iunie 2015
Organizatorii Festivalului International de Literatură şi Traducere (FILIT) anunţă suspendarea, în semn de protest, a celei de-a treia ediţii a manifestării, care ar fi urmat să aibă loc în perioada 30 septembrie - 4 octombrie 2015. Motivele pentru care am fost nevoiţi să ajungem la această decizie sunt, pe scurt, următoarele:

Încercările repetate de a confisca politic festivalul, care s-au intensificat inacceptabil în ultima perioadă; considerăm că ingerinţa politicului în cultură, în sensul instrumentalizării acesteia, obligă la reacţii radicale precum cea de faţă;

Continua denigrare şi tentativele insistente de decredibilizare a membrilor echipei organizatoare, a colaboratorilor şi, în unele cazuri, chiar a invitaţilor, ajunse, în ultima săptămână, la nivelul unei campanii sistematice de defăimare. Suntem o echipa matură, responsabilă, care a creat un concept de succes internaţional şi a gestionat profesionist două ediţii, şi tocmai aceste aspecte ne obligă la a sancţiona public, printr-un gest ferm, asemenea practici;

Permanenta hărţuire instituţională care a îngreunat în mod semnificativ derularea proiectului, încă de la prima ediţie;

Atmosfera tensionată de dispute politice locale, imprevizibilitatea instituţională, birocratizarea excesivă şi legislaţia rigidă, care nu sunt deloc propice dezvoltării de proiecte solide, profesioniste, pe termen lung.

Ne exprimăm regretul în faţa celor peste o sută de invitaţi care au confirmat deja prezenţa la ediţia a treia, în faţa partenerilor noştri instituţionali (ambasade, institute culturale, edituri, agenţi literari, festivaluri internaţionale) şi, nu în ultimul rând, în faţa publicului festivalului, care, prin prezenţa extrem de numeroasă la precedentele două ediţii, a arătat că Iaşiul merită din plin, din acest punct de vedere, să fie gazda unor asemenea evenimente.

Regretăm faptul că acestui public nu i se mai oferă prilejul, din motivele expuse deja, de a întâlni şi în 2015 nume importante ale literaturii mondiale, precum György Konrád, Frédéric Beigbeder, Jean Rouaud, Evgheni Vodolazkin, Mihail Siskin - pentru a-i aminti doar pe câţiva dintre scriitorii străini care şi-au dat deja acceptul de participare la ediţia a treia a FILIT. De asemenea, suntem nevoiţi să întrerupem discuţiile, deja avansate, cu alţi scriitori recunoscuţi la nivel mondial, printre care şi Dario Fo, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură.

Echipa FILIT a arătat că se poate construi un proiect de relevanţă europeană la Iaşi, dar nu este dispusă să facă asta oricum. Demnitatea umană, profesionalismul, libertatea de expresie şi, în acest context, independenţa politică sunt valori pe care le considerăm extrem de importante şi la care, evident, nu putem accepta să renunţăm.

Considerăm însă că suspendarea ediţiei a treia a FILIT, o decizie deloc confortabilă, rămâne unul dintre puţinele moduri prin care putem protesta în mod credibil împotriva minciunii şi manipulării grosolane. Ne dorim totodată ca în acest fel să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că amestecul politicianismului în cultură, la orice nivel, are efect distructiv.

Primele două ediţii ale FILIT au avut parte de un succes răsunător. Dimensiunea cu adevărat internaţională a festivalului, profesionalismul organizării evenimentelor, invitaţii de primă mână, interesul extraordinar al unui public tânăr pentru literatură au fost doar câteva dintre aspectele apreciate de invitaţii şi participanţii la FILIT, aspecte remarcate şi de către presa internaţională. Cotidianul spaniol El País a declarat că FILIT "este deja, la prima sa ediţie, cel mai important festival literar din Europa de Est", iar Frankfurter Allgemeine Zeitung a apreciat ca "un eveniment literar de asemenea anvergură şi de o asemenea croială europeană n-a mai existat vreodată în România". De asemenea, recunoaşterea anvergurii internaţionale a evenimentului a venit şi din partea Comisiei Europene, ediţia din 2014 a festivalului desfăşurându-se sub patronajul Reprezentantei Comisiei Europene în România.

La cele două ediţii organizate până acum, FILIT s-a bucurat de prezenţa unor nume mari ale literaturii precum Herta Müller (Germania, Premiul Nobel pentru Literatură, 2009), David Lodge (Marea Britanie), Guillermo Arriaga (Mexic), François Weyergans (Franţa, Premiul Goncourt), Andrei Kurkov (Ucraina), Norman Manea (România), Mircea Cărtărescu (România) etc. Calitatea manifestărilor din cadrul FILIT a atras, până acum, peste 60.000 de participanti, mai ales tineri.

BIROUL DE PRESĂ FILIT IAŞI

1 comentariu

  • Cine?
    Dinca Adrian, 26.06.2015, 18:57

    Eu, unul, nu inteleg cine incearca politizarea, cine denigreaza, cine hartuieste.
    Sa le spune pe nume, clar! Si, la fel de clar, faptele la care s-au dedat respectivii.
    Ca sa stim cui "datoram" disparitia festivalului.

    Hmm, cred ca exact acest lucru isi doresc intrigantii...

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus