Cum toate lucrurile bune sunt în număr de trei, putem spune că a fost şi Stufstock 3... Aşa cum anticipam, lucrul bun a fost selecţia formaţiilor care au cîntat, afişul festivalului fiind cel mai valoros şi mai încărcat de pînă acum. Punctul de atracţie ar fi fost, atunci cînd am plecat spre Vama Veche, basarabenii Zdob şi Zdub (invitaţi din afară?), care cîntau aici pentru prima oară; dacă nu au putut salva Basarabia, ci doar muzica ei, măcar să încerce să salveze ce a mai rămas din Vamă (?).
Partea proastă, şi trebuie s-o spunem încă de la început, este că, după doi ani, la halul de degradare în care a ajuns Vama, nu ştiu ce-a mai rămas de salvat. De la primul Stufstock încoace toată lumea e de acord că balamucul a luat proporţii catastrofice; aglomeraţia şi mizeria sunt de neoprit. Grav este că însăşi miza festivalului pare din ce în ce mai îndepărtată şi devine inconsistentă, din moment ce tocmai acest festival este acuzat că a amplificat debandada, iar formaţia care, an de an, are cel mai mare succes la public (Tudor Chirilă Band) este considerată de mulţi ca fiind la originea acestei involuţii. Cum spuneam şi vineri, tot ceea ce puteam spera era ca pe timpul celor două zile să nu plouă şi festivalul să nu se transforme într-un... Mudstock, iar fatalitatea a făcut că tocmai asta s-a întîmplat!
Să spunem ceva şi despre artiştii care au cîntat. Mare şi meritat succes a avut, pe scena B, Semnal M, formaţie înscrisă pentru totdeauna în inima noastră; dacă, din nefericire, Iuliu Merca nu mai este printre noi, spiritul acestui mare muzician este dus mai departe de către colegii săi într-un mod admirabil. Nu putem niciodată să ne bucurăm de ajuns de concertele a trei dintre cele mai valoroase proiecte din întreaga istorie a muzicii româneşti: Kumm, Urma şi Blazzaj. Nici de această dată admirabilii artişti nu s-au dezminţit. Recitalul Blazzaj a fost, de altfel, unul dintre vîrfurile festivalului, un admirabil exemplu de muzică inteligentă şi profesionalism. Cu o seară înainte, pe scena mică doi dintre componenţi, Cristina Pădurariu şi Horia Crisovan, surprinseseră auditoriul cu un recital în care făcuseră piese de rock alternativ de nerecunoscut, cîntîndu-le în maniera standardelor de jazz! Ţapinarii au ţapinat temeinic ca de obicei, Zob şi-au făcut "zob" auditoriul căzut în admiraţie, iar Zdob şi Zdub au făcut o mare de oameni să danseze şi să se simtă mîndri că sunt români (?).
În a doua seară, lumea s-a strîns ciorchine la... Vama Veche, trupa. Tudor Chirilă a apărut cu un tricou inscripţionat cu "Ghiertzoi" şi, ţinînd cont că majoritatea celor care au venit şi-au plecat imediat după aceea era făcută din gherţoi, a avut mare succes la public. Poate acest mare talent, care practic a definit o întreagă generaţie prin cîntecele sale, să spună orice, dar un turneu ca "Hai să visăm sub apă" înseamnă, în cel mai bun caz, o încremenire în proiect.
A venit apoi rîndul clujenilor Luna Amară, alţi muzicieni care au devenit purtătorii de cuvînt ai generaţiei lor, cu un recital excelent, cu cîteva piese noi, de pe iminentul album nr. 2, în faţa unui public bun cunoscător al muzicii lor. Din păcate, alţi muzicieni de excepţie, proiectul Urma, au fost "sabotaţi" de ploaie. Ca la Woodstock, puţinii fani fideli au rămas în picioare, bucurîndu-se de rafinatele acorduri. Nu acelaşi lucru s-a putut întîmpla la scena B, unde ploaia a intrat în aparatură şi a întrerupt desfăşurarea concertului, formaţiile Margento, Defect şi Aria Urbană rămînînd pe dinafară! Spre dimineaţă, Andy Ghost şi Altar, cu energia binecunoscută, au mai salvat puţin faţa Stufstockului în faţa celor care au rezistat pînă atunci.
Aspecte precum organizarea şi sonorizarea defectuoase nici nu mai au importanţă, făcînd parte dintre eternele "păcate" româneşti. Îi propunem lui Mircea Toma pentru următoarea ediţie următoarele variante: sau să facă un festival de muzică serios, cu n-şpe scene (electro, metal, jazz...), cu brăţări, cu evenimente conexe ş.a.m.d., unde vrea el şi pe ce idee vrea el, sau să se oprească la rotunda cifră 3. Cu alte cuvinte, "Stufstock 4 va fi cu intrare sau nu va mai fi deloc!".