Jessica Chastain (Interstellar, Zero Dark Thirty, The Tree of Life, The Help) este Miss Julie, o tânără aristocrată care, într-o noapte de vară din Irlanda anului 1880, lasă la o parte constrângerile sociale şi începe să flirteze cu valetul tatălui său, Colin Farrell (In Bruges, Total Recall, Phone Booth, Minority Report, The Recruit). Miss Julie, regia Liv Ullmann, intră de vineri, 24 aprilie 2015, în cinematografele din România, distribuit de Independenţa Film.
Durata: 129 min.
Interstelara Jessica Chastain, fost agent CIA, acum Miss Julie
"Pentru rolul lui Miss Julie a fost de-ajuns s-o întâlnesc o dată, în Los Angeles, pe Jessica Chastain, ca să-mi dau seama că suntem amândouă pe aceeaşi lungime de undă", spune regizoarea norvegiană Liv Ullmann.
Născută în California, SUA, Jessica Chastain şi-a început cariera de actriţă încă din copilărie, cu ajutorul unei burse oferite de actorul Robin Williams. Cariera de tinereţe s-a împărţit între New York şi Los Angeles, respectiv teatru, film şi televiziune. Anul 2011 s-a dovedit unul dintre cei mai prolifici. Jessica a fost nominalizată şi chiar a câştigat un număr important de premii, inclusiv o nominalizare pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar la Oscar pentru rolul din The Help şi pentru Gucci Prize la Veneţia. Celelalte nominalizări au fost pentru: The Tree of Life, unde a jucat alături de Sean Penn şi Brad Pitt, Take Shelter, The Debt, Texas Killing Fields, Coriolanus, toate datate 2011.
În 2013, Jessica Chastain obţinea Globul de Aur pentru rolul din Zero Dark Thirty (2012), film în regia lui Kathryn Bigelow care a luat Oscar-ul pentru sunet şi a fost nominalizat la încă patru secţiuni: Cel mai bun film, Cea mai bună actriţă în rol principal - Jessica Chastain, Cel mai bun scenariu original, Cel mai bun montaj. În film, Jessica juca rolul unui agent CIA care trebuie să-i interogheze pe cei arestaţi cu suspiciunea de colaborare cu Al Qaeda şi implicare în atacurile de la 9/11. În urma acestei îndelungate anchete, pe baza informaţiilor obţinute, o trupă Navy SEAL reuşeşte să-l lichideze pe Osama Bin Laden.
Cea mai recentă apariţie a Jessicăi într-un film de Oscar (Cele mai bune efecte vizuale) - regia Christopher Nolan, cu Matthew McConaughey, Anna Hathaway şi Michael Caine - a fost anul trecut în Interstellar (2014).
În 2016, o veţi putea vedea pe Jessica Chastain în rolul lui Marilyn Monroe în filmul Blonde, în regia lui Andrew Dominik.
"Mă ruşinez extrem de uşor. Încă mă simt stingherită chiar şi atunci când oamenii îmi cântă La mulţi ani", spune actriţa într-un interviu mai vechi. "Eu nu sunt genul de fată pe care o vezi căţărată pe masă prin cluburi. Pe mine ai să mă vezi stingheră, într-un colţ, încercând să nu trezesc atenţia. Eu plimb câinele, cânt la ukulele, gătesc. Nu merg la petreceri monstru, sunt timidă. În liceu, chiuleam ca să merg în parc şi să citesc Shakespeare, în timp ce toţi colegii mei fugeau să bea şi să fumeze."
"Imediat după apariţia lui The Tree of Life (2011) am tot auzit făcându-se strategii pentru viitorul carierei mele. Şi am luat atunci o decizie: aceea de a nu face nimic pe baza unor strategii. Dacă n-aş continua să mă supun la provocări, chiar cu riscul eşecului, n-ar mai avea niciun farmec să fiu actriţă. Eu nu sunt un actor ca să fiu o celebritate. Iau fiecare rol ca pe un master class. Şi da, e posibil să înregistrez şi câte un eşec. Şi e ok. Pentru că de fiecare dată când greşeşti, înveţi ceva".
Irlandezul Colin Farrell, valetul chipeş şi instruit, dar aspru şi grosolan
"Rolul lui Colin Farrel este rolul cuiva care îşi neagă soarta de servitor, dar este incapabil să-şi depăşească limitele, prin felul în care se comportă, merge, vorbeşte sau prin felul în care se controlează", spune regizoarea filmului Miss Julie. "Vedem un bărbat care visează să avanseze pe scara socială, şi care face tot posibilul pentru a-şi atinge ţelul. Dar nu are această posibilitate deoarece, chiar dacă el nu-şi dă seama, acest rol îi este predestinat."
Născut în 1976, în Dublin, Irlanda, Colin Farrell devine cunoscut în filmul de dubut al lui Tim Roth, The War Zone, în 1999. Faima sa la Hollywood creşte odată cu rolul din Tigerland (2000), al lui Joel Schumacher. În 2001 îl joacă pe banditul Jesse James în American Outlaws, apoi are rolul principal în Phone Booth (2002), în regia aceluiaşi Joel Schumacher. În acelaşi an a jucat alături de Bruce Willis (şi Marcel Iureş) în Hart's War şi în Minority Report, în regia lui Steven Spielberg, cu Tom Cruise.
Între 2004 şi 2007 a colaborat numai cu cineaşti celebri la Hollywood, anul şi regizorul: Oliver Stone (Alexander, 2004), Terrence Malick (The New World, 2005), Michael Mann (Miami Vice, 2006), Woody Allen (Cassandra's Dream, 2007).
În 2009 a primit Globul de Aur pentru Cel mai bun actor în comedia In Bruges. Recent l-aţi putut vedea jucând în comedia Seven Psychopats (2012), cu Woody Harrelson şi Christopher Walken, precum şi în Saving Mr. Banks, cu Emma Thompson şi Tom Hanks.
Încă din copilărie, Colin Farrell îl are drept idol pe Al Pacino, alături de care ajunge să joace în 2003, în The Recruit, roluri opuse. "E îngrozitor să trebuiască să joci alături de o legendă", spunea Farrell după filmări. De partea cealaltă, Al Pacino, care joacă rolul unui veteran CIA care recrutează un tânăr, spunea despre partenerul său mai tânăr: "este cel mai bun actor din generaţia sa".
Există chiar o melodie pe care cântăreţul francez Cedric Gauthier i-a dedicat-o actorului. Aceasta se numeşte I Wanna Be Colin Farrell.
Când a aniversat 34 de ani (adică în 2010) a anunţat că s-a lăsat de fumat. "Fumam un pachet pe zi şi eram atent la fiecare fum tras", spune el. Colin le-a scris ţigărilor chiar şi o scrisoare de adio. De atunci nu s-a mai apucat niciodată de fumat. De asemenea, Colin Farrell suferă de insomnie cronică încă de la vârsta de 12 ani.
"Faptul că sunt irlandez reprezintă foarte mult din ceea ce sunt. Şi chestia asta o port cu mine peste tot", spunea Farrell la un moment dat într-un interviu. "Nu mă grăbesc să ajung nicăieri, nu am niciun plan în mod special. Nu am o hartă. După părerea mea, în branşa asta, dacă ai avea aşa ceva, te-ai distruge de unul singur".
-------------------------------------
Miss Julie este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase.
Independenţa Film a distribuit pelicule ca Mommy, Deux jours, une nuit, La grande bellezza, Nymphomaniac, La Vie d'Adèle, The Hunt, Amour, Trainspotting, Amélie, Melancholia, Todo sobre mi madre, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.
--------------------------
Referinţe online:
Independenţa Film - pe Facebook // Independenţa Film - site oficial // Independenţa Film - pe YouTube
(Credit foto: WildBunch; Fotografia cu Liv Ullman - credit foto: Ida Meyn)