România Liberă / aprilie 2003
Nu sunt prea multe ocazii de a vedea filme semnate de Abel Ferrara pe canelele româneşti (de-abia de curînd, într-o noapte însă, s-a dat pe Antena 1 excelentul The Funeral), aşa că The Blackout nu trebuie pierdut. Nu-i unul dintre filmele cele mai împlinite ale lui Abel Ferrara. Nu-i greu de văzut provocarea pe care o aruncă de această dată cel care, într-un recent număr din Cahiers du Cinéma, era numit "acest mare cineast cu o eternă mahmureală comunicativă" (!), aceea de a le distribui pe cele două "femei fatele", mega-super-top-modelul Claudia Schiffer (la una dintre puţinele ei tentative în cinema, oricum onorabile faţă de ale altor colege de breaslă), şi franţuzoaica Béatrice Dalle, bombă sexy a acelor ani, lansată pe această traiectorie de Jean-Jacques Beineix cu 37,2˚ dimineaţa.

Între ele, bietul Modine (Birdy în filmul lui Alan Parker; a jucat şi în Full Metal Jacket de Stanley Kubrick) nu se mai vede probabil deloc, deşi el este personajul principal. Este vorba despre un actor de succes care evadează din faţa presiunii exercitate de presă şi fani în lumea alcoolului şi a drogurilor. Povestea de dragoste cu o femeie pe care o trăieşte este pusă în primejdie de propriile-i amintiri, care îl fac să creadă că a comis o crimă ş.a.m.d.

Iată cam ce filme a mai făcut Abel Ferrara: Fear City (1984), China Girl (1987, variantă neîncadrabilă la Romeo şi Julieta), Cat Chaser (1990), King of New York (1990), Bad Lieutenant (1992, probabil cel mai bun film al său, care i-a oferit o gură de oxigen şi relativ uitatului la acea vreme Harvey Keitel), Body Snatchers (1993, a treia versiune a poveştii "hoţilor de trupuri", după cele ale lui George A. Romero şi Philip Kaufman), Dangerous Game (1993), The Addiction (1995, piesă de bază la dosarul vampirismului în cinema, alături de The Hunger al lui Tony Scott; filmul a fost premiat la Berlin), The Funeral (1996), Subway Stories (1997), New Rose Hotel (1999, thriller SF după o povestire de William Gibson), R Xmas (2001).

Fişa tehnică :

The Blackout, SUA-Franţa, 1997
Regia : Abel Ferrara
Cu : Matthew Modine, Claudia Schiffer, Béatrice Dalle, Dennis Hopper
Regia: Abel Ferrara Cu: Matthew Modine, Claudia Schiffer, Béatrice Dalle, Dennis Hopper

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus