aprilie 2015
EUROPAfest 2015
Caracterizat prin autenticitate, diversitate şi ţinută, EUROPAfest face parte din elita festivalurilor europene, contribuind cu fiecare ediţie la promovarea unei imagini pozitive a Romaniei în întreaga lume.
 
Singurul festival din Europa care reuneste 4 genuri muzicale - jazz | blues | pop | clasic revine în 2015 cu concerte de excepţie. Sub sloganul It's all about live quality music!, EUROPAfest prezintă în perioada 14-23 mai 2015, peste 300 de artişti din 45 de ţări - Europa, dar şi invitaţi speciali din SUA, Australia, China sau Japonia.
 
Din 2005 EUROPAfest se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Casei Regale din România
 
În fiecare an festivalul aduce ceva nou. În 2015, pentru prima dată în istoria sa, EUROPAfest îşi va deschide porţile cu un dublu Opening Concert - Bucureşti | Sibiu. Astfel, pe 14 mai 2015, publicul din două oraşe culturale reprezentative va asista, începând cu ora 19:00, la un concert de excepţie. Dacă pe scena Teatrului Excelsior se vor auzi acorduri de blues şi jazz, cu Turn On / Finlanda şi Hot Club de Bucharest / România, având-o ca solistă pe Raluca Stoica, pe scena Sălii Thalia din Sibiu va avea loc un concert simfonic cu laureata EUROPAfest, Momoka Masuda din Japonia alături de orchestra Filarmonicii din Sibiu.
 
Următoarele zile aduc o agendă plină - concerte, concursuri internaţionale, recitaluri, jam sessions, sesiuni de autografe, workshopuri, pentru ca totul să culmineze cu Concertul de Gală din 23 mai 2015. Evenimentele EUROPAfest se desfăşoară în locaţii diferite din Bucureşti şi Sibiu, pentru a da posibilitatea manifestărilor paralele: Teatrul Excelsior, Teatrul Odeon, Sala Auditorium - Institutul Cervantes, Institutul Italian, Sala Arcub, Sala Thalia, Sala Rossini, Sala Enescu, Sala Berlioz, Ibis Caffe L'Estaminet şi Athenee Palace Hilton.
 
Directorul festivalului, Luigi Gageos, declară "Fiind muzician, am creat EUROPAfest cu pasiune şi credinţă în reuşită. Timp de 22 de ani am oferit publicului un festival care se remarcă prin profesionalism, muzică de calitate şi eleganţă. EUROPAfest reuşeşte an de an să aducă un aer de prospeţime în peisajul evenimentelor din România, păstrandu-şi totodată nota de rafinament". 
 
Festivalul este o gură de aer proaspăt în contextul destul de plat pe care îl oferă piaţa de evenimente culturale din Bucureşti, unde publicul primeşte de obicei doar ceea ce se vinde. Punând accentul pe calitate şi mai puţin pe comercial, jmEvents, organizatorul festivalului, încurajează apropierea tinerilor de muzica bună oferind intrarea liberă studenţilor, în limita locurilor disponibile. 
 
Cele 10 zile de EUROPAfest sunt pline de evenimente atractive, încât e greu să bifezi doar unul singur! De aceea, organizatorii te aşteaptă să li te alături pentru a sărbători muzica bună. 
 
Detalii despre concerte şi bilete se găsesc pe site-ul www.jmEvents.ro.
 
Informaţii suplimentare şi fotografii: jmEvents.ro | [email protected] | 0720.31.61.62
Facebook EUROPAfest: www.facebook.com/EUROPAfest.Bucharest
 
Agenda EUROPAfest 2015
Bucureşti, Sibiu 14 - 23 mai
 
Agenda EUROPAfest reuneşte 10 evenimente
Cele mai apreciate evenimente care se desfăşoară sub umbrela EUROPAfest sunt:
 
 14 mai | dublu Opening Concert - Bucureşti & Sibiu
Zilele de muzică bună încep cu armonie, fast, exuberanţă şi atmosferă electrizantă. Momente de răsfăţ, interpretări inedite şi originale, invitaţi speciali, proiecţii şi prezentări atractive.
 
 16-23 mai | Bucharest International Jazz Competition 
Cotat de BBC intre primele 3 concursuri de jazz din Europa, Bucharest International Jazz Competition, introdus pe agenda EUROPAfest în anul 2007 a înregistrat încă de la prima ediţie un succes răsunător - 30 trupe din 25 de tări. Sub sloganul "100% jazz and more" evenimentul invită publicul să descopere concepte inedite şi cei mai buni muzicieni de jazz ai momentului, "creme de la creme" ai noii generaţii din toate colţurile lumii. Concertele sunt secondate de jam sessions şi workshopuri cu specialişti internaţionali. Anul acesta au intrat în Semifinală 15 trupe de jazz din tot atâtea ţări. Concursul promite publicului român jazz de calitate, seri amprentate de originalitate, vitalitate, surprize şi combinaţii inedite.
 
 16-23 mai | Jeunesses International Music Competition Dinu Lipatti - vioară
Cel mai puternic concurs din regiune, atât ca număr de participanţi, cât si ca nivel profesional, JIMCDL are misiunea de a descoperi şi promova noile stele ale muzicii clasice. Desfăşurat anual din 1994, alternativ pentru pian, vioară, flaut, clarinet şi compoziţie, evenimentul prezintă o varietate de "şcoli de muzică", oferind un spaţiu al schimburilor de idei şi experienţa unei competiţii deschise, obiective într-un mediu artistic interactiv. Evenimentul oferă artiştilor vizibilitate şi suport într-un moment în care a alege muzica clasică reprezintă o provocare. În 2015 concursul înregistrează 107 violonişti din 40 de ţări, număr aproape dublu faţă de orice concurs internaţional de vioară derulat la noi în ţară, ceea ce arată că JIMCDL este no. 1 în România. Atât cei deja îndrăgostiţi de muzica clasică, cât şi cei care decid să o descopere la EUROPAfest, îi pot cunoaşte pe viitorii mari clasici internaţionali.
 
 15-22 mai | Caffe Festival Ibis
Cu un concept interesant, EUROPAfest - Caffe Festival aduce concerte spectaculoase în spaţii neconvenţionale. Prezenţe muzicale consacrate, dar şi din noua generaţie, vor susţine concerte de jazz, blues şi jam sessions în mijlocul publicului. Locaţia de tradiţie a evenimentului este Caffe Ibis L'Estaminet, unde publicul va beneficia şi de un pachet special, fiecare intrare incluzând şi o băutură la alegere.
 
18 - 22 mai | Workshopuri 
Punctul de atracţie pentru public îl reprezintă workshopul-eveniment condus de apreciata Margareta Pâslaru. De asemenea, vor avea loc ateliere de jazz şi vioară pentru muzicieni.
 
 23 mai | Gala EUROPAfest
Un eveniment de ţinută, o seară în care publicul are ocazia să reîntâlnească cele mai apreciate prezenţe din festival. Punctul culminant al festivalului oferă decernări de premii, speech-uri ale invitaţilor speciali, momente de muzică bună şi atmosferă. Cu această ocazie are loc şi decernarea Diplomei de excelenţă pentru susţinerea culturii, acordată de Casa Regală. 
 
Mesajul Alteţelor Lor Regale 
Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu
Festivalul Internaţional de Muzica EUROPAfest 2015
 
"Au trecut zece ani de când am acordat Patronajul nostru Festivalului Internaţional de Muzică EUROPAfest. Ne bucurăm că Bucureştiul devine, an de an, graţie EUROPAfest, capitala europeană a muzicii de toate vârstele şi genurile, de la clasic la jazz, blues şi pop. Ne gândim cu încredere în viitor şi suntem mândri că EUROPAfest onorează, neîntrerupt, de douăzeci şi doi de ani încoace, talentul, creativitatea şi diversitatea tinerilor muzicieni de pe toate meridianele globului. Adresăm felicitările noastre pentru toţi aceşti ani, plini de realizări, ai Festivalului."
 
Margareta, 
Principesa Moştenitoare a României 
 
Radu,
Principe al României

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus