iulie 2015
Caravana filmelor, 2015
Caravana Metropolis - Cinema în aer liber revine vara aceasta cu cele mai bune 11 filme europene şi de autor, în 4 oraşe din România! Fiecare vară cu poveştile ei!

Caravana Metropolis revine în 2015, după trei sezoane în care a strâns peste 200.000 spectatori, în toată ţara, dintre care peste 90.000 doar în 2014. Evenimentul se va desfăşura în perioada 7 iulie 2015 - 23 august 2015, la Arad (7 - 12 iulie 2015),  Timişoara (14 - 19 iulie 2015), Braşov (28 iulie 2015 - 2 august 2015) şi Sibiu (18 - 23 august 2015) în pieţe centrale sau parcuri, iar intrarea la toate proiecţiile este liberă.

Caravana Metropolis îşi propune să aducă filmul european mai aproape de publicul larg, în lipsa cinematografelor de artă care aproape au dispărut din România. 11 filme de autor vor fi proiectate de marţi până duminică, de la orele 21:30, utilizând cel mai performant echipament de proiecţie în aer liber din România, un ecran gonflabil de 120 m², şi singurul proiector digital mobil din ţară, de 17.000 lumeni, care permit urmărirea filmelor la o calitate înaltă, întâlnită în marile cinematografe ale lumii.

Iată cele 11 filme din selecţia oficială a Caravanei Metropolis:

Două zile, o noapte / Deux jours, une nuit, r. Luc şi Jean-Pierre Dardenne, cu Marion Cotillard în rolul principal, care a fost nominalizată la premiul Oscar 2015 pentru interpretarea în acest film, cu premiera în selecţia oficială de la Cannes în 2014. O tânără soţie şi mamă lucrează într-fabrică, dar este nevoită să ia o pauza de la locul de muncă. În timpul absenţei sale, colegii ei îşi dau seama că pot acoperi orele ei de lucru lucrând puţin mai mult. Pentru aceasta, conducerea fabricii le propune un bonus de 1.000 euro pentru toţi lucrătorii, dacă vor fi de acord ca postul Sandrei să fie desfiinţat.

Poveşti sălbatice / Relatos salvajes, r. Damian Szifron, nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film străin în 2015. Regizorul şi scenaristul Damián Szifron nu a făcut un singur film, ci şase lipite sub un singur titlu şi trimise într-o lume care s-ar putea să nu fie pregătită pentru ele", scrie revista americană "Rolling Stone". Filmul lui Damián Szifrón este co-produs de Pedro Almodóvar şi a făcut senzaţie la Cannes 2014.

Salonul lui Jimmy / Jimmy's Hall, r. Ken Loach, în competiţie la Festivalul de Film de la Cannes 2014. Inspirată de o poveste adevărată, pelicula îl urmăreşte pe Jimmy Gralton (Barry Ward), un activist irlandez care se întoarce din America în satul natal şi deschide un centru cultural pentru tineri. Aducând de peste Ocean jazz-ul şi discuţiile pe teme politice, liberale, el stârneşte reacţia agresivă a Bisericii şi a statului conservator.

Force majeure / Turist, r. Ruben Ostlund - Un certain regard Jury Prize la Cannes 2014, nominalizat la European Film Awards pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor. Un tată care-şi petrece vacanţa într-o staţiune din Alpi îşi abandonează soţia şi cei doi copii în faţa unei avalanşe care se dovedeşte ulterior a fi una controlată. Gestul său de laşitate îi va schimba însă pentru totdeauna relaţia cu familia.

Stockholm, r. Rodrigo Sorogoyen, film laureat al premiului Goya pentru Cel mai bun actor. O întâlnire aparent banală, între un băiat şi o fată. El îi mărturiseşte că s-a îndrăgostit la prima vedere, ea nu-l crede. Pe parcursul plimbării lor nocturne prin Madrid, fiecare îşi dezvăluie treptat dorinţele, secretele, dar şi câteva minciuni nevinovate. Curând, însă, vor reveni cu picioarele pe pământ, în realitatea dură a luptelor pentru control şi a jocurilor psihologice.

Domnişoara Julie / Miss Julie, filmul de debut în regie al actriţei Liv Ullmann, avându-i ca protagonişti pe Colin Farrell şi Jessica Chastain. În cursul unei nopţi de vară din oraşul Fermanagh, Irlanda de Nord, rebela fiică a unui aristocrat anglo-irlandez îl provoacă pe valetul tatălui ei să o seducă.

Teoria întregului / The Theory of Everything, r. James Marsh, cu Eddie Redmayne în rolul principal, laureat al premiului Oscar 2015 pentru cel mai bun actor. Filmul descrie relaţia dintre Stephen Hawking şi soţia sa, Jane. Cei doi s-au cunoscut pe vremea când erau studenţi la Cambridge în anii '60, exact în vremea în care viitorul mare om de ştiinţă începea să sufere consecinţele afecţiunii care l-a paralizat, forţându-l să trăiască într-un scaun cu rotile şi să se exprime cu ajutorul unui computer.

O duminică frumoasă / Un beau dimanche, r. Nicole Garcia. Învăţător într-o şcoală din sudul Franţei, Baptiste e un solitar. N-a rămas niciodată mai mult de un trimestru în postul său, pentru că iubeşte libertatea. Într-o zi e nevoit să-l ducă pe Mathias, unul dintre elevii săi, acasă, şi astfel ajunge s-o cunoască pe mama băiatului, Sandra, o tânără femeie nonconformistă care lucrează într-un restaurant de pe plajă.

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann / Bătrânul de 100 de ani care a ieşit pe fereastră şi a dispărut, r. Felix Herngren, nominalizat la Audience Award la European Film Awards, este cel mai apreciat şi vândut blockbuster suedez din ultimii ani. Neaşteptata poveste a unui bărbat în vârstă de 100 de ani care decide că nu-i prea târziu s-o ia de la capăt. Mulţi ar crede că îl aşteaptă aventura vieţii, dar această călătorie nu este prima pentru Allan Karlsson: se împlineşte un secol de când provoacă prăpăd în lume, iar acum e gata să se dezlănţuie din nou.

De ce eu?, r. Tudor Giurgiu. Filmul spune povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tanăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. Cristian investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie.

Orăşelul Alandala / Fiddlesticks, r. Veit Helmer - o comedie pentru întreaga familie, dublată în limba română, pentru spectatorii de-o şchioapă, laureată a Premiului Publicului la Zurich Film Festival, în competiţie la Cinekid ICFF. Copiii şi bunicii reuşesc să transforme un orăşel din Europa într-un loc al invenţiilor şi al recordurilor. Maşina de gunoi devine fabrică de biciclete, o macara devine rollercoaster şi totul pare posibil atunci când imaginaţia nu mai are limite.

Un eveniment Asociaţia Culturală Metropolis, sponsori AXN şi AVON.

Despre Asociaţia Culturală Metropolis:

Asociaţia Culturală Metropolis, înfiinţată de producătorul Daniel Mitulescu, are ca principal scop realizarea de evenimente non-profit de educare a publicului tânăr, precum Festivalul Internaţional de Film pentru Copii KINOdiseea, la care au participat la cele şase ediţii de până acum peste 55 000 de persoane şi Festivalul internaţional de muzică şi cultură Balkanik Festival, care a avut un public de peste 28 000 de persoane la cele patru ediţii. 


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus