aprilie 2015
Vineri, 24 aprilie 2015, între orele 19.00 - 04.00, cu ocazia Nopţii Albe a Galeriilor 2015, vă aşteptăm la Galeria Posibilă pentru a "răsfoi" expoziţia de cărţi de artist pregătită de Antoine Lefebvre, unde aveţi ocazia să multiplicaţi propria copie a cărţilor expuse.

 
 
Sâmbătă, 25 aprilie 2015, de la ora 17.00, Antoine Lefebvre prezintă proiectul La Bibliotheque Fantastique într-o discuţie necesară despre cartea de artist şi despre echivalenţa dintre producţia de carte, editură personală şi procesul artistic ca atare. 
 
La Bibliotheque Fantastique, Antoine Lefebvre
 
Expunerea cărţii de artist reprezintă una din principalele noastre preocupări în scopul de a lărgi şi diversifica căile prin care ideile circulă în spaţiul artei contemporane. Dezvoltând un interes pentru cartea de artist tipărită, împreună cu "Cele Mai Frumoase Cărţi", l-am invitat pe tânărul artist francez Antoine Lefebvre să ne prezinte proiectul său care se remarcă tocmai prin implicarea activă, atât în concept cât şi la nivel expoziţional, a publicaţiei de artist. În anul 2009, el a iniţiat proiectul La Bibliotheque Fantastique, o editură virtuală de cărţi care pot fi descărcate şi printate gratuit ca publicaţii DIY (Do-It-Yourself). Prin prezentarea proiectului ne dorim atragerea atenţiei către un nou mijloc de comunicare, direct şi democratic în ceea ce priveşte relaţia dintre vizitator-participant şi obiectul de artă.

Conceptul proiectului La Bibliotheque Fantastique tematizează cartea ca mediu, examinând totodată limitele sale. Instalaţia ce rezultă în cadrul expoziţiilor are un caracter istoric şi documentar aducând împreună artişti ai secolului 20 şi contemporani. Mai mult, expoziţia concepută de Antoine Lefebvre poate fi considerată o teoretizare vizuală a cărţii de artist ca mediu.
 
Biblioteca de la galerie, Serioja Bocsok
 
Din anul 2011, Galeria Posibilă a iniţiat o platformă culturală în cadrul căreia, în fiecare an, invităm artişti să fie curatorii unei biblioteci ce reflectă tema lor de cercetare curentă. Anul acesta, artistul invitat este Serioja Bocsok, a cărui selecţie personală urmăreşte tema peisajului în fotografia contemporană.

Cărţile achiziţionate şi puse la dispoziţia publicului în biblioteca Galeriei Posibilă sunt, în mare parte, cărţi de artist, fotografie şi teorie de peisaj, precum şi alte publicaţii necesare artiştilor. Prin intermediul bibliotecii ne dorim, pe de o parte, crearea unui public cunoscător şi pasionat de carte de artă, dar şi o informare generală asupra unui mediu mai puţin cunoscut şi promovat precum fotografia.

Fiecare ediţie a proiectului s-a bucurat de susţinere financiară. Cei care au sprijinit proiectul până acum sunt Institutul Cultural Român, The Ratiu Charitable Foundation si persoane private.

Identitatea vizuală a acestui proiect este realizată de desenul artistului Dan Perjovschi.
 
De asemenea, în noaptea de 24 aprilie 2015, Galeria Posibilă găzduieşte expoziţia tinerelor artiste Diana Miron şi Marina Oprea, We're all in this together. Lipsa intimităţii în mijloacele de transport în comun nu împiedică transformarea acestora în  "sufragerii personale". Călătorind, suntem martori ai unor conversaţii surprinzător de intime, fiind în egală măsură ascultători şi ascultaţi.
 
Alexandra Mihali, curator

Galeria Posibilă
6, Popa Petre, 020804 Bucureşti
tel. +40 21 2117933
mobil +40 726 363634
[email protected]
www.posibila.ro

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus