aprilie 2015
fabriKA
Distins de curând cu Premiul LUX MUNDI în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural 2015, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români pe plan mondial, coregraful Gigi Căciuleanu pregăteşte o nouă premieră: fabriKa. Spectacolul va avea primele reprezentaţii în 22 şi 23 aprilie 2015, începând cu orele 20:00 la Teatrul Mic.

"Fabrica (ae), în latină, înseamnă felul în care un lucru este făcut. Iar Faber (bri), tot în latină, înseamnă meştesugar. În ceea ce mă priveşte, arta mişcării, dansul, presupune o dublă fabrică: cea a minţii înainte de a deveni o uzină a corpului.

Cu fabriKa mi-am propus să creez o piesă în care dinamica să aibă rolul principal. O serie de variaţii pe tema transformărilor energetice şi emoţionale atât din corpul uman cât şi din interiorul unui grup de oameni în "stare de dans". Ritmarea şi organizarea mişcării extinzându-se de la pulsarea corpurilor la cea a spaţiului. Cu o muzică ce aparţine tânărului compozitor franco-camerunez: Manuel Wandji. Un montaj realizat cu o selecţie din 7 din albumele sale.

Faptul că Omul a creat Maşina după chipul şi asemănarea sa, mă duce la ideea că o uzină, o fabrică, este concepută după modelul unui organism viu.

În construcţia coregrafiei mele, plec de la trei idei:
Grupul uman văzut ca o maşinărie
"Maşina" corpului imaginată ca un angrenaj prins în fina şi complicata pânză de păianjen a relaţiiilor dintre membrii unui grup dat
Fiecare relaţie dintre indivizii-angrenaje fiind concepută ca un organism în sine (şi de sine stătător) cu caracter şi caracteristici, cu dinamică, bagaj emotional şi spaţialitate proprii.

Spaţiul devine deci unul din actorii piesei:

Orice corp prin însăşi prezenţa sa în spaţiu, îl determină şi îl decupează pe acesta. Cu atât mai mult o va face prin mişcările sale oricât de mici sau simple ar fi acestea. Spaţiul divizându-se astfel în mai multe spaţii: cel dintre persoane, cel din afara lor, cele aflate între corp şi fiecare dintre componentele sale, etc.

Aceste diverse spaţii devin la rându-le nişte entităţi extra-corporale, de sine stătătoare, căpătând o definire şi o identitate proprii.
Prin mişcarea corpurilor, aceste spaţii se comprimă sau se dilată, se diluează unul într-altul sau se mărunţesc...
Într-un cuvânt: "dansează", compunând, cu fiecare mişcare sau gest, o coregrafie adiacentă sau paralelă cu cea a corpului vizibil.

Raportul dintre "ceea ce se vede" şi "ceea ce nu se vede" fiind asemănător aceluia dintre "gol" şi "plin" din arta caligrafiei, sau dintre materia propriu-zisă (marmură, bronz, lemn) şi porţiunile de "vid" din interiorul sculpturilor unui Henri Moore.

Cred că numai un corp care gândeşte poate fi într-adevăr un corp frumos. Apt a se exprima în modul cel mai complet posibil. Iar energia poetică, cea a metaforei şi a emoţiei, reprezintă pentru mine un aliment esenţial al dinamicii corporale.

Cu mişcări ce se conjugă precum verbele, în timp ce corpul şi părţile acestuia se declină aşa cum o fac substantivele şi adjectivele. Creînd acorduri (sau dezacorduri!) ca în muzică. Şi rezolvând probleme cum o face matematica.

Organizarea coregrafiei fiindu-mi nu numai Artă dar şi Meştesug, un metisaj, printre altele, între geometrie şi gramatică, arhitectură şi orchestraţie, sculptură şi strategie de joc...

Adică, într-un cuvânt, şi în sensul nobil al acestuia: o adevărată fabrică.

Dacă ascultaţi o sonată pentru pian veţi avea o anumită percepţie, veţi resimti o anume doză de emoţie, proprie fiecăruia. Care se va schimba sau completa în momentul în care aţi avea curiozitatea să vă uitaţi în interiorul pianului în timp ce se execută sonata, pentru a constata complicatul joc, pur mecanic, al "ciocănelelor" percutând corzile instrumentului - cu precizia unei maşinării de uzină.

Aceste câteva aspecte au constituit aria mea de preocupări în timp ce compuneam fabriKa."
Gigi Căciuleanu


Gigi Căciuleanu Romania Dance Company are în componenţă unii dintre cei mai talentaţi tineri artişti: Galina Bobeicu, Bianca Bor, Georgiana Dobre, Radu Domşa, Andrei Iancu, Andrew Lupu, Silviu Mititelu, Irina Ştefan, Răzvan Stoian, Irina Strungăreanu, Vlad Troncea şi Ana Maria Vişan.
Spectacolul fabriKa este produs de Fundaţia Art Production în parteneriat cu Teatrul Mic.
Sponsor al Gigi Căciuleanu Romania Dance Company - JTI
Pagina oficială de facebook: https://www.facebook.com/ArtProductionFoundation?fref=photo
Biletele se găsesc la Teatrul Mic, în reţeaua Eventim (magazinele Orange, Vodafone, Germanos, Domo, librăriile Cărtureşti, Humanitas) şi online pe www.eventim.ro.
Regia: Gigi Căciuleanu Cu: Galina Bobeicu, Bianca Bor, Georgiana Dobre, Radu Domşa, Andrei Iancu, Andrew Lupu, Silviu Mititelu, Irina Ştefan, Răzvan Stoian, Irina Strungăreanu, Vlad Troncea, Ana Maria Vişan

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus