august 2005
Ibrahim Ferrer, prinţ al boleroului şi maestru al improvizaţiilor vocale care a cunoscut faima cu Buena Vista Social Club, a încetat din viaţă sâmbătă, 6 august la vârsta de 78 de ani.

Ibrahim Ferrer s-a născut la Santiago şi şi-a început cariera muzicală în anii '50 cu grupul Pacho Alonso. În 1997, a înregistrat primul sau album Toda Cuba Le Gusta, urmat de Buena Vista Social Club, album care l-a propulsat brusc în zona starurilor.

În perioada anilor 60-90 pentru a-şi câştiga existenţa, Ferrer a fost zidar, docher, lustragiu, constructor.

A fost un mare iubitor de câini, obişnuia să spună că are opt fii şi trei fete (referindu-se la câinii lui). Relaţia pe care a avut-o cu mama sa şi-a pus amprenta asupra sufletului său. Îşi amintea mereu de mama sa care a murit când el avea doar doisprezece ani şi spunea că, de fiecare dată când se gândeşte la ea, este foarte emoţionat. Până în ultima clipă a păstrat un baston sculptat care a aparţinut mamei sale şi i-a dedicat un fel de altar împodobit cu statuete de lemn, o combinaţie între animismul african şi religia catolică, cunoscută sub numele de santeria.

Ibrahim Ferrer a acompaniat în cariera sa mai multe staruri ale muzicii cubaneze: Chepin, Pacho Alonso şi Beny More. Modestia l-a caracterizat în aceste colaborări şi nu a avut niciodată pretenţii de lider: "Nu mi-a plăcut nici să dau ordine, nici să critic oamenii, detest să spun "nu" celor pe care îi iubesc.", se justifica el.

Primul album semnat de el Ibrahim Ferrer este o colecţie de bolero-uri din anii '40 cu influenţe ale anilor '60, înregistrat alături de Nick Gold, Juan de Marcos Gonzales şi Ry Cooder. O formulă căreia i se datorează nu numai succesul colecţiei Buena Vista Social Club, ci în egală măsură cel al albumelor Afro Cuban All Stars şi Ruben Gonzalez, trei titluri care au fost înregistrate în suită, în două săptămâni, cu câte douăzeci de ore de studio pe zi.

În 2000, Ibrahim Ferrer a câştigat primul său premiu Grammy, Best New Artist, premiu considerat o victorie a muzicii tradiţionale cubaneze. Acest premiu urma celui obţinut de albumul Buena Vista Social Club, premiat cu Grammy în 1998. Ibrahim Ferrer a fost de mai multe ori nominalizat la Latin Grammy.

El a lansat la începutul anului 2004 albumul Buenos Hermanos, albumul al cărui turneu de promovare l-a adus pe Ibrahim Ferrer în două concerte în România, pe 24 şi 25 aprilie 2004. La patru ani de la succesul proiectului Buena Vista Social Club, Ferrer revenea cu un album care depăşea albumul lui de debut. Ibrahim Ferrer era acompaniat pe acest album de o parte din vechea trupă de la Buena Vista Social Club, de duetul Cooder-tată / fiu şi combina câteva compoziţii proprii cu piese latino standard, rezultatul fiind un sound care nu te lăsa să stai pe scaun, chiar dacă erai puţin surd şi aveai două picioare stângi. De la primele acorduri, albumul te făcea să te simţi bine şi să uiţi toate grijile.

În ciuda sănătăţii şubrede, Ibrahim Ferrer (suferea în ultima perioadă de emfizem pulmonar), a continuat să înregistreze, să dea concerte şi să meargă în turnee. Dragostea sa pentru muzică l-a determinat să stea pe scenă până în ultimele săptămâni de viaţă.

Chitaristul Proiectului Buena Vista Social Club, Manuel Galban, spune cu mare durere în suflet că: "Am simţit că am pierdut un frate şi un bun colaborator".
Soţia lui Ferrer, Caridad Diaz, spune că Ibrahim a fost o persoană de admirat, nu numai un mare muzician, ci şi un tată şi un soţ nemaipomenit.

Deşi cu un debut la o vârstă înaintată, Ibrahim Ferrer are o discografie bogată.


Albume:
  1999 - Buena Vista Social Club Presents: Ibrahim Ferrer;
  2003 - Ibrahim Ferrer - Buenos Hermanos

Colaborari cu şi pe albume sau compilaţii:
  1997- Afro Cuban All Stars-A toda Cuba le gusta
  1997 - Buena Vista Social Club
  1998 - Buena Vista Social Club-Documentar
  1999 - Afro Cuban All Stars-Distinto Diferente
  1999 - Barbarito Torres-Havana Café
  2000 - Buena Vista Social Club Presents:Omara Portuondo
  2000 - Ruben Gonzalez-Chancullo
  2001 - Orlando Cachaito Lopez-Cachaito
  2001 - Gorillaz
  2002 - Orchestra Baobab-Specialist în all Styles
  2002 - Sierra Maestra-Rumbero Soy
  2003 - Teresa Caturia-Llego tete
  2004 - Modena Dura-Callejero
  2004 - Buena Vista Social Club Presents: Manuel Guajiro Mirabal

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus