Cel mai recent film în regia lui Yorgos Lanthimos, The Lobster va fi proiectat în premieră în România în deschiderea celei de-a 12-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL, luni, 17 august 2015, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.
Regizorul grec Yorgos Lanthimos a devenit cunoscut după ce Kynodontas / Dogtooth / Canin, filmul său din 2009, a fost recompensat cu Premiul Un Certain Regard la Cannes şi nominalizat la Premiul Oscar pentru Cel mai bun film într-o limbă străină. Urmează filmul Alpeis / Alpii, selectat în Competiţia de Lungmetraj ANONIMUL în 2012 după ce câştigase Premiul pentru Cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Veneţia, iar despre Lanthimos se vorbea deja ca despre un regizor cu un viitor cert, cu o abordare diferită şi provocatoare, cu mesaje puternice şi de impact.
În 2015, Lanthimos îşi prezintă în premieră The Lobster - primul său film în limba engleză - în Competiţia Oficială de la Cannes, alături de nume ca Paolo Sorrentino, Gus van Sant, Nanni Moretti sau Jacques Audiard. Juriul condus de fraţii Joel şi Ethan Coen îi acordă filmului grecesc care a stârnit la fel de multă controversă ca filmele sale anterioare Premiul Juriului.
În The Lobster, într-un viitor apropiat, în Oraş, oamenii singuri sunt arestaţi şi duşi la Hotel. Ei sunt obligaţi să-şi găsească o pereche în 45 de zile, altfel vor fi transformaţi într-un animal pe care ei şi l-au ales şi vor fi trimişi în Pădure. David evadează de la Hotel în Pădure şi se îndrăgosteşte, deşi acest lucru este interzis.
"Ideea pentru acest film a pornit de la discuţii despre felul în care oamenii simt că ar trebui să fie implicaţi într-o relaţie, cum sunt văzuţi cei care nu reuşesc să facă acest lucru, cum eşti considerat inferior dacă nu poţi fi cu cineva, eforturile pe care aceştia le fac pentru a fi cu cineva, temerile şi toate acele lucruri care ne urmăresc în momentul în care încercăm să fim cu cineva", explica Lanthimos.
Colin Farrell şi Rachel Weisz joacă alături de John C. Reilly, Lea Seydoux şi Angeliki Papoulia şi o serie de actori neprofesionişti. Cei doi au acceptat rolurile imediat după ce au citit scenariul. Weisz, care şi-a dorit să lucreze cu Lanthimos după ce a văzut Dogtooth, a explicat: "La The Lobster, m-au atras originalitatea, prospeţimea, provocările din el, pericolul, umorul şi povestea de dragoste". Farrell este sigur că "filmul va provoca reacţii. Atât ştiu. Nu cred că poţi pleca de la acest film indiferent".
The Lobster este prezentat în premieră în România în deschiderea ANONIMUL 12 prin amabilitatea InterComFilm.
Selectorul Ludmila Cvikova va propune în 2015 şase titluri pentru Competiţia de Lungmetraj, printre care filmul românesc Lumea e a mea, în regia lui Nicolae Constantin Tănase. Câştigător al Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru Debut la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, 2015, filmul a fost distins cu Menţiunea specială a secţiunii East of the West la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary. O producţie Libra Film şi deFilm, filmul îi are în distribuţie pe Ana Maria Guran, Iulia Ciochină, Oana Rusu, Ana Vătămanu, Florin Hriţcu.
Peste 400 de scurtmetraje din 30 de ţări au fost înscrise pentru Competiţia de Scurtmetraj Ficţiune şi Animaţie ANONIMUL 12, selecţia acestora aparţinând criticului de film Irina-Margareta Nistor.
Scurtmetrajele selectate concurează pentru Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj străin, respectiv Cel mai bun scurtmetraj românesc, acordate prin votul publicului.
Fundaţia Anonimul va acorda şi în 2015 Premiul Ovidiu Bose Paştină.
ANONIMUL 12 se va desfăşura în perioada 17-23 august 2015 la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.Ediţia a 12-a a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL este organizată de Fundaţia Anonimul, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Uniunii Cineaştilor din România, Consiliului Judeţean Tulcea şi Institutului Cultural Român.