România Liberă / august 2005
Artişti şi formaţii de elită ale muzicii, printre care The King's Consort şi Schubert Ensemble, vor participa la ediţia din acest an a Toamnei muzicale clujene, care se va desfăşura între 6 şi 23 septembrie, la Cluj-Napoca.

Organizarea unei manifestări de o asemenea anvergură este posibilă în urma unui parteneriat cu organizatorii Festivalului Internaţional George Enescu.

Alături de The King's Consort şi Schubert Ensemble, la Cluj vor mai veni, printre alţii, Cvartetul Filarmonicii din Viena, dirijorul francez de origine rusă Misha Katz, dar şi laureaţii Festivalului Internaţional George Enescu şi dirijorul Cristian Mandeal.

Formaţia The King's Consort este una dintre cele mai cunoscute orchestre de instrumente de epocă din Europa. Fondate în 1980, orchestra şi corul au avut turnee pe cinci continente şi au cîntat în aproape fiecare ţară din Europa, Japonia, Hong-Kong şi Orientul Îndepărtat, la fel în America de Nord şi de Sud. Cu 90 de CD-uri înregistrate şi peste un milion vîndute, The King's Consort este una dintre orchestrele de instrumente istorice cu cele mai multe înregistrări. Liderul trupei, Robert King, este considerat unul dintre cei mai buni dirijori britanici ai generaţiei sale.

În concertul de la Cluj, care va avea loc pe 19 septembrie, muzicienii de la The King's Consort vor veni cu o surpriză pentru melomani - Integrala Concertelor Brandenburgice, de J.S. Bach.

Schubert Ensemble din Londra este una din formaţiile cele mai importante de muzică de cameră pentru pian şi coarde. Fondat în 1983, ansamblul a devenit o prezenţă familială pe scenele lumii, din New York pînă la Tokyo. Avînd în mod regulat peste 60 de concerte pe an, ansamblul a interpretat în peste 40 de ţări, apărînd frecvent la marile festivaluri şi în marile săli de concerte din Marea Britanie. Ansamblul a înregistrat peste 12 CD-uri, cu lucrări de Schubert, Schumann, Hummel, Fauré, Brahms ori Mendelsohn.

Directorul Filarmonicii "Transilvania", Dorina Mangra, susţine că cel mai important eveniment al Toamnei muzicale clujene este revenirea la Cluj a dirijorului Cristian Mandeal, care va conduce Concertul de închidere, din 23 septembrie.

Ediţia din acest an a Toamnei muzicale clujene marchează şi împlinirea a 50 de ani de activitate a Filarmonicii Transilvania.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus