martie 2015
Festivalul de filme făcute de adolescenţi SUPER, 2015
Până pe 20 aprilie 2015, tinerii pasionaţi din întreaga ţară sunt aşteptaţi să-şi trimită scurtmetrajul pentru a participa la cea de-a treia ediţie a singurului festival de filme făcut de şi pentru adolescenţi, SUPER.

Mulţi dintre cei care sunt acum în liceu urmează, poate, să ia peste câţiva ani premii la Cannes, Berlin sau Sundance, şi, cine ştie, poate un Oscar pentru film străin. Dar primul pas către toate acestea este SUPER. Adolescenţii care au între 14 şi 19 ani şi au regizat un film se pot înscrie la SUPER prin trimiterea materialului sau a unui link unde acesta poate fi vizionat şi a formularului standard la adresa de e-mail [email protected] sau ca mesaj către https://www.facebook.com/Superadolescentii. Iar dacă nu au regizat până acum un scurtmetraj, festivalul SUPER poate fi motivul pentru a începe cât mai curând.

Festivalul SUPER, ajuns la a III-a ediţie, va avea loc între 11 şi 14 iunie 2015, la Cinema Studio şi Cărtureşti. Ediţia 2015 va fi precedată de organizarea de către Asociaţia Vira, pe parcursul lunii mai 2015, a atelierului Primul meu film documentar, dedicat liceenilor. Asociaţia Vira a dezvoltat în ultimii trei ani un model de educaţie nonformală prin implicarea activă a tinerilor în problemele comunităţii şi în realizarea de filme documentare. Conex celor trei zile în care se vor proiecta filme, programul festivalului cuprinde şi o expoziţie de fotografie realizată de adolescenţi pasionaţi, dar şi o incursiune în cinematografie prin intermediul cursului de istorie a filmului susţinut de criticul de film Ileana Bîrsan.

"Mi se pare "Super" că există astfel de iniţiative, cred că acest festival oferă o mare şansă adolescenţilor care vor "să se afirme" şi să-şi proiecteze "their colorful minds" în scenariile filmelor la care lucrează. Având în vedere că este organizat în totalitate de adolescenţi, chapeau! E un eveniment inedit în lumea festivalurilor de film din România", ne-a declarat Alexa Cardaş, una dintre regizoarele adolescente care au participat la ediţia din 2014 a festivalului SUPER.

Creat la iniţiativa unui grup de liceeni, SUPER oferă adolescenţilor ocazia să-şi proiecteze propriile filme la un festival ce le este dedicat, să înveţe cum se face un film documentar şi să realizeze prima producţie de acest gen, precum şi să înveţe despre istoria filmului, în contextul absenţei unui curs extensiv de cinematografie în licee. Ediţia 2015 a SUPER nu ar fi putut avea loc fără sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Uniunii Cineaştilor din România şi Cărtureşti. Regulamentul complet pentru înscrierea scurtmetrajelor se găseşte pe pagina Facebook şi pe website-ul festivalului, www.superfestival.ro.

Despre Asociaţia Vira
Începând cu 2012, Asociaţia Vira desfăşoară proiecte de educaţie nonformală ce utilizează filmul documentar ca principală metodă de stimulare a creativităţii şi implicării civice în rândul tinerilor. Este vorba de ateliere de lucru cu sesiuni teoretice şi practice, multe incursiuni pe teren şi lucru în echipă. Toate acestea cu un scop bine definit: realizarea de către tineri a propriilor filme documentare. Atelierele organizate de Asociaţia Vira s-au desfăşurat în mai multe oraşe din ţară:
"Rulment - atelier de educaţie alternativă" | Bârlad 2012-2013 // "Filmat în comunitatea mea. Atelier de film documentar" | Bucureşti 2014 // "Primul meu film documentar" | Tulcea, 2014 // "Primul meu film documentar" | Sibiu, 2014


Cu mulţumiri partenerilor media ai festivalului SUPER: Caţavencii, Cinemagia, Radio România Cultural, Metropotam, Observatorul cultural, LiterNet, Sub25, AaRC, Re-forma, Revista Plic, Revista LZR, Şapte Seri, Movienews.ro, Regard, Le Petit Journal, Veioza Arte.

Facebook SUPER: https://www.facebook.com/Superadolescentii
Facebook VIRA: https://www.facebook.com/AsociatiaVira
Web-site: www.superfestival.ro



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus