilea film în calitate de regizor, Romance and Cigarettes, a intrat direct în competiţie). Pentru Leul de Aur se mai bat Patrice Chéreau (cu Gabrielle), Pupi Avati (La seconda notte di nozze), Park Chan-wook (Chin-jeol-han Geum-ja-ssi), Terry Gilliam (The Brothers Grimm), Krszysztof Zanussi (Persona non grata), Fernando Meirelles (The Constant Gardener) sau Manoel de Oliveira (Espelho Magico).

În total, pentru Leul de Aur concurează 19 filme, juriul avîndu-l ca preşedinte pe Dante Ferretti. Din secţiunea Horizons fac parte multe documentare. România nu are în acest an nici o participare la Mostra de la Veneţia.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus